Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Motory F1 sa v Monaku nerozozvučia. Prvýkrát od roku 1955

Vedenie formuly 1 odložilo Veľké ceny Holandska (3. mája), Španielska (10. mája) a zrušilo preteky v Monaku (24. mája) pre šíriaci sa koronavírus.

19.03.2020 17:00 , aktualizované: 20:02
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton na Veľkej cene Monaka 2019.
debata

Začiatok sezóny sa tak posunie minimálne na 7. júna, keď je na programe VC Azerbajdžanu. V histórii sa ešte nestalo, aby F1 odštartoval v takomto neskorom termíne.

Ako referuje web formula1.com, populárne preteky v uliciach monackého kniežatstva boli súčasťou seriálu F1 nepretržite od roku 1955, premiérovo sa konali už v roku 1929.

Pre pandémiu koronavírusu odložili už úvodné podujatia ročníka v Austrálii, Bahrajne, Číne a Vietname. Najviac opatrenia môžu mrzieť Holanďanov, keď sa mali do kalendára seriálu vrátiť po 35 rokoch. V krajine sa však rozmáha ochorenie COVID-19, keď zaznamenali takmer 2500 prípadov. Španielsko je na tom ešte horšie, eviduje 17.400 nakazených a 803 mŕtvych. Monaco má oficiálne deväť prípadov.

„Formula 1 a Medzinárodná automobilová federácia spoločne s promotérmi prijala rozhodnutie v snahe chrániť zdravie športovcov, zamestnancov aj fanúšikov,“ uviedli v stanovisku na oficiálnom webe F1.

Náhradné termíny odložených pretekov zatiaľ nezverejnili, podľa komuniké sa ich pokúsia nájsť neskorších mesiacoch tohto roka.

Športový riaditeľ formuly 1 Ross Brawn pritom ešte počas uplynulého víkendu nestrácal nádej, že sa podujatie podarí udržať v plnohodnotnej forme. Ponúkol dokonca dve možnosti riešenia problémov. Tou prvou by malo byť zrušenie letnej prestávky, čím by vznikol priestor na uskutočnenie niekoľkých podujatí. Chcel by tiež navrhnúť, aby boli víkendy Grand Prix skrátené zo súčasných troch na dva dni, a to výlučne na sobotňajší a nedeľňajší program.

„Myslím si, že odstránenie letnej prestávky nám poskytne niekoľko víkendov, počas ktorých môžeme mať preteky. Vyzerá to inak, než sme plánovali, ale stále dokážeme udržať solídny počet pretekov. Sezóna sa začne neskôr, ale myslím si, že bude rovnako vzrušujúca,“ povedal Brawn, ktorý by chcel aj napriek nečakaným škrtom v tohtosezónnom seriáli aspoň 17 alebo 18 pretekov. Pôvodný kalendár zahŕňal 22 zastávok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká cena Španielska #Veľká cena Monaka #Veľká cena Holandska