Ako vybrať detský matrac a na čo si dávať pozor

Veronika Štrbová Téma
1. februára 2023 0

Výber správneho matraca pre vaše dieťa je kľúčom k jeho zdraviu. Hoci môže byť nákup detského matraca zložitejší, je potrebné mu venovať veľkú pozornosť a výber nepodceniť. Aj z toho dôvodu, že malé deti strávia v postieľke aj 18 hodín denne. Správnym matracom už v ranom veku predídete neskoršiemu zlému držaniu tela dieťaťa a nepriaznivému vývoju jeho chrbtice. Preto sa upriamujte pri voľbe detského matraca, okrem iného, na pohodlie dieťaťa počas spánku a na to, či dieťa pri spánku leží v zdravej polohe.

Ako vybrať detský matrac? Všetko potrebné sa dozviete v našom článku. Na čo treba dbať pri výbere, aké matrace sú vhodné pre konkrétnu vekovú skupinu a aj to, ktoré materiály sú najvhodnejšie pre detský zdravý spánok. Preto, ak aj vy stojíte pred dôležitým rozhodnutím a vyberáte matrac pre vaše dieťa, pozorne si prečítajte nasledovné riadky.

 

Čo spôsobuje nedostatok kvalitného spánku?

Strata spánku je v dnešnej modernej spoločnosti bežným problémom a v určitom okamihu života postihuje mnoho jednotlivcov. Pretrvávajúci nedostatok spánku môže viesť k nadmernej ospalosti v noci, emočným problémom, slabému výkonu v práci alebo v škole, obezite a celkovému zníženému vnímaniu kvality života. Zdá sa, že dospelí ľudia sú odolnejší voči účinkom nedostatku spánku, zatiaľ čo iní, najmä malé deti a mládež, sú zraniteľnejší.

Hlavné príznaky nedostatku spánku sú:

  • zívanie, únava
  • náladovosť, podráždenosť
  • depresívna nálada
  • ťažkosti s učením nových konceptov
  • zábudlivosť
  • neschopnosť sústrediť sa
  • nedostatok motivácie
  • nemotornosť
  • zvýšená chuť do jedla a chuť po cukroch
  • bolesti chrbtice, krku a svalov
  • bolesti hlavy a migrény
Nepokojný spánok chlapca na posteli

Nedostatok spánku deťom neprospieva

 

Určite nechcete, aby mali vaše deti v budúcnosti niektoré z týchto nepríjemných problémov, preto si dajte na výbere detského matraca naozaj záležať. A keď už vyberiete ten správny, treba vedieť, koľko hodín spánku je pre deti, v závislosti od ich veku, najvhodnejších. Približný počet hodín na zdravý spánok je uvedený v nasledovnej tabuľke. Treba však brať do úvahy, že tento údaj ovplyvňuje niekoľko aspektov, napríklad životný štýl, možné zdravotné problémy, atď.

kategóriavekpočet hodín spánku
novorodenci0 - 3 mesiace14 - 17 hodín
dojčatá4 - 11 mesiacov12 - 15 hodín
batoľatá1 - 2 roky11 - 14 hodín
predškoláci3 - 5 rokov10 - 13 hodín
školáci6 - 13 rokov9 - 11 hodín
tínedžeri14 - 17 rokov8 - 10 hodín
mladší dospelí18 - 25 rokov7 - 9 hodín
dospelí26 - 64 rokov7 - 9 hodín
starší dospelí65+ rokov7 - 8 hodín

Ako vybrať detský matrac

Teraz, keď už viete, koľko hodín spánku je ideálnych pre vaše deti, je čas dozvedieť sa, ako postupovať pri výbere toho správneho matracu. Je to totiž základ pre zdravý spánok a správny vývoj detí. Pri výbere matraca pre deti treba dbať na tieto parametre:

 

Správne rozmery matraca

Detské matrace pre tých najmenších do postieľok sa vyrábajú prevažne v rozmeroch 120 x 60 cm alebo 140 x 70 cm. Preto, ak má vaša postieľka niektorý z týchto rozmerov, držte sa ich aj pri matraci. Nemôže byť väčší, pretože by sa do postieľky logicky nezmestil, ale ani menší, pretože by to mohlo ohroziť zdravie dieťaťa. Ak môžete medzi matrac a postieľku vtlačiť viac ako dva prsty, je to znak, že matrac je príliš malý. V prípade, že by vaša postieľka mala netypické rozmery a nevedeli by ste v obchodoch kúpiť vhodný matrac, najlepším riešením je dať si ho vyrobiť na mieru.

