TopZaujímavosti a nápady

Inšpirujte sa na Instagrame

Máte niekedy v kuchyni pocit, že ste vyčerpali všetku svoju kreativitu, kuchárske knihy, ktoré doma máte, a dokonca aj všetky známe webové stránky a videá, ktoré pravidelne navštevujete?

Poďte na sociálne siete

To, že sociálne siete sú dnešným trendom, vám asi nemusíme hovoriť. Dobre to vedia aj šikovní kuchári, kuchárky, cukrári aj cukrárky, ktoré svoje jedlé skvosty zdieľajú práve na sociálnych sieťach.

Ak sa chcete inšpirovať nielen receptami, ale možno aj tým, ako svoje pokrmy servírovať, odporúčame vám navštíviť nasledujúce profily. Aj my v redakcii sme už pár receptov otestovali 🙂

Stvory z kuchyne

Na začiatku boli v roku 2014 dve, dnes sa už stvorám venuje len Maťa. Blog okrem receptov ponúka aj lifestylové témy, napríklad späté s cestovaním, teda pri varení si môžete čo-to prečítať.

Odporúčame švédske mäsové guľky – v nejednej kuchyni si našli stále miesto a milovníkov 🙂

View this post on Instagram

? Príbehy z kuchyne 1? Kamoškovia veľa z vás hľadalo našu prvú knihu, ktoru sme dali dokopy s mojou milou @thestoryofacake ? No a táto krízová situacia, ktorá nás všetkých uväznila doma nám výrazne pomohla v rozhodovaní ? S Maťkou sme sa teda rozhodli spríjemniť vám chvíle doma a trošku vás potešiť receptošmi z našej prvej vysnívanej…a tak si od dnes môžete stiahnuť ebook zadarmo, niečo si z neho navariť alebo si prečítať niečo o stylingu a foteni ?? lebo ak si pamätáte, súčasťou jednotky je kapitala o foteni jedla ? Uzivajte kamoši a #zostantedoma ?? Link je v profile..ebook nájdete na mojom webe v obchodíku a od zajtra aj u Maťky ? . . . . #pribehyzkuchyne #zostandoma #karantena #varimevkarantene

A post shared by Stvory z Kuchyne (@stvoryzkuchyne) on

Lenivá kuchárka

Skvelý názov pre blog, čo poviete? Veronika sa vďaka nemu stala aj blogerkou roka 2017 v kategórii gastronómia. Varenie je pre Lenivú kuchárku oddychom aj kreativitou, ponúka množstvo jednoduchých, rýchlych a chutných receptov.

View this post on Instagram

Jar na obzore 🙂 Aj keď trochu upršaným tempom, ale predsa, začína sa to zeleniť aj v mojom jedálničku. Po mrkvovej torte bez lepku a laktózy prichádza na rad bezlaktózová vajíčková nátierka 🙂 Vylepšená trochou chrenu, čerstvou pažítkou a šťastnými vajíčkami, to všetko nájdete v jednoduchom nátierkovom recepte 🙂 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Posledný mesiac píšem oveľa menej, než obvykle a čím viac iní tvoria, tým viac sa ja uzatváram a len tíško sledujem svet okolo. Viac čítam, triedim veci, utrieďujem myšlienky a púšťam sa do nových projektov. Ak tie 2 tohtoročné vyjdú, budem mať radosť a dúfam, že aj vy. 🙂 Ďakujem, že stále skúšate moje recepty, že ste tu, inšpirujete sa a podporujeme sa navzájom. Majte krásny víkend, my sa chystáme maľovať, aké plány máte vy? 🙂 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #slowlived #awakethelight #amomentofwonder #distractionsandinspirations #thatsdarling #agameoftones #eggspread #easter #dnesjem #lenivakucharka #marthabakes #hereismyfood #foodfluffer #mykitchenbowl #tastingtable #droolclub #respectfood #sistermag #feedfeed #thebakefeed #beautifulcuisines #SeekTexture

A post shared by Veronika Čopíková (@lenivakucharka) on

Láska v hrncoch

Varí tradičné recepty ako od babičky, ale aj moderné jedlá. Nebojí sa komponovať jedlé kvety, čo možno inšpiruje mnohé z nás farebne oživiť tradičné recepty.

