Beda vláde, ak sa údaje od operátorov zneužijú

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Len čo mimoriadny stav pominie, musí sa ten zákon skončiť.
Len čo mimoriadny stav pominie, musí sa ten zákon skončiť.
Lukáš Krivošík

Lukáš Krivošík

Beda vláde, ak sa údaje od operátorov zneužijú
Na snímke sms správa na displeji mobilného telefónu v súvislosti s koronavírusom 7. marca 2020 v Trebišove. Ilustračné FOTO TASR – Roman Hanc

Je iróniou, že práve dnes, v Deň zápasu za ľudské práva, ktorým je výročie Sviečkovej manifestácie, umožnil parlament ústavnou väčšinou, aby Úrad verejného zdravotníctva získal prístup k citlivým údajom občanov od telekomunikačných operátorov. Iste, deje sa tak nie pre snahu novej vlády zaviesť digitálnu totalitu, ale s cieľom obmedziť šírenie nebezpečnej nákazy.

Málokedy sú podobné opatrenia presadené už na začiatku so zlým úmyslom. Otázna je vždy ich zneužiteľnosť. Ak sa stane, že niekto príde na to, ako so systémom „vybabrať“ alebo z neho profitovať napríklad pokútnym obchodovaním s citlivými údajmi občanov. Veď to bolo len nedávno, čo sa prevalil prípad lustrovania vybraných novinárov a ich rodín použitím policajných databáz.  

Je preto správne a potešiteľné, ak si občania žiarlivo strážia svoje slobody. Nesúhlasným reakciám posledných dní sa nesmú diviť ani predkladatelia. Zvlášť naša slovenská skúsenosť nám napovedá, že čokoľvek sa zneužiť dá, sa napokon aj zneužije.

Na druhej strane koaliční poslanci zapracovali do zákona niekoľko poistiek, ktoré majú zneužitiu zabrániť. Predovšetkým, nebudú sa zbierať obsahy esemesiek či telefónnych hovorov, ale len údaje o polohe či mene a priezvisku jednotlivca, ktorý je nakazený alebo mohol by byť nakazený koronavírusom.

Operátori údaje poskytnú ÚVZ len na základe odôvodnenej písomnej žiadosti a ten ich bude môcť spracovávať iba počas trvania súčasnej mimoriadnej situácie, najneskôr do konca roku 2020. Ak by epidémia trvala aj naďalej, Národná rada bude musieť predĺženie schváliť.

Po dobu trvania pandémie sa s takto koncipovaným zákonom bude dať žiť. S rizikom zneužitia netreba ani preháňať. Nie, nie je to čínsky systém sociálneho kreditu ani nič podobné. Veď k zneužitiu oveľa širšej množiny dát mohlo aj doteraz dôjsť napríklad na úrovni operátora.

Stále je otázne, či sa zákonodarcom podarí dosiahnuť účel zákona: Teda cielené vyhľadávanie a testovanie nakazených spolu s komunikáciou s ľuďmi v karanténe. Nie všetci totiž mobil vlastnia a nie všetci ho nosia vždy všade so sebou. Tiež nie je jasné, či už sa vírus aj na Slovensku nerozšíril natoľko, že takéto sledovanie bude neefektívne.

V každom prípade občianska bdelosť bude na mieste, aj keď akútna hrozba koronavírusom pominie. Niekomu by napríklad mohlo zísť na um, že systém sa nám parádne osvedčil a mohol by zostať funkčný trebárs na elektronické monitorovanie ľudí s AIDS alebo iným podobným ochorením.

Počas 20. storočia došlo aj v takzvanom slobodnom svete k bezprecedentnému nárastu štátnej moci a vpádu verejných inštitúcií do súkromia občana. Väčšinou k tomu došlo tak, že mimoriadne opatrenia, zavedené za vojny alebo inej podobnej výnimočnej situácie, zostali zachované aj po návrate spoločnosti do normálu.

Máme marec a to je zvyčajne čas odovzdávania daňových priznaní (hoci z dôvodu koronavírusu sa termín ich odovzdania tento rok posunul na jún). Vedeli ste napríklad, že aj daň z príjmu bola v niektorých krajinách kedysi iba mimoriadnym dočasným opatrením na financovanie armád počas obdobia trvania vojny?

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia