Politika 23. marec 2020

Konšpiračné teórie o koronavíruse môžu spôsobiť strašné škody

Daniel Pipes
Daniel Pipes
Sprisahanecké teórie bránia pochopeniu tejto nákazy a zamedzujú jej riešeniu.
Sprisahanecké teórie bránia pochopeniu tejto nákazy a zamedzujú jej riešeniu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Daniel Pipes

Konšpiračné teórie o koronavíruse môžu spôsobiť strašné škody
Ilustrácia: Greg Groesch/The Washington Times

Po objavení sa nákazy COVID-19 začali vplyvné kanály veľmi rýchlo obviňovať z epidémie nie komunistickú Čínu, ale Spojené kráľovstvo, USA a Izrael. Takéto správanie zapadá do zhubného stredovekého modelu, ktorý treba brať vážne a vyvrátiť ho.

Tento model siaha približne do roku 1100 po Kr., do doby európskych križiackych výprav. Zmätený ľud sa odvtedy snaží pochopiť istý nečakaný a zlý vývoj udalostí tak, že predpokladá nejaké svetové sprisahanie. Na konci takýchto úvah sa väčšinou ukáže prstom na dvoch údajných sprisahancov: členov západných tajných spoločností alebo Židov.

Medzi tajné spoločnosti patrili templári, slobodomurári, jezuiti, ilumináti, jakobíni či Trilaterárna komisia. Židom údajne vládne skrytá autorita „Rada starších“, ktorá ich tajne riadi cez frontové organizácie ako Sanhedrín, Alliance Israélite Universelle či American Israel Public Affairs Committee.

Vírus preukázateľne pochádza z čínskeho mesta Wu-chan, zrejme z trhu so živými zvieratami, možno z wu-chanského inštitútu virológie či z kombinácie oboch (infikované zvieratá z inštitútu predané na trhu na bežnú konzumáciu). Zdieľať

Konšpirační teoretici dnes na zoznam takýchto organizácií pridali aj štáty: tajné spoločnosti stvorili Spojené kráľovstvo a USA, z Rady starších sa stal Izrael. Trojica týchto štátov býva obviňovaná z rôznych šokujúcich udalostí, ako bola vražda J. F. Kennedyho, smrť princeznej Diany, 11. september 2001 či veľká recesia v rokoch 2007 – 2008.

Takto je to aj s COVID-19. Vírus preukázateľne pochádza z čínskeho mesta Wu-chan, zrejme z trhu so živými zvieratami, možno z wu-chanského inštitútu virológie či z kombinácie oboch (infikované zvieratá z inštitútu predané na trhu na bežnú konzumáciu). To, že Komunistická strana Číny vynaložila veľké úsilie, aby zdroj zakryla, spôsobilo jednak jeho rozšírenie, ale aj zahmlenie jeho pôvodu.

To, čo nasledovalo, dnes už každý pozná: vírus sa rozšíril z Wu-chanu do ďalších častí Číny a odtiaľ do sveta. Každý, kto číta tieto riadky, zažíva dôsledky tohto vývoja. Zodpovednosť Komunistickej strany Číny už nezahaľuje žiadne tajomstvo. Wu-chanský vírus nie je rasistickou nadávkou, ale pomerne presným názvom.

Obviňovať z toho iba Britov, Američanov a Židov znamená ignorovať ďalších 94 percent ľudstva: mocnosti kontinentálnej Európy (Francúzsko, Nemecko, Rusko), totalitárne hnutia (komunistov, fašistov, islamistov), členov univerzálnych náboženstiev (budhistov, kresťanov, moslimov) a celý nezápadný svet (Irán, Čínu, Japonsko). Predovšetkým komunistická Čína sa nevyhodnocuje ako pravdepodobný sprisahanec.

Keď sa tieto konšpiračné teórie vynorili, zamerali sa na troch odvekých podozrivých. Neprekvapuje, že Komunistická strana Číny takéto hlasy podporila. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Lijian Zhao na twitteri napísal, že „tým, kto priniesol epidémiu do Wu-chanu, môže byť americká armáda“ a zdieľal „veľmi dôležité“ informácie o „ďalších dôkazoch, že vírus pochádza z USA“. Washington Post uvádza, že v dôsledku jeho a vládnych vyjadrení sa v Číne „masovo rozšírili antiamerické teórie“ až do takej miery, že internetová komunikácia v Číne je „zaplavená teóriou, že koronavírus pochádza z USA“.

Iránsky najvyšší duchovný vodca odmietol americkú pomoc so slovami: „Neviem, do akej miery sú tieto obvinenia pravdivé, ale pokiaľ existujú, kto rozumný by vám pri liečení veril? Vaše lieky môžu rozširovať vírus ešte viac.“Zdieľať

Podobne aj ruské média obvinili LondýnWashington, že vyvinuli vírus, aby buď poškodili Čínu cez podkopanie jej ekonomiky, alebo sa pripravili na útok testovaním jej obrany proti biologickým zbraniam.

Dvaja generáli iránskych Revolučných gárd hovoria o víruse ako o americkej biologickej zbrani namierenej proti Číne a Iránu, podobne iránske štátne médiá opakovane obviňujú z vytvorenia epidémie USA a sionistické zoskupenia. Alžírsketurecké médiá obviňujú Židov z vývoja koronavírusu, aby tak získali moc, spôsobili neplodnosť národov či zbohatli na predaji protilátok.

Iránsky najvyšší duchovný vodca Ali Chameneí v nedeľu odmietol americkú pomoc pri zvládaní nákazy a pre Američanov to zdôvodnil samotnou existenciou konšpiračných teórií: „Neviem, do akej miery sú tieto obvinenia pravdivé, ale pokiaľ existujú, kto rozumný by vám pri liečení veril? Vaše lieky môžu rozširovať vírus ešte viac.“

Organizácia Anti-Defamation League uvádza, že konšpirační teoretici v USA využívajú nákazu COVID-19 „na rozširovanie svojich antisemitských teórií, podľa ktorých sú Židia zodpovední za vytvorenie vírusu a za jeho šírenie, aby zvýšili svoju kontrolu nad zdecimovaným obyvateľstvom a profitovali z tejto situácie“.

Hoci sme náchylní takéto teórie ignorovať, mali by sme sa snažiť ich vyvracať. Ak sa k tomu nepodujmeme, skôr či neskôr spôsobia strašné škody.Zdieľať

To, že Izraelčania vedú vo výskume lieku na COVID-19, si konšpirační teoretici obracajú na potvrdenie izraelského motívu zisku. Ajatoláh Naser Makarem Shirazi, popredný iránsky duchovný vodca, spočiatku povolil nákup izraelskej vakcíny, ak by sa stala dostupnou. Potom však svoj názor zmenil, čo odhaľuje mučivé zmýšľanie všetkých antisemitov.

Bez ohľadu na to, aké zmätočné sú takéto teórie, bránia pochopeniu tejto nákazy, zamedzujú jej riešeniu a spôsobujú škody. Hoci sme náchylní ich ignorovať, mali by sme sa snažiť ich vyvracať. Pomyslime na vzostup Hitlera a Stalina. Ak sa k tomu nepodujmeme, tieto teórie skôr či neskôr spôsobia strašné škody.

Pôvodný text: Conspiracy Theories in a Time of Virus vyšiel 17. marca 2020 v denníku Washington Times, uverejnené so súhlasom autora, preložil L. Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0