View this post on Instagram

Ano, celý svet dostal obrovskú facku a musíme sa naučiť robiť veci inak ako doposial. Asi to bolo nevyhnutné, lebo inak by sme si nezačali uvedomovať v akom pohodlí žijeme, akú cenu má sloboda a čo všetko nemusí byť samozrejmosť. Možno to všetkých konečne naučí vážiť si suroviny (lebo evidentne “naša osveta” a kladenie dôrazu na to aby sa neplytvalo surovinami a spotrebovalo sa všetko “nose to tail” nestačila). Možno konečne začneme všetci využívať lokálne produkty, sezónne ingrediencie a podporíme tak lokálnych výrobcov, farmárov… A možno to zájde až tak ďaleko, aby sme sa vrátili k zbieraniu, pestovaniu, chovaniu… Uvidíme. Za ten čas sa aspoň mnoho ľudí naučí piecť chlieb, robiť domáce cestoviny, nakladať zeleninu, objaví čaro “pomalého varenia” a zistí, čo všetko sa dá doma vyrobiť. Myslím ale, že nie je úplne rozumné navláčiť si domov len kilá múk, ryže a konzerv, lebo pestovatelia ovocia a zeleniny tiež musia z niečoho žiť.. Jablká, zemiaky, koreňová zelenina, tekvice, karfiól, brokolica a podobne, vydržia za správneho skladovania dlho a spravia vášmu zdraviu určite lepšiu službu.

A post shared by Laska v hrncoch (@laskavhrncoch) on

Metalhead in the kitchen

Viktor sa vareniu začal venovať v roku 2018 a popritom rád počúva metal – čo bolo asi zrejmé už z jeho pseudonymu. Je určite príkladom toho, že chlapom to v kuchyni ide tiež.

View this post on Instagram

? ◾Falafel ?Skúšal som pre vás pripraviť recept aj z klasického cíceru ale aj z cíceru z konzervy a rozhodol som sa že nakoniec recept napíšem pre verziu z konzervy. Dôvod je jednoduchý a to že si takto viete tento cely recept pripraviť do 30min a celkovo mi prišiel falafel jemnejší. No ak preferujete bežný cícer ktorý je potrebne nechať odstáť cca pol dna tak recept pripravíte rovnako len je potrebne pridať viac soli. Ak chcete zdravšiu verziu spravte si z toho placky a opečte ich z oboch strán na panvici. Pár z vás mi ale písalo že sa falafel dá upiecť v rúre ale to som bohužiaľ neskúšal takže to už nechám na vás ? ▪️▪️▪️ ?Jedli ste už niekedy Falafel ? a ak áno bolo to originál z krajín stredného východu ? ▪️▪️▪️ ⏳ Čas prípravy 30 min. ? 2 Osoby ▪️▪️▪️ ?Na tento recept potrebujeme > ◾400g Cíceru ◾1 Cibuľa ◾1 Šálka Petržlenovej Vňate ◾3 Strúčiky Cesnaku ◾3PL Múky ◾1ČL Citrónovej Šťavy ◾1ČL Mletého Kmínu ◾1ČL Koriandru ◾1/4ČL Chilli ◾Štipka Soli ▪️▪️▪️ ?Postup > ?Ako prve si preplachneme cicer a zcedime od nadbytocnej vody. ?Cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať si narežeme na drobno a všetko aj s cicerom a ostatnými ingredienciami vložíme do Food Procesora. (ak nemáte food procesor dá sa použiť aj mixér ale nepremixujte to až príliš aby sa vám nespravila pasta) ?Celok rozmixujeme na jemnú konzistenciu a otestujeme či vieme vytvarovať z hmoty guľku vo vami preferovanej veľkosti. (ak hmota nedrží po kope je potrebné ju ešte kúsok rozmixovať alebo pridať kúsok viac múky) ?Do hrnca nalejeme olej, do takej výšky aby sa nám guľky dokázali celé ponoriť a privedieme ho na cca 175C. ?Falafelové guľky začneme postupne vkladáme do oleja a nechávame piecť cca 3-5 min. ? Falafel počas vyprážania nie je potrebné miešať no občasná kontrola nie je zla keďže sa rýchlo vedia spáliť. Po vypražení necháme odstať a servírujeme s jogurtom alebo pre vegetariánov s humusom. ▪️▪️▪️ Prajem vám dobrú chuť??

A post shared by Vɪᴋᴛᴏʀ Kᴀʟɪᴠᴏᴅᴀ (@metalhead_inthe_kitchen) on

Surova dcéra

Ak premýšľate nad zmenou stravovania, prípadne iba hľadáte zdravšie recepty, navštívte Nikoletin profil. Surova dcéra stojí aj za prvou slovenskou vegánskou kuchárkou.

View this post on Instagram

Vegan bryndzáky! ?‍? Vrámci karantény sme si vymysleli nedeľnú školu varenia. ? Live tu na instagrame. Dnes o 12:00 sme si dali prvú hodinu, kde sme vám s @jankeselak ukázali ako robíme vegánske bryndzové halušky.? Ako vidieť tak, sme sa zabavili ale aj skvelo najedli. Ďalších 24 hodín si môžete video pozrieť na mojom profile, kým zmizne. ? A čo budúcu nedeľu? Napíšte si, aký recept  zo @slovegan_kucharka by ste chceli vidieť naživo. Zatiaľ to vyzerá, že budeme robiť vegánsky guľáš, ktorý som mala aj tak vtedy variť na Vegánskych hodoch. Súhlas? ?Vyberať budeme vždy jednoduché jedlá hotové za max hodinku, takže žiadne kysnutie (čerstvé droždie nad zlato, posledných 60 gramov mám v sejfe). ?Aj dnešné halušky sme maximálne zjednodušili. Bryndza len z 5 ingrediencií a s troškou vody namiesto smotany. Držte sa a o týždeň sa znova vidíme. Ja, Janko a náš disco playlist sa na vás tešia.?? #ostavamdoma #slovegán #slovegan #halusky #bryndzovehalusky #dnesjem #dnesjemvegan #veganslovensko #veganslovakia #recept

A post shared by Nikoleta Kováč | Vegan recepty (@surovadcerka) on

Miriam Kalisová

Pomedzi množstvo pozitívnej energie stíha známa moderátorka Miriam Kalisová na svojom Instagrame prispievať aj receptmi, ktoré chutia nielen jej, ale aj jej malej dcérke.

View this post on Instagram

..sama neverím, ale dokončila som to video s rožkami ?? ..snažila som sa to urobiť čo najdetailnejšie, tak verím, že budem pre vás zrozumiteľná ??? ..keby bolo čokoľvek nejasné, píšte do komentu, rada upresním…potešíte ma veľmi, keď sa mi s vašimi vytvormi pochválite…aspoň budem vedieť, že to má zmysel pre vas ?? …tak príjemné pečenie ? ..a onedlho vám pridám aj receptík na môj špeciálny chlebík, do ktorého ide len 5 g droždia a chutí ako z pekárne ? ..ja moc na tie kváskové srandičky nie som, ale snažím sa používať droždie rozumne a v čo najnižších gramážach, nech to nie je také to rýchlokvasné pečivo…čo sa týchto rohlíkov týka, určite ich skúste, keď sme už takto všetci doma, ten čas si nájdeme ?. . . #usmejSaMatka? #nieSomZiadnaBabovka #recepty #videoRecepty #rozky #rohliky #domace #kedNedovolisAbySvetPrestalBytGombicka #smeVtomSpolu #bodka

A post shared by Miriam Kalisová (@miriam.kalisova) on

Sledujete nejaké iné profily, ktoré sú pre vás zdrojom inšpirácie? Podeľte sa s nami 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *