Na Netflixe aj s anime filmami štúdii Ghibli

25.3.2020|Ivet Kollárová|

V momentálnej situácii v akej sa nachádzame to na návštevu kina tak skoro nevyzerá. V kurze sú streamovacie stanice, ktoré síce znižujú kvalitu streamu kvôli preťaženým sieťam, avšak neznižujú kvantitu ponúkaného obsahu, ktorý práve naopak rozširujú. Horšou správou ostáva kvalita ponúkaného obsahu, za ktorú býva kritizovaný najmä Netflix. Avšak, ak hľadáte, nájdete aj kvalitné vecičky, ktoré sa dajú pozerať, ktoré sa dokonca musia vidieť.

Špeciálnou kategóriou medzi žánrami je anime. Nie sú to disneyovské animáky, ide o precíznu prácu japonských animátorov, ktorí využitím ručných kresieb a počítačovej animácie vytvárajú krásny farbami hýriaci fantastický svet s hyper-energickými postavami. No pokiaľ nie ste vyslovene fanúšik tohto žánru, málokedy padne vaša voľba práve na tieto filmy. Avšak posledné mesiace, presnejšie od januára 2020 sa na Netflixe objavujú anime filmy, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť. 

Sú to filmy japonského animátorského štúdia Ghibli, ktorého spoluzakladateľmi sú režisér, animátor, scenárista a manga animátor Hayao Miyazaki a režisér, scenárista a producent Isao Takahata. Filmy štúdii Ghibli, okrem svojej špecifickej a precíznej animácie, ponúkajú zábavné až dramatické príbehy odohrávajúce sa vo fantastickom svete, v mnohých prípadoch sa prihovárajú aj dospelému publiku, či reflektujú problémy reálneho sveta a vždy sa snažia odovzdať určité posolstvá a krásne myšlienky. Okrem zábavy tak veľmi nenútenou formou ponúkajú aj edukatívny charakter. Filmy môžete sledovať ako s deťmi, tak aj pre svoje vlastné filmové obohatenie.

Ktoré filmy štúdii Ghibli pozrieť? Ak sa dá, úplne všetky :) no tu je prehľad aspoň pár tých najhlavnejších, ktoré treba vidieť:

Nausicaä of the Valley of the Wind (Kaze no Tani no Naushika) (1984)
Štúdio Ghibli vzniklo po úspechu tohto filmu, ktorý napísal a režíroval Hayao Miyazaki. Podkladom pre film boli prvé dve vydania rovnomennej manga série, ktorú napísal a ilustroval Miyazaki.

Film odohrávajúci sa v post-apokalyptickom svete sleduje príbeh mladej princeznej - bojovníčky Nausicii, ktorá bojuje za záchranu svojej zničenej planéty, ktorú pred jedovatou džungľou, ktorá sa rozpína na zemi chráni obrovský, mocný hmyz s názvom ohmu.

Film sa napriek vzniku radí do bohatej kolekcie štúdii Ghibli a je považovaný za jeden z najlepších animovaných filmov v histórii.

Laputa: Zámok v oblakoch/Castle in the Sky (Tenku no Shiro Rapyuta) (1986)
Oficiálne prvý film štúdii Ghibli napísal a režíroval Hayao Miyazaki. Príbeh sleduje mladíka a záhadnú dievčinu, ktorí sa snažia nájsť dávno stratený ostrov s legendárnym lietajúcim zámkom a ostatnými bohatstvami, ktoré ukrýva.

Cesta do fantázie/Spirited Away (Sen to Chihiro no Kamikakushi) (2001)
Najznámejší a najúspešnejší film štúdii Ghibli opäť z pera Hayao Hiyazakiho, ktorý film aj režíroval. Film získal Zlatého medveďaMFF Berlinale 2002 (o cenu sa delil s filmom Bloody Sunday), vyhral Oscara za najlepší animovaný film (ako prvý v histórii ručne kreslený neanglicky hovoriaci film), stal sa najziskovejším filmom v japonskej histórii (prekonal dokonca aj film Titanic) a je považovaný za jeden z najlepších animovaných filmov aké boli kedy natočené.

Film rozpráva príbeh 10-ročného dievčaťa Chihiro Ogino, ktoré sa pri sťahovaní do novej štvrte zatúla do magického sveta inšpirovaného japonským folklórom Shinto, v ktorom vládne zlá čarodejnica Yubaba a tí, ktorí ju neposlúchajú sú premenení na zvieratá. Chihiro musí nájsť spôsob ako oslobodiť rodičov, ktorí boli premenení na prasatá a vrátiť sa do reálneho „ľudského“ sveta.

Miyazaki sa k napísaniu scenára nechal inšpirovať 10-ročnou dcérou jeho dobrého priateľa a producenta filmu, Seijiho Okudu, ktorý Miyazakiho navštevoval každé leto.

Môj sused Totoro/My Neighbor Totoro (Tonari no Totoro) (1988)
Film, ktorý si vybudoval celosvetovú základňu a status kultového filmu niekoľko rokov po oficiálnej premiére v Japonsku, opäť napísal a režíroval Hayao Miyazaki. Film sa natáčal paralelne s ďalším Ghibli filmom Grave of the Fireflies (nie je dostupný na Netflixe), ktorý režíroval Isao Takahata. Filmy boli rovnako realizované v rovnaký deň. 

Film, ktorý sa odohráva na vidieku v povojnovom Japonsku, rozpráva príbeh dvoch dcér vysokoškolského profesora a ich dobrodružstiev s priateľským lesným duchom. Hlavná postavička filmu, Totoro sa stala maskotom štúdii Ghibli a kultovou ikonou. 

Film sa doteraz drží na popredných priečkach rebríčkoch v hodnotení filmov.

Princezná Mononoke/Princess Mononoke (Mononoke Hime) (1997)
Film, v réžii a so scenárom od Hayao Miyazakiho, sa odohráva v období za vlády šogúna Muromachiho (cca medzi rokmi 1336 až 1573). Rozpráva príbeh mladeho emishskeho princa Ashitaka, ktorý hľadá liek proti infekcii (ktorú mu v tele sposobil demon) a popri tom je vtiahnuty do boja medzi lesnými duchmi a ľuďmi, ktorí využívajú lesné bohatstvo. 

Mononoke neznamená meno, je to označenie pre ducha, monštrum, príp. spirituálnu, tvar-meniacu bytosť.

Film je po snímke Cesta do fantázie najúspešnejším japonským filmom a po svojej premiére sa stal komerčným blockbustrom a obľúbencom kritikov.

Arrietty (Kari-gurashi no Arietti) (2010)
Jeden z mála filmov štúdii Ghibli, ktoré nerežíroval Hayao Miyazaki. Režisérom snímky je Hiromasa Yonebayashi, pre ktorého film predstavuje jeho režijný debut. Miyazaki spolu s Keiko Niwa napísal scenár, ktorého predlohou je detská knižka od spisovateľky Mary Norton, The Borrowers.

Film rozpráva príbeh rodinky maličkých ľudí, ktorí tajne žijú v stenách a podlahách domov a požičiavajú si rôzne veci od ľudí, aby prežili. Ľuďom sa vyhýbajú, pretože tí pre nich nemajú pochopenie. Toto pravidlo poruší mladá a maličká Arrietty, ktorá sa spriatelí s mladým chlapcom, no zároveň musí chrániť svoju rodinu pred ostatnými „veľkými“ ľuďmi.

Only Yesterday (Omoide Poro Poro) (1991)
Film, ktorý napísal a režíroval Isao Takahata, spoluzakladateľ štúdii Ghibli, je trochu odlišný od ostatných filmov štúdii. Jeho podstata je viac smerovaná na dospelého diváka, predovšetkým mladé ženy. Film sa dá považovať za akúsi psychologickú, realistickú drámu.

Príbeh filmu sleduje mladú 27-ročnú ženu, ktorá sa vydáva do malého mestečka na vidiek. Zároveň sa v spomienkach vracia do svojho detstva, ktorým nás sprevádza jej detské „ja“. Mladá Taeko v záplave nostalgie analyzuje svoj život, hľadá samu seba a rieši vzťahy so svojím okolím.

Zdroj:  netflix.com Foto © Depositphotos/Netflix/Ghibli

Súvisiace články