StoryEditor

Odpovede na najfrekventovanejšie otázky ohľadom koronavírusu

15.03.2020, 19:36
Kým sa pandémia koronavírusu naďalej rozširuje a spôsobuje odkladanie a rušenie bežeckých mítingov ako aj mnoho ďalších veľkých bežeckých udalostí. Možno by vás zaujímalo, čo by ste mali urobiť pre svoje zdravie a ako to môže ovplyvniť váš tréning.

1. Je bezpečné behať vonku?

Áno - v skutočnosti je bezpečnejšie byť vonku ako vo vnútri, pokiaľ sa jedná o prenášanie chorôb. Keď sa ľudia zhromaždia a niekto kýchne alebo zakašle, kvapôčky sa dostanú na predmety, ktorých sa ľudia dotknú a následne  sa  tieto kvapôčky môžu dostať na ich tvár. Najlepší plán pre beh práve teraz je ísť von.

Musíte však mať istotu, čo sa deje vo vašej oblasti a či existujú nejaké obmedzenia alebo povinné karantény. A ak ste chorí alebo ste v nebezpečenstve šírenia vírusu, nemali by ste ísť von. Počas karantény jednoznačne odporúčame robiť nejaké cvičenie, avšak v prostredí, kde je garantované aby ste si udržali zdravie - cvičenie s telesnou váhou alebo behanie na bežiacom páse sú skvelým spôsobom, ako to urobiť. Pokiaľ nie ste chorí.

Ak máte chrípku, koronavírus alebo horúčku, netrénujte. V takýchto situáciách je tréning kontrapruduktívny.

2. Mali by ste sa vyhýbať behu v skupinách?

Váš pobyt s chorými ľuďmi by v tejto situácii mal byť minimálny. Keď ste v skupine, môžete sa trochu chrániť tým, že sa vyhnete zbytočnému dotyku rúk. A samozrejme, keď sa vrátite, nezabudnite si umyť ruky.

3. Mali by ste sa vyhýbať dotyku dopravných tlačidiel?

Najnovšie údaje s novým koronavírusom sú také, že nepretrvá príliš dlho na vonkajších objektoch kvôli vystaveniu slnečnému žiareniu. Všeobecne platí, že objekty vonku by mali mať málo vírusu. Môže sa však vyskytnúť problém, ak niekto kašle do ruky bezprostredne pred dotykom dopravného tlačidla a potom sa dotknete dopravného tlačidla po ňom. Ak sa musíte dotknúť dopravného tlačidla, nedotýkajte sa potom svojej tváre. Ešte lepšie? Používajte rukavice (potom sa nedotýkajte tváre), rukáv alebo lakeť.

4. Ako veľmi nebezpečné je pľuvanie počas behu teraz?

Podľa Amy Treakle, M. D., špecialistu na infekčné choroby v spoločnosti The Polyclinic in Seattle, je možné šíriť COVID-19 pľuvaním. „COVID-19 sa šíri dýchacími kvapkami, keď človek kašle alebo kýcha a môže dôjsť k prenosu, keď tieto kvapôčky vstúpia do úst, nosu alebo očí ľudí, ktorí sú blízko. Pľuvanec obsahuje sliny, ale mohol by obsahovať aj hlien z pľúc, alebo drenáž zo zadného nosohltanu, “

5. Ako dlho prežije COVID-19 na oblečení?

Experti zatiaľ nepoznajú riziko prenosu vírusu z povrchov, ako je oblečenie. Svetová zdravotnícka organizácia však uvádza, že koronavírus môžu zostať na povrchoch niekoľko hodín až niekoľko dní. Ak dôjde k zasiahnutiu vášho oblečenia pľuvaním, nedotýkajte sa oblasti, čo najskôr sa prezlečte a potom si umyte ruky. Oblečenie dezinfikujte pomocou horúcej vody. 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 04:14