Muž ukladá matrac do detskej postieľky

Matrac musí do postieľky presne zapadnúť

 

Hrúbka matraca

Zanedbateľná nie je ani hrúbka matraca. Úplne dostačujúca je však vtedy, ak má od 8 – 10 cm. Ak zvolíte hrubší matrac, nič sa nestane. Myslite ale na jednu vec. V prípade, že by ste chceli využívať monitor dychu, neodporúča sa voliť matrac s väčšou hrúbkou, ako je 10 cm, pretože môže značne ovplyvniť citlivosť snímacej dosky monitora, ktorá býva umiestnená pod matracom.

 

Zóny pohodlia

Väčšina matracov, či už pre deti alebo pre dospelých, disponuje niekoľkými zónami pohodlia. To znamená, že najväčší tlak je v bedrovej oblasti a smerom k okrajom slabne. Zónové matrace môžete zaobstarať väčším deťom, malým deťom sa však neodporúčajú. A to z toho dôvodu, že deti sa v noci točia oveľa častejšie ako dospelí, takže nedokážu mať napríklad plecia tam, kde sa nachádzajú prierezy, určené špeciálne pre plecia. Navyše, deti veľmi rýchlo rastú, takže, aby ste kopírovali ich postupný rast a aktuálnu výšku, museli by ste matrac často meniť. Zamerajte sa preto na taký matrac, ktorý nemá spomínané zóny pohodlia.

 

Tvrdosť matraca

Je všeobecne známe, že pre deti nie je vhodný príliš mäkký matrac. Deti najčastejšie zvyknú spať na brušku, takže by sa mohlo na mäkkom matraci začať dusiť. Taktiež, keď začne chodiť, tak sa mu nohy budú boriť do mäkkého materiálu, čo tiež nie je dobré. Najlepšie je preto zvoliť strednú až vyššiu tvrdosť. Matrac musí chrbtici dieťaťa poskytnúť pevnú oporu, zároveň ho však nikde nesmie tlačiť.

Ruky na matraci

Ideálna tvrdosť detského matraca je stredná tvrdosť

 

Tvrdosť matraca je daná použitými materiálmi a podložkou, na ktorej je položený. Vo všeobecnosti platí, že rôzne peny a latex sú mäkšie a gumo-kokosové dosky sú tvrdšie. Najlepšou voľbou sú matrace strednej tvrdosti z prírodných materiálov alebo studenej peny. Medzi stredne tvrdé patria napríklad matrace s kokosovou doskou. Vyhýbajte sa ukladaniu dieťaťa na matrac pre dospelých a na iný, príliš mäkký povrch. Ak sa obávate o dlhodobé pohodlie svojho bábätka, vyberte si obojstranný matrac, navrhnutý pre dojčenské využitie, kde jedna strana by mala byť veľmi pevná a druhá strana je mäkšia a vhodnejšia na neskoršie využitie vo veku batoľaťa.

💡 Matrace Dormeo: tejto populárnej značke sme sa venovali v samostatnom článku Vyberáme matrace Dormeo, kde sme porvnali aktuálne vyrábané modely.

 

Materiál, z ktorého je matrac vyrobený

Na dnešnom trhu nájdete naozaj veľké množstvo matracov. A teda, aj výber materiálov je čím ďalej, tým väčší. U detí si však vieme ujasniť, z čoho by mal byť prevažne vyrobený matrac. Pri výrobe sa používa najčastejšie klasický molitan, latex, peny, kokosové vlákno a ich rôzne kombinácie. Najlepšia voľba je studená pena alebo prírodný materiál, akým je napríklad kokos. Sú to vzdušné materiály s antialergickými a antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré dokážu odvádzať vlhkosť. Okrem toho sú veľmi pružné a majú dlhú životnosť. Dieťa sa na takomto matraci nebude prehrievať a v neposlednom rade sú tieto materiály ideálnou oporou pre detskú chrbticu.

Často sa môžete stretnúť s matracmi, ktoré sú tvorené z niekoľkých vrstiev. Vnútro tvorí väčšinou pevnejší materiál a vrchné vrstvy bývajú z rôznych prírodných či syntetických materiálov. V posledných rokoch si ľudia obľúbili najviac matrace s kokosovou výplňou alebo kombinácie kokos-molitan, kokos-molitan-kokos či dokonca pohánka-molitan-kokos.

