Zachráni demokratov vyčerpaný Biden?

Peter Van Buren
Peter Van Buren
Americké voľby budú o tom, či vôbec kandiduje niekto lepší ako Trump.
Americké voľby budú o tom, či vôbec kandiduje niekto lepší ako Trump.
Peter Van Buren

Peter Van Buren

Zachráni demokratov vyčerpaný Biden?
Kandidát na amerického prezidenta Joe Biden na snímke z 10. marca 2020. Foto: TASR/AP

Ako došlo k tomu, že demokrati si zrejme vyberú ako svojho kandidáta na prezidenta práve Joea Bidena?

Po troch rokoch mediálnej paľby týkajúcej sa tém rozmanitosti, zmeny či sľubov o bezplatnom vysokom školstve a všeobecnej zdravotnej starostlivosti začali demokrati najprv so šiestimi ženami, párom černochov, gejom a progresívnymi nápadmi. Na prezidenta mali celkovo 30 kandidátov.

Nakoniec im zostal človek s rokom narodenia 1942. Joe Biden je starý, unavený, súboj o post prezidenta už dvakrát prehral (raz pre plagiátorstvo a raz pre klamanie o svojom vzdelaní) a zdá sa, že je zrejme v stave pozvoľného rozumového úpadku. Umelé vyhladzovanie vrások s umelými vlasmi mu vytvárajú voskový vzhľad, ako starček, ktorý sa pripravuje na svoj posledný úder po tom, čo ho opustila manželka.

Tlačili progresívcov proti vlastným voličom

Trumpovo zvolenie demokrati stále považujú za akúsi náhodu či otvorený podvod. Takýto prístup presadila relatívne malá skupina okrajových ľudí, ktorí cez kultúru potláčania nepohodlných názorov presvedčili jeden druhého, že majú pravdu.Zdieľať

Celý predpoklad demokratov je falošný. Trumpovo zvolenie stále považujú za akúsi náhodu či otvorený podvod. Takýto prístup presadila relatívne malá skupina okrajových ľudí, ktorí cez kultúru potláčania nepohodlných názorov, spoločenského nátlaku a cez potrebu vyplnenia mediálneho vákua presvedčili jeden druhého, že majú pravdu.

Keď potom mediálne príťažlivá Hispánka, progresívna Alexandria Ocasiová-Cortezová vyhrala nad ospalým kandidátom v odnepamäti demokratickom okrsku, všetkým tvrdili, že toto je budúcnosť. Ako ozvena sa to potom opakovalo pri vyhlasovaní nových záchrancov ako The Squad (štvorica štyroch progresívnych kongresmaniek, pozn. prekl.), Beto! (O’Rourke), Pete (Buttigieg), (Cory) Booker, (Kamala) Harrisová, (Amy) Klobucharová a ďalších, ktorí si pri niekoľkých dobrých výkonoch v debatách vyslúžili svoje momenty slávy. Niektorí to nazývajú „odborné zlyhanie“, teda presvedčenie, že Američania sú v jadre progresívcami, len ešte neboli dosť vzdelaní, aby správne volili.

Problém bol v tom, že hneď ako dostali slovo skutoční ľudia, všetko sa rozpadlo. Primárky výber rýchlo zúžili. Belošskí voliči nevolili černošských kandidátov. Nováčikovia ako Yang a Steyer odčerpávali percentá a miatli voličov. Ľudia zo Stredozápadu sa hrozili iniciatív zameriavajúcich sa na témy transgender, reparácie a podpory pre nelegálnych imigrantov, ktoré existujú len v mysliach tých, čo čítajú ľavicové médiá ako The AtlanticThe Nation.

Každý chce lepšie zdravotníctvo, no len málo ľudí súhlasí s tým, že hlboké zmeny nášho kapitalistického ekonomického systému sú cestou vpred. Kandidáti sa rozhodli ignorovať verejnú mienku v týchto témach a znepriatelili si voličov, hlavne tých fialových (ktorí nie sú striktne rozdelení medzi červených republikánov a modrých demokratov, pozn. prekl.).

Neprestajný apokalyptický mediálny cyklus spôsobil vyhorenie demokratických voličov a tí chcú už iba niekoho, kto je aspoň prijateľný. Keď v superutorkové ráno Nancy Pelosiová vyhlásila, že „vo voľbách 2020 je v stávke civilizácia, ako ju poznáme“, mali toho dosť.Zdieľať

A teraz schválne, skúste pomenovať čo len jednu politickú iniciatívu s Bidenovým podpisom.

Hrozba druhého človeka v poradí – Bernieho – bola umelo vytvorená. Na rozdiel od všetkých ostatných začal s predpripraveným tímom, s plne vytvorenými politickými návrhmi a balíkom peňazí od roku 2016. Keďže sa s ním v predošlých primárkach zaobchádzalo nespravodlivo, mal isté vyžarovanie, no veľmi mu nepomohlo, pretože teraz sa už neobjavila voľba typu anti-Hillary. Zatiaľ čo počiatočné prepočty umožňovali Berniemu prežiť, nikdy nerástol. Účasť voličov počas superutorka oproti roku 2016 stúpla, no väčšina nových voličov sa priklonila k Bidenovi. Bernie bol ako rocková kapela cestujúca po krajine so svojím jediným hitom, jeho publikom sú tí istí ľudia, ktorí ho milovali v 70. rokoch, len sú dnes starší a ich počet sa zmenšuje.

