Hore

Fotoaparáty zo socialistického tábora, s ktorými sa ešte oplatí fotografovať

Keď sme boli súčasťou Československej socialistickej republiky a neskôr federatívnej, bol trh s fotoaparátmi uzatvorený.

Kapitalistické značky sa u nás dali zohnať len v Tuzexe, alebo ich niekto doviezol zo zahraničia. Po revolúcii trvalo niekoľko rokov, kým sa tu začali objavovať fotoaparáty japonských značiek. Dovtedy sme si museli vystačiť so socialistickým dedičstvom z produkcie Sovietskeho zväzu, Nemeckej demokratickej republiky a našimi vlastnými produktami. Máme k ním sentimentálny vzťah, pretože mnohí z nás na nich vyrástli, alebo ich zdedili. Niektoré si našli obľubu aj na západe. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Väčšina techniky zo socialistického tábora bola technicky nekvalitná. Často sa kopírovalo, ako dnes u Číňanov, ale neboli tu také kvalitatívne štandardy. Česť výnimkám, najmä z Československej produkcie. Menej sa toho vedelo pokaziť na objektívoch, ako na fotoaparátoch.

Vymenovať všetky fotoaparáty, ktoré sa v socialistickom tábore vyrábali, je na hrubú knihu. My sa pozrieme na tie najpopulárnejšie, s ktorými sa môžete stretnúť aj dnes. Niektoré sú vhodné pre tých, ktorí chcú začať fotografovať na film s klasickým fotoaparátom z našich zemepisných končín. Iné sa hodia do zbierky, alebo ako dekorácia na poličku.

ZSSR

Súdruhovia zo Sovietskeho zväzu vyhrali II. svetovú vojnu a z porazeného Nemecka odviezli celé fabriky. Dodnes sa na základe modelov z toho obdobia vyrábajú retro motorky Dneper, známe svojou nekvalitou. Niektoré sovietske fotoaparáty majú svoj základ práve v nemeckých fotoaparátoch. Neskôr sa pristupovalo aj ku kopírovaniu modernejších prístrojov rôznych výrobcov, napríklad legendárne Lomo LC-A vychádza z japonskej Cosiny. Sovietska technika nevyniká kvalitou, použité materiály bývali často nekvalitné a tolerancie nepresné. Pokrok bol veľmi pomalý. Spomeňme Kiev 88, kópiu Hasselbladu. 6 z 10 fotoaparátov prišlo už z výroby pokazených. Teoreticky tu mala byť kompatibilita medzi Kievom a Hasselbladom, ale majitelia Hasselbladov vedia, že kazety z Kieva málokedy pasovali na ich fotoaparát. Poruchové bolo aj Lomo LC-A, u ktorého sa uzávierka lepila statickou elektrinou.

Smena

Fotoaparát Smena 8M bol u nás veľmi rozšírený. Lacný hľadáčikový fotoaparát, s ktorým mnohí začínali. Dnes ho môžeme zaradiť medzi prístroje vhodné pre lomografiu. Že je tomu naozaj tak, dokazuje aj to, že firma Lomography ho aj dnes vyrába a predáva.

Smena 8M. Pionieri mali čím fotografovať.

Vilia

Podobne jednoduchý hľadáčikový fotoaparát, tiež bežne rozšírený, bola Vilia. Je konštrukčne veľmi podobná so Smenou Symbol. S Viliou a bleskom nabíjaným zo siete som nafotil moju stužkovú slávnosť. Na to, že som…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
patrac00
2020-03-23 07:11:57
Vďaka za príjemné čítanie a oživenie spomienok na moje fotografické začiatky (Flexaret, Smena, Zenit, Praktica

a BC1)....a hodiny, keď som okupovali kúpeľňu
 
marianr
2020-03-23 08:14:21
Ja som začínal s otcovým Altix-om.
 
z80
2020-03-23 09:00:46
Ja som zacinal s Corinou 2, oproti zakladnemu modelu mala blesk na jednorazove bleskove "ziarovky". Jedno blysknutie tak vyslo na 5 Kcs, co je po prepocte na dnesne ceny a platy cca. 1-2 €. Ak si dobre spominam, tak zaciatkom 80. rokov stala 160 Kcs, zakladny model bez blesku stal 130 Kcs.
 
seifi
2020-03-23 09:16:17
rád som si prečítal, pekne urobený prehľad
 
blahoslav J B Art
2020-03-24 01:43:04
otec volakedy fotil a este niekde v skrini ma Flexaret a tiez kinofilmovy fotak s priehladovym hladacikom z NDR Altix s vymennym objektivom
ja som pred rokmi kupil Zenit s objektivom Helios, lebo bola lepsia cena, ako za samotny objektiv
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované