ADAC Sachsenring Classic – festival motocyklových legiend

Marián Zeman

V týchto náročných dňoch sa v dôsledku celosvetových udalosti rušia v podstate všetky športové podujatia, preto logická správa prichádza aj od nemeckých organizátorov ADAC Sachsenring Classic. Tohtoročný, v poradí 6. ročník sa mal uskutočniť v máji po ročnej odmlke. Nemeckí fanúšikovia sú veľkými milovníkmi histórie, a tak v roku 2014 sa na slávnom okruhu neďaleko českých hraníc uskutočnila premiéra tohto krásneho podujatia. Fotogalérie z ostatných dvoch ročníkov (2017 a 2018) sme vám priniesli na našom portáli.

V tejto dobe, kedy je viac času a priestoru prinášame nadšencom histórie niekoľko základných informácií o podujatí a fotografie zo zákulisia pretekárskych strojov z ADAC Sachsenring Classic 2015 a 2016, ktoré som navštívil ako fanúšik. Druhý ročník tohto podujatia navštívili viaceré motoristické legendy rozdelene do dvoch hlavných skupín, legendy 50-60tych rokov a legendy 70-80tych rokov. V sedle historických strojov oživili spomienky na svoju kariéru majstri sveta Eugenio Lazzarini, Luigi Taveri, Jan de Vries, Steve Baker, Kel Carruthers a Hugh Anderson, 4-násobný majster sveta z Nového Zélandu, ktorý bude tento rok uvedený do siene slávy MotoGP.

Mnohé známe tváre zo svetových okruhov neváhali napriek svojmu veku cestovať tisícky kilometrov, aby potešili svojich priaznivcov, ako napr. Ginger Molloy, Alex George, Ron Chandler, Alan North, Chas Mortimer, Theo Timmer, Bruno Kneubühler, Jos Schurgers, Gianfranco Bonera, Jimmie Guthrie, Aalt Toersen, Pentti Korhonen, Ferenc Drapal,Theo Bult, Bo Granath, Marcel Ankone, Jean Claude Castella či syn legendy Mika Hailwooda Dave Hailwood. Z domácich jazdcov priťahovali pozornosť hlavne Dieter Braun a Ralf Waldmann, predstavili sa aj niektorí českí jazdci v cele s Antonínom Kružíkom atď. V paddocku mohli nadšení fanúšikovia obdivovať slávne stroje svetových značiek, medzi ktorými nemohli chýbať aj úspešné pretekárske motocykle značky Jawa a CZ a mohli sme tu stretnúť aj legendárneho Bohumila Stašu, o ktorého autogram bol veľký záujem.

V populárnej sérii PRO-SUPERBIKE, ktorá sa jazdila v rámci nemeckých medzinárodných majstrovstiev Nemecka IDM ale aj ako rámcové preteky popri niektorých veľkých cenách, trebárs aj v Brne, sa predstavili špičkoví piloti tejto série Jochen Schmid, Peter Rubatto, Udo Mark, Bernhard Schick, Michael Galinski či ex pilot GP Martin Wimmer.

V roku 2016 sa organizátorom podaril ďalší husársky kúsok, v rámci podujatia sa na Sachsenringu predstavili legendy klasickych 500viek na ikonických strojoch, WORLD GP BIKE LEGENDS pod taktovkou mentora Waynea Gardnera. Freddie Spencer, Jim Redman, Garry McCoy, P. F. Chili, Phil Read, Mandy Fischer, Ralf Waldmann, Jeremy McWilliams, Didier de Radigues, Jurgen vad den Goorbergh a Niggi Schmassmann predvádzali na trati súboje ako za starých čias a nejedného zo svojich fanúšikov potešili autogramom alebo aj spoločnou fotografiou priamo na štartovom rošte.

Text a foto: Marian Zeman

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *