Koronavírus ohrozuje ľudí, no stal sa vakcínou pre prírodu

Krajiny celého sveta a zdravie ľudí ohrozuje šíriaci sa koronavírus. V tomto kritickom období si, zdá sa, ako jediná môže vydýchnuť príroda. V Číne, kde to celé začalo, majú už nákazu pod kontrolou, aj keď to štát stálo stratu tisícok životov, v Taliansku sa situácia veľmi pomaly začína stabilizovať, no život v mestách, aj v najmenších obciach sa spomalil.

Povinná či preventívna karanténa, ktorou sa máme aj na Slovensku vyhnúť ochoreniu Covid-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, usadila státisíce ľudí do obývačiek. Aj keď sa len ťažko dá o tomto jave hovoriť v pozitívnom zmysle slova, v prírode sa už po pár týždňoch „pokoja“ prejavujú pozitívne dôsledky ľudskej pasivity.

Flickr.com/alachuacounty
Flickr.com/alachuacounty

Ryby sú späť v Benátkach

Svet obletela správa, že sa do kanálov v talianskych Benátkach vrátili ryby, ktoré si užívajú priezračnú vodu, akú tu domáci, ani turisti, nevideli roky. Benátky boli známe veľkým znečistením. Voda v kanáloch, v ktorých sa turisti plavili na loďkách a gondolách bola v minulosti špinavá a mútna.

Vďaka zastaveniu dopravy a extrémnemu úbytku turistov sa život vrátil do lokálnych vôd. Na hladine dokonca plávajú aj labute. V rímskych fontánach sa kúpu kačice, v kedysi rušných prístavoch ľudia pozorujú delfíny. Tie sa tu vraj objavili prvýkrát po približne šesťdesiatich rokoch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Harmony Returns in Venice, Italy #naturereset #quarantine #dolphins #swans #goodnews #silverlining #brightside

Príspevok, ktorý zdieľa Gin Nordes (@thequarantonic), 19 Mar 2020 o 11:57 PDT

„Voda vyzerá čistejšie, no nemusí byť. Vďaka zastavenej doprave sa však nerozvíri a tak sa sedimenty ukladajú na dne kanálov. No vzduch je oveľa menej znečistený ako v minulosti,“ uviedla v stanovisku pre CNN kancelária starostu Benátok. Smutným faktom ostáva, že v Taliansku sa dodnes počet obetí ochorenia Covid-19 vyšplhal na viac ako 3400 osôb, čím predbehol Čínu.

Čína bez skleníkových plynov

V Číne, odkiaľ sa nákaza začala šíriť, zaznamenali zníženie znečistenia ovzdušia a skleníkových plynov. Zastavenie leteckej dopravy či priemyselnej výroby tu malo jasný vplyv na kvalitu vzduchu.

Čína sa v posledných rokoch označovala ako jeden z najväčších producentov skleníkového plynu, konkrétne plynného fluórovaného uhľovodíka, nežiaduceho vedľajšieho produktu pri výrobe chladiva používaného v klimatizačných zariadeniach. Ide o jeden z najsilnejších skleníkových plynov na planéte, pričom jedna tona emisií zodpovedá uvoľneniu viac ako 12 000 ton oxidu uhličitého. 

Rekordná úroveň tohto plynu bola zaznamenaná začiatkom roka 2020. Teraz sa hovorí o jeho extrémnom úbytku, ktorý zaznamenali satelity NASA.

„Je to prvýkrát, keď som videl taký dramatický úbytok na tak veľkom území v konkrétnom čase,“ uvádza Fei Liu, výskumník kvality ovzdušia z NASA Gaddard Space Flight Centre, v oficiálnom vyhlásení. Úbytok zaznamenali aj v roku 2008, čo bolo sprevádzané hospodárskou krízou, no ani v tom čase nebol taký významný.

NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / Copernicus Sentinel
NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / Copernicus Sentinel

Podľa čínskeho Ministerstva pre ekológiu a environmentalistiku sa vo februári zvýšil počet dobrých dní s kvalitným ovzduším o 21,5 percenta. Pandémia spojená s koronavírusom demonštrovala to, o čom sa intenzívne hovorilo v minulých rokoch a čo vyvolávalo klimatickú krízu – najväčším znečisťovateľom prírody je človek. Aj keď to nie je žiadna novinka.

Otázka je, či pôjde o „jo-jo efekt“ a po odznení vírusu sa všetko vráti do pôvodného stavu alebo prírode takýto reset postačí. Prípadne či sa zmení myslenie ľudí, keď uvidia ako málo Zemi stačí, aby sa reštartovala.