StoryEditor

Pľúcne chlamýdie

18.10.2012, 23:13
Autor:
(dia)(dia)
Dlhodobý kašeľ, malátnosť či slabosť sú zvyčajne znakom, že s vaším organizmom nie je niečo v poriadku. Možno ste chytili virózu a možno sa do vašich buniek v dýchacom systéme zaryli nepríjemné mikroorganizmy nazývané chlamýdie pneumoniae.

Dlhodobý kašeľ, malátnosť či slabosť sú zvyčajne znakom, že s vaším organizmom nie je niečo v poriadku. Možno ste chytili virózu a možno sa do vašich buniek v dýchacom systéme zaryli nepríjemné mikroorganizmy nazývané chlamýdie pneumoniae.


Chlamýdie sú atypické mikroorganizmy, v organizme sa totiž nesprávajú ako typická infekcia. Napríklad pri stafylokokovej infekcii by ste dostali zápal hrdla, pľúc, mali by ste vysoké teploty. „Chlamýdie sú, naopak, ako špióni, ktorí keď sa dostanú do organizmu, dlhé obdobie nemusia spôsobovať veľké ťažkosti. Škodia postupne a pomaly, človek sa môže cítiť slabý, malátny a pokašliava,“ vysvetľuje MUDr. Dušan Smolka z pneumologickej ambulancie v Bratislave. Pre zákerné potvorky je charakteristické, že v organizme vyčkávajú niekedy aj roky na to, kým nedôjde k oslabeniu imunity, a až vtedy zaútočia.

70 % populácie má chlamýdie, nie každý je však infekčný. Informácia, koľko percent z nich môže nakaziť druhého, ale neexistuje. Navyše pľúcne chlamýdie sú v porovnaní s gynekologickými a urologickými oveľa rozšírenejšie.

Jednoduchý prenos
Najhoršie je, že sa s chlamýdiami môžete stretnúť kdekoľvek. Prenášajú sa totiž kvapôčkovou infekciou, teda dýchaním, kašľaním či bozkávaním. „Môžeme sa s nimi stretnúť v električke, na kongresoch a hlavne v lietadle a v priestoroch, kde prenos uľahčuje klimatizácia. Tí, ktorí sú odolní, infekciu nemusia dostať aj napriek tomu, že sú v blízkosti infikovaných ľudí,“ hovorí MUDr. D. Smolka.

Chlamýdie väčšinou kolujú medzi rodinnými príslušníkmi.

Priama metóda
Aj keď o chlamýdiách pred niekoľkými rokmi nebolo počuť, verte, že existovali. „Pred 10 až 15 rokmi sa veľmi nevyšetrovali, lebo neexistovali vyšetrovacie metódy. Dnes ich vieme vypátrať a aj liečiť. Využívame na to priamu vyšetrovaciu metódu, teda sérologické vyšetrenie zo vzorky krvi, ktoré keď sa správne interpretuje, vieme posúdiť, či je infekcia pasívna alebo aktívna,“ ozrejmuje odborník na chlamýdie. Táto metóda však nie je stopercentná a záchytnosť nie je vysoká. Jej nevýhodou je aj to, že infekciu nedokáže preukázať hneď na začiatku ochorenia, pretože tvorba protilátok nastupuje až za 3 týždne od nákazy. Oveľa presnejšie sú výsledky z výteru nosa, úst, z materiálu, ktorý človek vykašľal, toto vyšetrenie však robia len špecializovaní odborníci v mikrobiologických laboratóriách. Veľmi spoľahlivá je aj tzv. PCR metóda – polymerázová reťazová reakcia, ktorá sa však uplatňuje predovšetkým pri vyšetrení chlamýdie trachomatis.

● Aktívna forma – chlamýdie sa rýchlo rozmnožujú a vy ste pre svoje okolie infekční
● Pasívna forma – chlamýdie len vyčkávajú na svoju príležitosť zaútočiť

Vedeli ste, že..
v jednej infikovanej bunke môže byť až 10-tisíc chlamýdií? Po jej usmrtení napádajú ďalšie zdravé bunky, poškodzujú ich a vytvárajú zápal. Chlamýdie sa môžu vyskytovať v bunkách všetkých slizníc horných a dolných dýchacích ciest.

Aj bolesti kĺbov
V prípade, že sa cítite slabí, unavení, dlhodobo vás trápi kašeľ, neváhajte a navštívte obvodného lekára, ktorý vás pri podozrení na chlamýdiovú infekciu odošle do špecializovanej pneumologickej ambulancie. „Neraz sa stáva, že k nám posielajú ľudí aj ortopédi a reumatológovia, pretože príznakmi infekcie bývajú aj bolesti kĺbov. Dokonca sa môžu objaviť aj kožné problémy alebo časté angíny,“ hovorí lekár.

Diabetici, pozor!
Žiaľ, diabetes prináša so sebou aj oslabenie imunitného systému, preto máte zvýšené riziko, že chlamýdie získate. Ak sa tak stane, pozor na to, že vám infekcia môže rozkolísať glykémie. Jej výkyvy konzultujte so svojím diabetológom a nepodceňujte liečbu chlamýdiovej nákazy.

Opakovane nakazený
Ak vám chlamýdie potvrdia, budete užívať antibiotiká od 3 do 6 týždňov. Liečba je dlhodobá, pretože aj tieto mikroorganizmy poškodzovali bunky vášho tela dlhšiu dobu. Ak sa liekmi infekciu nepodarí vyhubiť, podľa MUDr. D. Smolku lekári predpisujú kombináciu antibiotík. Neraz sa totiž stáva, že vyliečený človek sa neustále nachádza vo víre infekcie doma alebo v práci a opäť sa nakazí. Niekedy trvá aj rok, kým sa mu podarí zbaviť sa jej. Po jej prekonaní by sa spolu s lekárom mal zamerať na imunitu, keďže práve pre jej oslabenie ochorel. Prevenciou pred chlamýdiami je teda silná odolnosť organizmu. Venujte sa preto pravidelne cvičeniu, chodievajte na čerstvý vzduch a doprajte si veľa ovocia a zeleniny.

Ako brat a sestra
Prvotné ťažkosti nepodceňujte, s mikroorganizmami treba bojovať čo najskôr, pretože chronická infekcia môže spôsobiť ďaleko vážnejšie problémy a s tým, samozrejme, súvisí aj dlhodobá liečba. „Ak infekcia trvá dlho a človek sa nelieči, hrozí mu zápal pľúc, priedušiek, nosohltana, prínosových dutín, stredného ucha, zasiahnuť môže dokonca aj srdce v podobe infarktu,“ upozorňuje MUDr. D. Smolka.
Okrem pľúcnych chlamýdií sa majte na pozore aj pred sexuálne prenášaným bakteriálnym patogénom chlamýdiou trachomatis, ktoré sú podľa lekára ako brat a sestra. Okrem toho, že je považovaná za najčastejšiu príčinu neplodnosti, vyvoláva infekcie močovopohlavného a reprodukčného systému, chronické zápaly, zrasty v brušnej dutine, zmeny menštruačného cyklu, bolesť v oblasti prostaty či poruchy močenia.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:34