Domy na stromoch

Domy na stromoch: Získajú si popularitu aj u nás?

Redakcia - 19. marca 2020 - 6358. zobrazení

Súčasná architektúra ponúka množstvo netradičných foriem bývania v minipríbytkoch, ktoré šetria peniaze aj životné prostredie. Stále častejšie sa propagujú domy na stromoch, ktoré začínajú usilovať o popularitu aj u nás.

Domy na stromoch

Autori projektov spojených s realizáciou príbytkov na stromoch nevsádzajú len na ekologický prístup a nižšie náklady. Možných záujemcov chcú upútať originalitou a hlavne netradičným spôsobom bývania, čo však ide v konzervatívnych krajinách ako Slovensko o niečo pomalšie… Napriek tomu tu vznikajú prvé domy na stromoch, ktoré sa snažia získať obľubu aj u našincov.

Prvý dom na našich stromoch vyrástol v Bratislave

Prvý príbytok zasadený priamo do korún stromov u nás vznikol až na jeseň v roku 2016. Vybudovali ho v bratislavských mestských lesoch, kde slúži ako ubytovacie zariadenie pre 3 osoby. Jeden nocľah vás vyjde na 100 €, no za tieto peniaze dostanete maximálny komfort. V domčeku sa totiž nachádza WC, manželská posteľ a aj kúrenie, umožňujúce užiť si dobrodružnú noc v akomkoľvek ročnom období.

Sú hobitie domčeky ekologickou formou bývania?

Sú hobitie domčeky alternatívnou a ekologickou formou bývania? Koľko stojí stavba hobitieho domčeku? Sú hobitie domčeky trendom aj u nás?

Hobitie domčeky

Domy na stromoch zrealizovali aj v Trenčianskych Tepliciach

Druhým z tohto typu príbytkov, ktorý je u nás takisto vybudovaný ako zážitková atrakcia, je dom neďaleko kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach. Ten ponúka ubytovanie pre 4 osoby, no s tým sa cena za nocľah vyšplhala na 120 €. Objekt s výmerou 33 m2 je postavený až na 3 bukoch vo výške 3,5 – 5 metrov.

Domy na stromoch

Aj keď dopyt po nocľahu v takýchto domčekoch stúpa, o trvalé bydlisko na stromoch zatiaľ Slováci záujem nejavia. Zrejme ešte potrvá, kým u nás nastane expanzia tohto spôsobu života podobná tej v škandinávskych krajinách. Tam sa začali domy na stromoch stavať vo veľkom, a to aj preto, že sú komfortné, ekologické a stoja do 20 000 až 25 000 €.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články