Auto dostanete s plnou nádržou a také ho zase vracajte. Natankovanie na čerpacej stanici vás totiž vyjde lacnejšie, ako keď doveziete auto s poloprázdnou nádržou a požičovňa zvyšok pohonných hmôt doúčtuje. Ak po vás požičovňa chce vopred zaplatiť plnú nádrž s tým, že budete môcť vrátiť prázdnu, veľmi výhodné to nie je, zvlášť pri krátkych pôžičkách. Benzín, ktorý v nádrži necháte, už vám totiž späť nepreplatia. Štandardná je tiež kaucia na pohonné hmoty. Býva to okolo 200 eur. Už pri požičiavaní je potom vhodné zaujímať sa, ako ďaleko od požičovne je čerpacia stanica. „To platí najmä v prípade malých skútrov, kedy môže byť aj najazdenie menšej vzdialenosti predsa len v nádrži poznať. Prípadne je dobré si ponechať potvrdenku o čerpaní paliva, kde je označené jeho množstvo a tiež čas, kedy bolo čerpané,“ radí autoklub ÚAMK.HN/Peter Mayer
StoryEditor

Ako sa správať na čerpacích staniciach? Tu musia platiť prísne opatrenia

20.03.2020, 13:40
Mnohí motoristi si neuvedomujú, že v aktuálnej situácii sú čerpacie stanice jedným z "najnebezpečnejších" miest. Chodí sme totiž množstvo vodičov a preto by sa mali aj práve tu dodržiavať určite zásady.

Ak aj v aktuálnej situácii jazdíte autom a je to naďalej nevyhnutné, je veľmi pravdepodobné, že skôr alebo neskôr budete musieť svoje vozidlo dotankovať či nabiť. Aj na čerpacích alebo nabíjacích staniciach dbajte na zvýšenú opatrnosť a maximálne sa venujte hygienickým opatreniam.

Práve tieto miesta patria aj dnes medzi najnavštevovanejšie, keďže potrebu tankovať si vyžiada každé auto. Najlepším riešením je nájsť samoobslužné čerpacie stanice, kde neprichádzate do styku s inými ľuďmi. 

Na bežnej čerpacej stanici obmedzte na minimum kontakt s personálom, pri tankovaní používajte hygienické rukavice alebo jednorázové rukavice a po natankovaní si ihneď umyte ruky alebo si ich aspoň vydezinfikujte dezinfekčným prostriedkom na ruky.

Ten by ste mali vo vozidle voziť v dostatočnej zásobe, avšak niektoré čerpacie stanice vybavili svoje prevádzky pri východe aj stojanom s dávkovačom dezinfekčného prostriedku.

Pri platení využite ideálne niektorú z moderných metód: napríklad bezkontaktnú platobnú kartu či mobilný telefón. Ako sme spomínali, na mnohých čerpacích staniciach je možné bezkontaktné spôsoby platenia využiť aj priamo pri stojane, takže nie je nutné navštevovať predajňu a prichádzať do kontaktu s ďalšími ľuďmi. 

​A mimochodom, riziko znížite aj tak, že tentokrát naplníte nádrž doplna a na čerpaciu stanicu nebudete musieť tak skoro prísť znova. Okrem toho to prospieva i palivovému systému, o čom sme písali TU.

​Aj keď sa niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu zdajú ako drastické a prehnané, vysoká miera opatrnosti je aktuálne namieste. Radšej byť prehnane opatrný, než neskôr ľutovať, čo sme mohli a neurobili. Čím viac budeme tieto opatrenia rešpektovať, tým viac znížime riziko prenosu nákazy a tým skôr sa naše životy vrátia do normálnych koľají.

Nezabúdajte na pravidelnú dezinfekciu najnamáhavejších častí interiéru i exteriéru auta - veko palivovej nádrže, kľučky dverí zvonka i zvnútra, štartovacie tlačidlo/kľúč, volant, radiaca páka a podobne. „Všetky povrchy, ktorých sa dotknete dezinfikujte pred jazdou aj po jazde, obzvlášť pokiaľ s niekým auto zdieľate alebo ste niekoho viezli," hovorí Jana Parmová, vedúca lekárka ŠKODA AUTO.

Buďte teda ohľaduplní, obmedzte kontakt s ostatnými a aj akékoľvek cesty autom iba na tie najnevyhnutnejšie, nezabúdajte na dôkladné umývanie rúk a používajte dezinfekciu. Samozrejmosťou by malo byť najmä pri návšteve spoločných priestorov (napríklad obchody) aj ochranné rúško.

01 - Modified: 2020-03-11 12:10:22 - Feat.: 0 - Title: Polícia zaviedla prísne opatrenia kvôli koronavírusu. Vodičov nezastaví, pokute sa však nevyhnú 02 - Modified: 2020-03-17 10:20:45 - Feat.: 0 - Title: Treba používať ochranné rúško aj v aute, alebo sme v kabíne v bezpečí? 03 - Modified: 2020-01-28 08:49:21 - Feat.: 0 - Title: Túto chybu robí pri tankovaní množstvo vodičov. Môžete si pritom spôsobiť drahé problémy 04 - Modified: 2020-03-18 17:53:49 - Feat.: 0 - Title: Návod, ako si jednoducho a rýchlo ušijete rúško. Mať nejaké rúško je lepšie ako nič
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 17:07