Situácia v Taliansku je vážna: Spoveď troch Talianok, toto odkazujú Slovákom

V stredu 11. marca vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia svetovú pandémiu, pričom k pondelku 23. marca bolo evidovaných viac ako 350-tisíc nakazených novým koronavírusom COVID-19. Miliarda ľudí po celom svete je v karanténe.

 

Z európskych krajín je na tom najhoršie Taliansko, kde evidujú takmer 60-tisíc pozitívnych prípadov. Žiaľ, štatistiky hovoria aj o 5 476 osobách, ktorí koronavírusu podľahli. Doteraz sa vyliečilo 7 024 Talianov.

V krajine platia prísne bezpečnostné nariadenia, pričom za ich porušenie hrozí najnovšie pokuta až 5-tisíc eur.

Pre Peepl.sk priblížili aktuálnu situáciu v krajine tri Talianky z rôznych regiónov a zároveň poslali Slovákom odkazy.

Ornella, Gubbio (región Umbria)

To, čo sme všetci spočiatku podcenili ako chrípku, sa ukázalo ako zlá nočná mora pre našu milovanú krajinu. Situácia sa stala, najmä v poslednom týždni, veľmi ťažkou, vychádzanie z domu je obmedzené, väčšina obchodov je zatvorená, otvorené sú iba potraviny, lekárne a obchody, ktoré predávajú základné potreby. V každom prípade sa pri nakupovaní tvoria veľmi dlhé rady, pretože v rovnakom čase môže dnu vstúpiť len pár ľudí.

Najtragickejšou a najťažšou vecou je však sledovať v televízii rastúci počet ľudí nakazených vírusom a počet mŕtvych.

Všetci robíme, čo je v našich silách, aby sme dodržiavali stanovené pravidlá a zastavili tak infekciu. V tejto situácii sme silnejší a zjednotení viac, ako kedykoľvek predtým.

Odkaz Slovákom: Kľúčové je dodržiavanie stanovených nariadení, tento vírus je skutočne nenápadný a nikto by ho nemal podceňovať.

Marzia, Cotronei (región Kalábria)

Doma som už viac ako 15 dní. Von môže ísť iba jeden z rodiny kvôli nevyhnutným potrebám. Všade sú karabinieri a policajti, ktorí zastavujú ľudí a pýtajú sa, prečo ste von. Ak vás prichytia druhýkrát, dostanete pokutu. Vieme, že je to pre našu bezpečnosť, no zároveň je to smutné.

Trávime čas pri televízii, telefonovaním a každý večer čakáme na oficiálne vyhlásenie starostu, aby sme zistili, či došlo k nejakej nákaze v našej oblasti, prípadne, či sú nejaké úmrtia alebo nie. Je to všetko veľmi smutné.

Odkaz pre Slovákov: Tak ako my, aj vy sa snažte ostať pozitívni.

Gloria, Rím (región Lazio)

Všetci sme v karanténe, je zakázané vychádzať, jedine sa môže urobiť nákup. Situácia je vážna, no vyzerá to tak, že ešte veľmi dlho budeme musieť ostať zatvorení doma. Veľmi mi chýba šport.

Odkaz pre Slovákov: Najdôležitejšie je rešpektovať bezpečnostné pravidlá a každý musí byť mimoriadne opatrní. Aj v Taliansku však existuje veľa ľudí, ktorí opatrenia nerešpektujú, no sú potrestaní vysokými pokutami, riskovanie ich tak stojí veľmi veľa.