SME

Starostlivosť o zrak počas pandémie. Ako sa zmenilo fungovanie očných ambulancií?

Čo ak potrebujete nové okuliare?

Vyšetrenie u optometristu alebo u oftalmológa môže zachytiť problémy so zrakom spôsobené cukrovkou.Vyšetrenie u optometristu alebo u oftalmológa môže zachytiť problémy so zrakom spôsobené cukrovkou. (Zdroj: AdobeStock)

Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →


BRATISLAVA. Epidémia Covid-19 radikálne zmenila fungovanie a zaužívané postupy všetkých lekárov vrátane tých očných.

Vírus, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, je totiž silne nákazlivý a prenáša sa kvapôčkovou formou cez sliznice nosa, horných dýchacích ciest a tiež spojovkou v oku.

„Dôležitá informácia pre oftalmológov je, že vírus sa nachádza v slzách už počas inkubačnej lehoty, dva až tri dni pred prvými celkovým príznakmi ochorenia,“ upozorňuje prezident Slovenskej oftalmologickej spoločnosti Vladimír Krásnik.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pacienti (hoci aj dlhodobo) objednaní k očnému lekárovi preto musia počítať s tým, že podstatnú časť vyšetrení budú musieť nateraz odložiť. Ambulancie síce fungujú, no prijímajú iba pacientov, ktorí potrebujú neodkladnú starostlivosť.

Opatrenia v očných ambulanciách

Oční lekári musia v prvom rade zabrániť prípadnému prenosu infekcie na ďalšieho pacienta a na personál ambulancie vrátane ošetrujúceho oftalmológa. Musia preto dodržiavať viaceré bezpečnostné pokyny.

Pri telefonickej objednávke sa musia cielene informovať, či pacient nemá prejavy infekcie Covid-19, či nebol v poslednom období v zahraničí, alebo v kontakte s osobou, ktorá bola v zahraniční alebo je v karanténe.

Súvisiaci článok Bolesť zuba alebo trhanie osmičky: Ako riešiť zubné ošetrenia v čase koronavírusu? Čítajte 

Pacienta, ktorý javí príznaky ochorenia, očný lekári nemajú ošetrovať, ale majú telefonicky kontaktovať jeho obvodného lekára.

SkryťVypnúť reklamu

Rovnakú sériu otázok, ktoré sa týkajú zdravotného stavu pacienta aj jeho anamnézy, musí lekár položiť aj pred vstupom pacienta do ambulancie. Vstúpiť môže len v prípade, ak má nasadené ochranné rúško tváre.

„K vyšetreniu každého pacienta pristupujte tak, akoby išlo o pacienta s možnou infekciou Covid-19, a myslite na to, že prvý lekár, ktorý sa infikoval od pacienta, bol čínsky oftalmológ,“ apeluje na kolegov Krásnik. Išlo o lekára Li Wenlianga, ktorý ako prvý upozorňoval na šírenie novej nákazy, ktorá pripomína SARS.

Personál musí nevyhnutne používať ochranné rúška, najlepšie certifikované respirátory. V očnej ambulancii je vhodné používať najmä pri vyšetrení na štrbinovej lampe aj ochranné okuliare a štíty.

Jednorazové rukavice si oční lekári menia po každom pacientovi.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa v čakárni nachádzajú aj ďalší pacienti, musia byť upozornení na to, aby boli od seba vzdialení najmenej jeden meter.

Ako prebiehajú vyšetrenia oči

Krásnik v pokynoch pre očných lekárov zdôrazňuje, že podľa epidemiologických štúdií by bolo vhodné, aby pacient nestrávil v ambulancii viac než pätnásť minút.

Oční lekári pracujú v bezprostrednej blízkosti tváre pacienta, a preto musia byť veľmi opatrní. Pacient by počas vyšetrenia z bezpečnostných dôvodov nemal rozprávať.

Lekári merajú očný tlak iba v nevyhnutných a akútnych prípadoch.

„Bolo zistené, že pri meraní vnútroočného tlaku bezkontaktným tonometrom u infikovaného pacienta aj v predklinickom štádiu vzniká v okolí oka aerosol, ktorý obsahuje vírus a dostáva sa aj do okolitého prostredia,“ vysvetľuje dôvody prezident slovenských očných lekárov.

Ak lekár predsa len musí zmerať očný tlak, všetci v miestnosti by mali mať nasadené ochranné pomôcky vrátane okuliarov. Po vyšetrení treba ambulanciu zbaviť nebezpečných čiastočiek pomocou germicídnych žiaričov.

Lekári musia byť veľmi opatrní aj pri zavádzaní očných kvapiek. Musia mať nasadené rukavice a počas celého vyšetrenia, aj pri kvapkaní, sa vyhýbať zbytočnému kontaktu s tvárou a mihalnicami pacienta.

Pri suchom oku lekári nemajú vyšetrovať slzný film a pacientom by nemali aplikovať očné šošovky. Vo všeobecnosti sa snažia vyhnúť kontaktu s okom priamo aj prostredníctvom prístrojov a nástrojov.

Čo ak potrebujete nové okuliare?

Ak sa človek počas pandémie potrebuje z rôznych dôvodov rýchlo dostať k novým okuliarom, nemusí to byť jednoduché.

„Oftalmológ síce môže urobiť vyšetrenie a vypísať recept, ale pacient ide do optiky, kde mu okuliare vyrobia na mieru podľa jeho parametrov, dioptrií, cylindra či pupilárnej dištancie,“ vymenúva vedecká sekretárka Slovenskej oftalmologickej spoločnosti Alena Furdová. „Ale to, či je optika otvorená, už v rámci spoločnosti nevieme ovplyvniť,“ zdôrazňuje odborníčka.

Neexistuje preto univerzálne odporúčanie, ako by mali postupovať ľudia, ktorí sa náhle ocitli bez okuliarov. Veľa závisí od konkrétnej poruchy zraku a zodpovednosti jednotlivých pacientov.

Odborníčka upozorňuje, že je veľký rozdiel, či má človek nad štyridsať rokov a má stareckú vetchozrakosť, alebo ide o krátkozrakého pacienta.

„Čítacie okuliare sú dnes bežne dostupné aj v hypermarketoch a drogériách,“ hovorí profesorka Furdová a zdôrazňuje, že by malo ísť iba o krátkodobé riešenie vzniknutej situácie. „Nie sú predpísané správne, ale ako prvá pomoc stačia.“

Podstatne väčší problém majú ľudia, ktorí majú silné mínusové dioptrie a svoje ochorenie podcenili. Pacient s dlhoročnou poruchou zraku podľa nej jednoducho musí počítať s rizikom, že sa okuliare poškodia a má mať okamžite k dispozícii náhradné. „Sú, žiaľ, aj takí, ktorí majú refrakčnú chybu tridsať rokov, musia celoživotne nosiť okuliare, no majú iba jedny,“ hovorí odborníčka.

Ako fungujú očné optiky

Výrobu okuliarov na mieru majú v réžii jednotlivé optiky, nie oftalmológovia.

Súvisiaci článok Nechytajte sa tváre. Vírusom dáte za hodinu desať príležitostí vniknúť do tela Čítajte 

Väčšina predajní bola vzhľadom na opatrenia, ktoré majú spomaliť šírenie nákazy, zatvorená. Fungovali tie, ktoré oficiálne patria medzi výdajne zdravotníckych pomôcok.

Od pondelka 30. marca sa optiky zaradili na zoznam maloobchodov, ktoré môžu byť otvorené aj napriek bezpečnostným opatreniam.

Ak chcú byť otvorené, musia dodržiavať prísne hygienické podmienky. Povinné sú rúška, dezinfekcia na ruky či ochranné rukavice, ako aj dvojmetrové odstupy v rade. V prevádzke sa zároveň nemôže v jednom momente nachádzať viac než jeden človek na 25 štvorcových metrov plochy prevádzky.

Spôsob a rozsah, v akom optiky pracujú počas trvania pandémie, sa tak môže líšiť. Nie všetky predajne dokážu dodržiavať požadované opatrenia.

Niektoré optiky pracujú viac-menej bez obmedzení a robia aj meranie zraku, hoci v prísnom hygienickom režime. Niektoré menšie predajne nevedia zabezpečiť vysoký hygienický štandard a ostávajú zatvorené. Doručujú aspoň vyhotovené okuliare poštou alebo kuriérom, prípadne zákazníkom ponúkajú nevyhnutné opravy a úpravy starých okuliarí.

Pre ľudí, ktorí nemôžu vyjsť z karantény, ponúkla najväčšia maloobchodná sieť optík Fokus možnosť vyhotovenia presnej kópie zničených okuliarov.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  2. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  3. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  4. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  5. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  6. V púpave je všetko, čo potrebujete
  7. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  8. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 290
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 112
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 7 189
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 845
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 339
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 572
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 466
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 2 677
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu