Modrá až na kosť (My Name, TV seriál)

Kost resizeJuhokórejská tvorba sa teší aktuálne vo svete i vďaka oscarovému Parazitovi ešte väčšiemu záujmu ako kedysi. Úplne zaslúžene a čoraz výraznejšie úspechy prežíva aj na seriálovom poli. K mimoriadne úspešnej Hre na oliheň sa len nedávno pridal i ďalší megahit Peklo, netreba však zabúdať ani na ďalšie zaujímavé projekty. Jedným z nich je i akčný krimi thriller Modrá až na kosť.

Oproti obom menovaným dielam je pritom tak trochu v tieni, čo je rozhodne škoda. Málo známy režisér Jin-min Kim, ktorý si viac-menej dokázal vystačiť bez akýkoľvek väčších mien, totiž dokázal naservírovať vynikajúcu osemdielnu sériu a v rámci svojho žánru poriadne prepracovanú záležitosť, kde vyložene zamrzí snáď len to, že si nedokázala nájsť cestu k väčšiemu množstvu divákov. Zároveň sa však nedá Kost2 resizehovoriť o žiadnom neúspechu a pokiaľ by sa v budúcnosti dočkala ďalšieho pokračovania, i napriek zdanlivo uzavretému deju, by určite bolo o čom rozprávať.

Hlavnou hrdinkou je mladé dievča Yoon Ji-woo, ktoré práve zavŕšilo sedemnásť rokov, no vyrastá prakticky bez otca, ktorý je jej jedinou rodinou. Okolie ho totiž považuje za gaunera a pátra po ňom i miesta polícia, čo sa prejavuje i na šikane v škole – a ktorú si paradoxne horšie odnášajú ostatní, keďže nepatrí k osobám, čo si nechajú len tak skákať po hlave. No takmer bezprostredne po tom, čo sa ho v telefóne zriekne, dochádza k tragédii. Pred prahom ich vlastného bytu, kam sa jej otec vracia po veľmi dlhej dobe, ho totiž zabije zamaskovaný útočník a Yoon Ji-woo sa začne rúcať celý život. A nakoľko sa polícia nemá k činu, traumatizovaná Yoon Ji-woo sa rozhodne na vlastnú päsť vypátrať Kost3 resizevraha...

Čo znie ako vcelku klasický príbeh o pomste s tínedžerkou v centre diania sa však veľmi rýchlo zmení na niečo oveľa zaujímavejšie. Yoon Ji-woo totiž stretáva na pohrebe tajomného muža s kriminálnym pozadím, ktorý mal podľa všetkého s jej otcom viac než vrúcny priateľský vzťah. A práve ten sa ju po počiatočnom zdráhaní rozhodne vytrénovať v boji a následne nasmerovať na cestu za vykonaním pomsty. Isté je len to, že jej otca zabila policajná zbraň a najideálnejším spôsobom, ako to zistiť je pekne zvnútra. Intenzívny tréning síce trvá roky, no Yoon Ji-woo je nakoniec plne pripravená infiltrovať policajný zbor a tam odhaliť pravdu.

Modrá až na kosť sa dá vlastne označiť za prevrátenú verziu hong-kongskej Volavky (u Kost4 resizenás bude asi známejší oscarový remake Martina Scorseseho Skrytá identita), avšak s jedným zásadným rozdielom. Je totiž podstatne akčnejším projektom, hoci spracovaním ma poriadne ďaleko od bezduchých výplachov. Práve naopak, tvorcovia kladú nezanedbateľný dôraz na postavy, či vzťahy medzi nimi a akcia je len povestnou čerešničkou na torte. Kontaktné bitky, z ktorých prevažne pozostáva, však pôsobia extrémne efektne a v zásade sa dá povedať, že každý diel ponuka v tomto smere aspoň jeden výrazný highlight. No zároveň platí, že dej sa nebojí ani spomaliť, či zamerať na odlišné aspekty, ako samotné vyšetrovanie a vo výsledku je to len k prospechu veci.

Nič z toho by zrejme nemuselo fungovať, ak by v popredí nebola sympatická Kost5 resizedvadsaťsedemročná So-hee Han. Svojim hereckým stvárnením totiž dokáže presvedčivo zachytiť všetky aspekty mnohovrstevnato vystavanej postavy – od vnútornej zraniteľnosti, rozpoltenosti medzi dvoma stranami a v konečnom dôsledku i určitej sebavedomosti v súbojoch. Obzvlášť v nich pôsobí až nečakane presvedčivo, čo je však nepochybne výsledok viac než trojmesačnej poctivej prípravy pred samotným nakrúcaním (len tak mimochodom, je to viac ako trénovali ostatní protagonisti).

Dalo by sa, samozrejme, vytknúť, že zápletka nie je až tak rafinovaná akoby mohla byť a hoci jej nechýbajú ani toľko potrebné zvraty, len máloktorý z nich pozorného diváka vyložene šokuje. Platí to aj o tom záverečnom, ktorý sa dá predvídať istý čas dopredu, no na druhej strane... po emocionálnej stránke i napriek tomu funguje a dokonale pripraví Kost8 resizepôdu pre záverečné zúčtovanie poskytujúce patričnú katarziu. Pristúpiť treba aj na fakt, že i napriek realistickým a miestami až poriadne drsne spracovaným súbojom, kde rany skutočne bolia, znesie hlavná hrdinka až nečakane veľa – čo však viac-menej patrí k žánru a asi je zbytočné to prehnane analyzovať.

Jednoduchý koncept, ktorí dokázali šikovní tvorcovia pretaviť v naozaj pôsobivý seriálový zážitok - i tak sa dá charakterizovať Modrá až na kosť, ktorá dokáže zapôsobiť už len chytľavou ústrednou hudobnou témou. Nedá sa síce povedať, že by prinášala niečo nové, či vyložene originálne, no v tomto prípade to vadí iba minimálne.

Kost7 resizeModrá až na kosť (My Name, TV seriál), Južná Kórea, 2021
Dĺžka: 6 h 39 min. (Minutáž: 45–59 min)
Réžia: Jin-min Kim
Scenár: Ba-da Kim
Hudba: Sang-jun Hwang
Hrajú: Bo-hyeon Ahn, So-hee Han, Hee-soon Park, Rich Ting
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.