Kokosový matrac vo vnútri

Takto môže vyzerať kokosový matrac vo vnútri

 

Je matrac antialergický?

Aby bolo vaše dieťa v bezpečí pred alergénmi a choroboplodnými zárodkami, je dôležité, aby bol matrac antialergický. Dieťa je ešte maličké a nemôžte vedieť, čo u neho dokáže vyvolať alergickú reakciu. Je preto lepšie jej predchádzať, čo takýmto matracom určite zaistíte. Dokonca potrebný je vtedy, ak sa vo vašej rodine vyskytujú zdravotné problémy ako astma alebo rôzne alergie či ekzémy.

 

💡 TIP: Niektoré deti trpia alergiami, astmou, atopickým ekzémom, ale môžu sa narodiť aj s vadami chrbtice. Ak je to aj váš prípad, je ideálne navštíviť špecializovanú predajňu s vyškoleným personálom, ktorý vám s výberom správneho matraca dokonale poradí.

 

Poťah matraca

Určite si všimnite, či má matrac snímateľný poťah. Je to totiž nevyhnutná podmienka pre tú najlepšiu hygienu. Ideálne je, ak sa dá poťah jednoducho odzipsovať, alebo iným spôsobom dať dolu z matraca a oprať v práčke. Pravidelnou údržbou poťahu sa zbavíte roztočov a rôznych alergénov, ktoré majú nepriaznivý vplyv na celkové zdravie detí.

Ak plánujete prenechať matrac aj vášmu druhému dieťaťu, je dobré zvážiť napríklad taký vodoodolný poťah. Niektoré matrace boli špeciálne navrhnuté tak, aby prežili “občasnú nehodu” v podobe škvŕn od moču v dôsledku odúčania dieťaťa od plienok, vodoodolný poťah je však istota a bezpečná ochrana matraca.

Chránič na matrac Dreamspace

Chránič na matrac Dormeo Dreamspace

 

Chráňte matrac chráničom

Na ochranu matraca je dobré používať pevne priliehajúci, nepremokavý poťah na matrac – hovorí sa mu chránič na matrac. Veľmi ľahko sa udržiava a pri malých deťoch je veľká pravdepodobnosť, že ho využijete. Dokonca je najlepšie mať po ruke hneď dva chrániče, na výmenu, keď budete potrebovať jeden z nich vyprať.

💡 TIP: Nehody pri malých deťoch, čo sa týka škvŕn od moču, sú úplne normálne a bežné. Ako ich vyčistiť, sa dozviete v našom článku.

 

Cena

Na žiadnom novom matraci sa neoplatí šetriť. A pri deťoch, ktoré sa počas spánku vyvíjajú, to platí dvojnásobne. Detské matrace v menších rozmeroch do malých detských postieľok kúpite za prijateľnú cenu a určite sa zmestíte aj do 100 EUR. Ak máte však väčšie nároky a potrpíte si aj na značku, môže vás to stáť podstatne viac.

 

Tu je niekoľko typov matracov vhodných pre malé, ale aj staršie deti:

💡 TIP: V prípade, že si potrebujete zakúpiť matrac aj pre seba, určite sa vám bude hodiť náš článok Vyberáme matrace – test a recenzie najlepších.

 

Matrace pre najmenších

Všetci pediatri a odborníci sa zhodujú na tom, že pre najmenšie deti je najlepší stredne tvrdý, až tvrdý matrac. Predovšetkým z toho dôvodu, že detské telíčko sa neustále vyvíja a to najmä počas spánku. Preto vsaďte určite na kvalitu. Takýto matrac vášmu dieťaťu určite vydrží niekoľko rokov, až kým nevyrastie do väčšej postele. Pri deťoch do 4 – 5 rokov je potrebné dbať najmä o správnu polohu chrbtice a hygienickú bezpečnosť celej postele. Nezabúdajte samozrejme na snímateľný poťah, o ktorom sme sa zmienili vyššie.

