StoryEditor

Zapálené kĺby

22.07.2010, 08:05
Autor:
(dia)(dia)
Medzi mnohými ľuďmi ešte stále vládne predstava, že reuma je chorobou starších ľudí. Presvedčíme vás o tom, že to nie je tak, naopak, postihuje najmä strednú generáciu.

Medzi mnohými ľuďmi ešte stále vládne predstava, že reuma je chorobou starších ľudí. Presvedčíme vás o tom, že to nie je tak, naopak, postihuje najmä strednú generáciu.

Reumatoidná artritída známa ako „reuma“ je podľa MUDr. Emöke Šteňovej, PhD. z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave charakterizovaná zápalovým postihnutím kĺbov, svalov, šliach a iných orgánov. Pravdepodobne ide o autoimunitné ochorenie, rovnako ako pri niektorých typoch diabetu. „Prvotná príčina vzniku tohto procesu nie je zatiaľ objasnená. Môže ho však geneticky náchylným osobám vyvolať napríklad prekonaná vírusová infekcia,“ hovorí reumatologička. „Pri základnom vyšetrení je dôležité určiť, či ide skutočne o zápalové alebo iné postihnutie kĺbu (degeneratívne, poúrazové atď.), pretože liečebné postupy jednotlivých skupín ochorení sa výrazne líšia.“

Viete, že...

ochorenie postihuje viac ženy ako mužov v pomere 3:1? Najčastejšie sa prejaví medzi 35. až 55. rokom života.

Deformuje kĺby

Ochorenie poškodzuje jednotlivé súčasti kĺbu - vnútornú blanu, chrupku, kĺbové puzdro, väzy a môže deštruovať aj priľahlé časti kostí. Následkom týchto zmien je vznik deformít kĺbov, strata ich funkcie, čo okrem bolestivosti znamená aj postupné obmedzovanie pohyblivosti v postihnutom kĺbe. Podobným klinickým obrazom v detskom veku sa prejavuje juvenilná chronická artritída, ktorá sa začína pred 16. rokom života.

Plazivá i prudká

Reumatoidná artritída môže podľa lekárky postihnúť ktorýkoľvek kĺb. Jej vyčíňanie v organizme si od začiatku ani nemusíme všimnúť. Býva totiž nenápadná a plazivá, upozorniť na ňu vás v jej začiatkoch môže bolesť a opuch kĺbov, neskôr sa môžu pridružiť celkové príznaky, ako napríklad slabosť, malátnosť, nechutenstvo, strata na váhe a zvýšená teplota. Ráno môžete mať pocit stuhnutosti drobných kĺbov na rukách a nohách, no po niekoľkých hodinách sa zmierni alebo úplne ustúpi. „Naopak, stretávame sa s prípadmi s prudkým vznikom, kedy dominujú celkové príznaky. Okrem postihnutia kĺbov, svalov a šliach sa zápalové ochorenie prejaví aj na iných orgánoch – očiach, cievach, pľúcach či na pohrudnici.“

Príznaky:

● opuch jedného alebo viacerých kĺbov

● obmedzenie pohyblivosti v postihnutom kĺbe

● bolesť kĺbu

● slabosť

● malátnosť

● nechutenstvo

● strata hmotnosti

● zvýšená teplota

● depresia

● pocit stuhnutosti drobných kĺbov na rukách a nohách

Ak ste na sebe spozorovali niektoré z príznakov, navštívte lekára, ktorý vám určí správnu diagnózu. Niekedy môžu symptómy vyvolávať aj iné príčiny – od vírusovej, bakteriálnej infekcie až po metabolické zmeny a endokrinologické ochorenia.

Reuma nie je artróza

Ľudia si často myslia, že zápal a bolesť kĺbov môžu mať len starí ľudia z nachladnutia. Nie je to tak. Ochorenie typické pre ľudí vyššieho veku sa nazýva osteoartróza, ktorá takisto postihuje kĺby, no v popredí sú predovšetkým degeneratívne zmeny chrupky. „Ide o jej opotrebovanie, zostarnutie a odratie. Artróza však môže byť aj vyústením rôznych chorôb so sekundárnym postihnutím kĺbov, napríklad pri hemofílii, endokrinných chorobách či úrazoch kĺbov,“ hovorí lekárka.

REUMA

Postihuje najmä drobné kĺby:

● na základných článkoch prstov rúk a nôh,

● zápästia,

● členkov,

● lakťov,

● kolien,

● krčnú chrbticu.

OSTEOARTRÓZA

Postihuje hlavne veľké kĺby:

● bedrové,

● kolená,

● členky,

● ale aj drobné kĺby rúk a nôh.

Osteoartrózu s reumatoidnou artritídou môžete odlíšiť aj tým, že pre osteoartrózu je charakteristická „štartovacia bolesť“, ktorá sa prihlási pri pohnutí z odpočinku. „Výrastky kostí môžu viesť k vzniku deformít, ktoré sú však miernejšie ako pri reumatoidnej artritíde. Zápaly kĺbu sú epizodické.“ Ústup aj vzplanutie Keď ochoriete na reumatoidnú artritídu, počítajte s tým, že jej priebeh je chronický, dlhotrvajúci a veľmi variabilný. „Približne 5 % pacientov ochorenie spontánne ustúpi. Vo väčšine prípadov je však charakterizované obdobiami ústupu a vzplanutia, často s nízkou aktivitou aj pri malom liečebnom zásahu. Naopak, iným pacientov sa aj napriek dobrej terapii ochorenie zhoršuje. Asi 10 % z nich končí na invalidnom vozíku.“

Reumatickú artritídu môžu zhoršovať:

● infekcie,

● postihnutie srdca, pľúc,

● nežiaduce účinky liekov,

● osteoporóza atď.

Na zmiernenie bolesti

Diagnostikoval vám lekár reumu? Ak áno, aktívne sa zapájajte do liečby, ktorej cieľom je potlačenie zápalu a zamedzenie vzniku deformít. „Terapia je zameraná na zmiernenie, odstránenie bolesti, čo je predpokladom úspešnej rehabilitácie. Aj keď na vyliečenie neexistuje liek, stálou starostlivosťou možno ochorenie dobre kontrolovať,“ vysvetľuje Dr. E. Šteňová.

Dbajte na:

● užívanie liekov

● zdravú životosprávu

● dostatočný spánok

● výdatnú stravu

● nepite alkohol

● nefajčite

Len komplexnou liečbou v spolupráci s reumatológom môžete dosiahnuť kontrolu nad ochorením.

(ivk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 12:03