Zlatá palma z Cannes zatiaľ neistá

Najprestížnejší európsky filmový festival v Cannes, ktorého 73. ročník sa mal tento rok konať do 12. do 23. mája, sa konať nebude. Vedenie festivalu s týmto rozhodnutím otáľalo niekoľko týždňov, konečné rozhodnutie padlo až vo štvrtok večer. Či bude program presunutý na neskôr, alebo bude tento ročník jednoducho zrušený, je však stále na vážkach. Prezidenti festivalu Pierre Lescure a Thierry Fremeux si vo vyhláseniach pre médiá nechali zadné dvierka otvorené s tým, že definitívne rozhodnutie príde podľa okolností počas leta.

22.03.2020 12:00
YE Top Entertainment Photos 2019 Foto: ,
Herečka a členka festivalovej poroty Elle Fanning na zábere z červeného koberca na filmovom festivale v Cannes v máji 2019.
debata

Herec Spike Lee, ktorý mal tento rok predsedať festivalovej porote ako prvý človek tmavej pleti, uviedol pre časopis Variety, že je s týmto rozhodnutím plne uzrozumený. „Plne podporujem Thierryho Frémauxa a vedenie festivalu. Svet sa zmenil a mení sa každý deň. Umierajú ľudia a francúzsky prezident niekoľkokrát zopakoval, citujem, že sme vo vojne. Je nevyhnutné, aby sme sa čiastočne vzdali vecí, ktoré máme radi, teda aj filmov, televízie, športu. Všetko sa ruší alebo obmedzuje a toto rozhodnutie je rozhodne správne.“ Pretože však stále nie je jasné, akým spôsobom a či vôbec sa festival uskutoční, Spike Lee dodal, že kedykoľvek a za hocakých okolností sa úlohy predsedu poroty zhostí. „Nezabúdajme, že v Cannes sa koná najväčší filmový festival na svete, ktorý je pre svetový film najdôležitejšou scénou, a ja mám historický zlom reprezentovať aj tým, že by som bol prvým predsedom poroty čiernej pleti,“ dodal. 62-ročný režisér filmov ako Konaj správne (1989) či Malcolm X (1992)

Vojna, protesty a vírus

Koronavírus, ktorý momentálne paralyzuje celú planétu, sa pravdepodobne stane podobne zlomovým momentom dejín ako politické konflikty minulého storočia, po ktorých nastalo radikálne nové smerovanie spoločnosti. Tými udalosťami boli prvá a druhá svetová vojna, ale aj celosvetové udalosti roku 1968. Mnohé etablované festivaly a veľké podujatia, ako napríklad olympiády, boli práve vtedy zrušené. Nie je to inak ani v prípade filmového festivalu v Cannes, ktorý sa v minulosti nekonal len dvakrát: počas druhej svetovej vojny – keď Nemecko napadlo Poľsko, a v roku 1968.

Dvadsiaty prvý ročník festivalu bol otvorený reštaurovanou hollywoodskou klasikou Juh proti Severu režiséra Victora Fleminga o občianskej vojne v USA. Po odvysielaní dokumentárneho filmu Pezra Lennona Rocky Road to Dublin vystúpili na pódium François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Lelouch a oznámili, že sa rozhodli pridať k študentským a robotníckym protestom, ktoré zachvátili celý svet Medzi slávnymi menami francúzskej novej vlny boli napríklad aj Claude Berri alebo Louis Malle. Festival bol ukončený a nebola udelená žiadna cena. V hlavnom výbere bol vtedy aj neskôr do trezoru zaradený film Miloša Formana Hoří, má panenko. Herečka Geraldine Chaplinová a režisér Carlos Saura bránili projekcii svojho filmu Peppermint Frappé vlastnými telami.

Louis Malle sa v súvislosti so zastavením festivalu v Cannes neskôr vyjadril, že to „bol veľkolepý okamih. Náhle sa celá krajina zastavila, ľudia sa ponorili do seba a začali premýšľať o svojich životoch a spoločnosti, v ktorej žijú. začali hľadať nové riešenia. Keď sa to skončilo, ostalo mi presvedčenie, že máj 1968 by sa mal konať každé štyri roky. Bola by to úspešnejšia katarzia ako olympijské hry.“

Festival má ešte nádej

Nádej, že sa tento rok festival v Cannes uskutoční, teda zatiaľ nie je celkom pochovaná. Ak by sa však konal, muselo by to byť na jeseň, a v tom prípade by nebolo ľahké zladiť ho s inými významnými festivalmi, ktorých konanie je takisto potenciálne presunuté. Sú to predovšetkým Benátsky filmový festival koncom augusta, o týždeň nato Medzinárodný filmový festival v Toronte a paralelne aj Filmový festival Telluride v Colorade. Netreba vynechať ani Filmový festival v New Yorku. „Festival pozorne sleduje vývoj národnej a medzinárodnej situácie v spolupráci s mestom Cannes a Národným kinematografickým centrom,“ pokračuje ďalej oficiálna správa. „Ostávame optimistami a dúfame, že vrchol epidémie nastane koncom marca,“ spresnil Pierre Lascure. „Máme však súdnosť. Pokiaľ sa tak nestane, festival sa zruší.“ Akokoľvek sa situácia s najväčším filmovým festivalom tento rok skončí, dúfajme spoločne s Louisom Mallom, že momentálne udalosti budú úspešnou katarziou aj bez toho, aby sa opakovali každé štyri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes