Prediktívny adaptívny tempomat

Prediktívne adaptívny tempomat predstavuje posledný evolúciu vo vývoji tempomatov. Išli aktivovaný, číta počas jazdy vozovku pred vozidlom a automaticky upravuje napríklad rýchlosť pri nájazde do zákrut.

Prediktívny adaptívny tempomat možno považovať za určitý vývojový stupeň autonómneho riadenia. Základom jeho funkcia je samozrejme klasický tempomat, ktorý je schopný udržiavať vodičom navolenú rýchlosť. Túto funkciu pozná a využíva väčšina vodičov už dlhé roky. Pokiaľ ale napríklad dôjdete pomalší vozidlo pred vami, klasický tempomat na situáciu nevie reagovať a stále drží navolenú rýchlosť. Keď vodič do riadenia včas nezasiahne, môže dôjsť k stretu. Preto bol vyvinutý tzv. adaptívny tempomat.

Adaptívny tempomat je hľadiska aktívnej bezpečnosti dokonalejším pomocníkom, ktorý sám sleduje a vyhodnocuje situáciu pred vozidlom a automaticky koriguje rýchlosť tak, aby dodržal bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Niektoré adaptívne tempomaty dokážu počas spomaľovania dokonca úplne zastaviť a opäť sa sami rozbehnúť.

Dnešné technické možnosti však dovoľujú ísť ešte ďalej, a tak vznik prediktívne adaptívny tempomat, ktorý nielen reaguje na situáciu pred vozidlom, ale dokonca ju môže čiastočne predvídať. Ako to robí? Prediktívne adaptívny tempomat jednoducho využíva kombináciu informácií od multifunkčné kamery a navigačného systému. Prediktívne adaptívny tempomat vďaka týmto informáciám dokáže s predstihom upraviť rýchlosť vozidla tak, aby nebolo prejdenie zákruty príliš prudké, alebo aby nebol prekročený rýchlostný limit pri náhlom prejdení obcí.

fukcia prediktívneho adaptívneho tempomatu - Škoda SUPERB 

Ako prediktívne adaptívny tempomat funguje v praxi?
Ako prvý z automobilov Škoda dostala prediktívne adaptívny tempomat Faceliftovaná Škoda Superb 3. generácie v roku 2019. Popíšme si teda na nej, ako sa správa prediktívne adaptívny tempomat v praxi.

Všetko funguje podobne ako s adaptívnym tempomatom, s tým rozdielom, že „obyčajný“ adaptívny tempomat brzdí iba, ak pred sebou vidí pomalšie auto. Pokiaľ ho nevidí, snaží sa držať nastavenú rýchlosť a blížicí sa zákruta alebo križovatka, ho nezaujímajú.

Nie tak prediktívne adaptívny tempomat, ten vie, kde práve idete a čo Vás na ceste čaká (pritom nemusíte mať v navigácii zadanú trasu). Ak sa vozidlo so zapnutým prediktívnym adaptívnym tempomatom blíži k zákrute, najprv vodiča na zákrutu upozorní prostredníctvom digitálneho prístrojového štítu. Pokiaľ na upozornenie vodič nijako nereaguje, vozidlo automaticky spomalí na rýchlosť, ktorú vyhodnotí ako vhodnú pre prejdenie danej zákruty, a za zákrutou opäť zrýchli na pôvodnú nastavenú rýchlosť.

 hlásenia na palubnej doske

Ako už bolo uvedené, ide o akýsi predstupeň k autonómnemu riadenia, ktorý sa iste bude postupom času zdokonaľovať. Zatiaľ je počas jeho zásahov veľmi poznať, že celý proces je riadený elektronikou. Niekedy sa môžu zdať reakcie vozidla nedostatočné, inokedy zase prehnané, alebo pocitovo veľmi pomalé. Väčšina vodičov nakoniec neodolá a automatike do riadenia zasiahne, inak by si pripadali ako v autoškole …

Foto: www.skoda-auto.cz
Kľúčové slová:
tempomat, prediktívne tempomat, adaptívny tempomat, predictive ACC