Obojstranný detský matrac Baby

Ideálny je napríklad obojstranný detský matrac Dormeo Baby

 

 

Pamäťová pena nie je ideálna

Pamäťová pena nie je pre najmenšie deti vhodná. Z dieťaťa sa do matraca dostáva pomerne veľa potu. V ideálnom prípade by táto vlhkosť bola z matraca okamžite odvetraná. Pri penových matracoch to ale nie je také jednoduché. Kvôli nízkej vzdušnosti nastávajú lepšie podmienky na rast a rozmnožovanie roztočov, baktérií a plesní. Ich premnoženie môže mať negatívny vplyv na zdravie dieťaťa.

Pružinové matrace sú dobrou voľbou

Z pohľadu vzdušnosti matraca sú vždy výbornou voľbou pružinové matrace. Latexovými matracmi však tiež neurobíte krok vedľa. Kokosové dosky sa takisto vyznačujú vynikajúcou vzdušnosťou. Kokosové vlákno a latexová pena majú navyše prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Tieto prírodné materiály dokážu výrazne sťažiť život nepríjemným mikróbom. Kokosové dosky sú navyše pri procese výroby impregnované latexovým mliekom.

 

Matrace pre väčšie deti

Až pri deťoch si skutočne uvedomíte, ako ten čas letí. Ani sa nenazdáte a pred očami vám vyrastie z tej malej milej postieľky. Vtedy je čas na nielen novú posteľ, ale samozrejme aj nový matrac. A tu už niet nad čím premýšľať, najideálnejšie je hneď zvoliť rozmer 200 x 90 cm alebo väčší. Takáto “dospelácka” posteľ vydrží mnoho rokov. Stačí meniť už len vždy kvalitný matrac, čo však tiež nebude často.

Kvalitný matrac Aloe Vera od Dormeo

Bez-zónový matrac s Aloe Vera od Dormeo

 

Farba a vzhľad samotnej postele nie je až tak podstatná, preto môžete tento výber nechať na vaše ratolesti. Vy sa nezabudnite zamerať na kvalitný matrac a vankúš. Aj tu platí, že na kvalite nešetrite, vaše dieťa na ňom bude spať minimálne (a ideálne) osem rokov. Aj pri väčších deťoch naďalej platí, že ideálny je matrac s vysokou vzdušnosťou a vyššou tvrdosťou. Je dôležité sa vyhnúť zónovaným matracom. Zóny takýchto matracov sú navrhnuté pre dospelých ľudí, ktorí už nerastú. Toto pri deťoch neplatí a zóny na matraci by teda neplnili svoj primárny účel.

 

Tipy na matrace štandardizovaného rozmeru 200 x 90 cm – vhodné pre deti i tínedžerov:

Taštičkový matrac Hunt 200x90 Taštičkový matrac Hunt 200×90
129,00 €
Matrac s kokosom Sandra 200x90 Matrac s kokosom Sandra 200×90
225,00 €
Penový matrac Nela 200x90 Penový matrac Nela 200×90
134,00 €

Pozrieť ďalšie

 

Matrace pre tínedžerov

Toto je špecifická skupina detí, pretože sú dosť rozdielne. Typ matraca je vhodné voliť na základe váhy a stavby tela. Tvrdší matrac je stále ideálnou voľbou. Odporúča sa kúpa obojstranného matraca, ktorý má jednu tvrdšiu a jednu mäkšiu stranu. Keď dieťa vyrastie, stačí matrac otočiť. Nemusíte tak kupovať každý rok nový matrac.

Obojstranný matrac Dormeo iMemory S Plus

Vhodný je aj tento obojstranný matrac Dormeo iMemory S Plus

 

Rovnako, ako v predchádzajúcich prípadoch, aj teraz platí, že netreba na matraci šetriť. Dávajte si pri výbere na to pozor, pretože vysoká cena nemusí ihneď znamenať najlepšiu kvalitu, overení predajcovia vám však túto skutočnosť môžu zabezpečiť. Ak teda dbáte na kvalitu, materiály a značku, určite miniete na dobrý matrac niekoľko stoviek EUR. Medzi najdrahšie patria vysoko kvalitné taštičkové matrace. Čím vyššia hustota pružín, tým je cena matraca vyššia.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.1/5 - (21 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšem články, ktoré sú zaujímavé a majú pridanú hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, ktoré využijú mnohí z vás v každodennom živote. Pravidelne testujem rozličné užitočné produkty. Verím, že aj moje články vám pomôžu nájsť odpoveď na rôzne, doteraz nevyriešené otázky.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.