Čo nás čaká? V Číne opäť spúšťajú predaj áut! Dílerstvá sú ale prázdne

Priebeh pandémie v Číne, ktorá má najhoršie za sebou, ukazuje tak trochu aj našu budúcnosť. Predajcovia áut už otvárajú predajne. Prestrašení Číňania sa však k bežnému životu vracajú veľmi opatrne.

26.03.2020 19:00
debata (2)
Čínske predajne áut už majú otvorené. Ľudia... Foto: Chinacar
Čína - dílerstvo Škody Čínske predajne áut už majú otvorené. Ľudia však na kúpu nového auta momentálne nemyslia.

Čína bola pandémiou koronavírusu zasiahnutá ako prvá. Následne sa jej tvrdými opatreniami podarilo približne po troch mesiacoch zastaviť šírenie nákazy. Krajina sa tak vracia do normálu. Pomaly sa rozbieha napríklad výroba áut aj ich predaj. Tento príklad naznačuje, s čím môže počítať v najbližšom čase Európa, ktorú vyvrcholenie infekčnej krízy ešte len čaká a ktorá má už teraz viac obetí, ako ich bolo v celej Číne. V ríši stredu je opäť otvorených 91 % automobilových dílerstiev. To však neznamená, že odbyt ide rovnako ako pre pandémiou. Ani zďaleka.

Asociácia predajcov áut v Číne, ktorá združuje 8 393 koncesionárov po celej krajine, hlási, že prevádzka showroomov sa medzi značkami veľmi líši. Čínske automobilky predávajú len 35 % z objemu, ktorý je typický pre toto obdobie. O čosi lepšie sú na tom zahraničné značky, ktoré sa dostali aspoň na 54 %, a luxusné značky – na 57 %. Bohatých teda epidémia zasiahla najmenej. Za prvých 15 marcových dní eviduje asociácia medziročný pokles predaja o 47 %. Niektoré mestá síce povzbudzujú ľudí, aby sa vrátili k normálnemu štýlu života, no Číňania sú stále vystrašení a mnohí tiež ekonomicky zasiahnutí nedávnou epidémiou. Kúpa auta nie je jednoducho na programe dňa.

Dílerstvá sú tak zväčša prázde. Asociácia predajcov áut nepredpokladá, že by sa pred koncom marca mohla situácia výrazne zlepšiť. Navyše, 9,2 % predajcov v krajine je stále zatvorených, pretože nezískali súhlas miestnych úradov. Tie vyžadujú, aby obchodníci, ktorí otvoria svoje prevádzky, poskytovali zákazníkom dostatok ochranných prostriedkov. Podobné to bude pravdepodobne v Európe. Očakávať návrat do normálu v priebehu niekoľkých mesiacov by bolo naivné. Možno však kríza urýchli prechod z klasického predaja áut na predaj cez internet, ktorému sa väčšina automobiliek zatiaľ bránila. Čínska automobilka BYD už napríklad ponúka bezkontaktný predaj, vrátane dodania kľúča od vozidla dronom!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #predaj áut #koronavírus
Články podľa značiek