Proces eliminácie sprevádzali zaužívané stranícke mocenské hry. Černošskí voliči boli v Južnej Karolíne zhromaždení na Bidenovu podporu. Niekto za oponou (takmer určite Obama) spravil zopár telefonátov Buttigiegovi a Klobucharovej a povedal im, „deti, dnes nie je váš čas“ (podobne ako spolu s Bidenom v roku 2016 vyčistili cestu pre Hillary).

Takto ste skončili s Joeom Bidenom.

Vývoj celoštátnej popularity demokratických kandidátov na prezidenta USA podľa realclearpolitics.com. K 15. marcu kandidujú už iba traja, Joe Biden vedie pred Berniem Sandersom o 21,5 percenta, treťou je Tulsi Gabbardová s 3 percentami. 

Jeden publicista nazval Bidenov úspech ako produkt „politiky vyčerpania“. Podľa tohto chápania demokratickí voliči netúžia po zmene, len sú „vyčerpaní z vyčerpania“. Neprestajný apokalyptický mediálny cyklus spôsobil ich vyhorenie a chcú už iba niekoho, kto je prijateľný aspoň v dostatočnej miere. Keď v superutorkové ráno Nancy Pelosiová vyhlásila, že „vo voľbách 2020 je v stávke civilizácia, ako ju poznáme“, mali toho dosť.

Joe Biden je výsledkom troch vecí: 1. nie je Trump, 2. možno v úrade zomrie a funkciu prevezme jeho viceprezident, 3. Joeov rozumový úpadok sa zdá byť menej závažný ako Trumpov. Nič z toho nie je úplne o „nádeji a zmene“.

Russiagate, vyhýbanie sa vojne, dane

Bidenova kandidatúra znamená aj to, že posolstvá Demokratickej strany z posledných troch rokov sa potichu zametú pod koberec. Zoznam vecí, o ktorých Joe nebude môcť dobre hovoriť, je dlhý. Priamo pod ním vybuchla Russiagate. V centre impeachmentu bol Joeov syn Hunter Biden a nikto z Demokratickej strany ho z toho nevyseká.

Počas vojny vo Vietname získal Biden päť študentských odkladov povolania do armády, rovnako ako Trump. Keď sa v roku 1968 jeho status študenta končil, bol odvod zamietnutý pre lekársky nález astmy. Napriek tomu vo svojom životopise tvrdí, že v aktívnej mladosti bol plavčíkom a stredoškolským futbalistom. Klamal aj o tom, že bol členom futbalového tímu na Delawarskej univerzite.

Bidenova kandidatúra znamená aj to, že posolstvá Demokratickej strany z posledných troch rokov sa potichu zametú pod koberec. Zoznam vecí, o ktorých Joe nebude môcť dobre hovoriť, je dlhý.Zdieľať

Trumpove nečisté financie? Joe po opustení Obamovej Oválnej pracovne spolu so svojou ženou zarobil viac ako 15 miliónov dolárov, väčšinou z predaja ľúbivých kníh. V roku 2017 zarobili takmer dvakrát toľko ako spolu za predchádzajúcich 19 rokov. Pennsylvánska univerzita vyplatila Joeovi 775 000 dolárov za výučbu v rokoch 2017 a 2018 a potom mu milosrdne umožnila neplatenú dovolenku.

Biden účtoval americkej tajnej službe USSS za prenájom svojej chaty 2 200 dolárov mesačne, len aby ho pracovníci služby mohli chrániť. Po odchode z úradu viceprezidenta zarobil 2,4 milióna dolárov v honorároch za príhovory na podujatiach, v čom je započítané aj preplatenie cestovných výdavkov od Univerzity v Buffale za 10 000 dolárov. Prejav na Southwestern Michigan v októbri 2018 zahŕňal cestovné výdavky za 50 000 dolárov.

Dane? Po odchode z úradu vytvoril vlastnú S-Corporation. Peniaze z predaja kníh a za prejavy nedostáva priamo, inak by musel platiť sociálne a zdravotné odvody, ale preprané ako odpredaj z korporácie, ktorú vlastní. Ako korporátne peniaze sú tieto príjmy úplne vyňaté z osobných daní a korporácia si môže nárokovať takmer neobmedzené „obchodné výdavky“ na odpočítanie od týchto ziskov. Joeova S-Corporation tiež darovala jeho peniaze späť do PAC (Výbor politickej aktivity, ktorý zhromažďuje financie na volebnú kampaň, pozn. prekl.), čo je legálne pranie peňazí.

Trumpov sexizmus a rasizmus? Vygúglite si „Anita Hill“. Do jesene sa o nej veľa dozviete.

Biden pre mnohých demokratov znamená to, že sa nikdy nedožijú reformy zdravotnej starostlivosti (jeho návrat priniesol zdravotným poisťovniam zisk vo výške 48 miliárd dolárov, vedia o tom). Takisto neuvidia ženu-prezidentku, ktovie, na ako dlho. Príjmová nerovnosť zostane hlavnou charakteristikou našej spoločnosti. Aby 77-ročný Biden vyhral, musí prelomiť rekord najstaršieho človeka skladajúceho prezidentskú prísahu (najstarším bol zatiaľ Trump).

Najväčším nepriateľom bude nízka účasť

Najväčším Bidenovým nepriateľom však v novembri bude nízka volebná účasť. Jeho súperom medzi demokratickými voličmi bude „pán Len-zostaňte-doma“. Preto nie je dôležité, že prieskumy verejnej mienky hovoria o veľkej nespokojnosti s Trumpom. Obchodník Joe Moms zo Severnej Virgínie nikdy nebude voliť Trumpa, no môže sa to skončiť tak, že nebude voliť nikoho. Objavujú sa zlovestné príznaky: prieskumy v štátoch, kde Biden vyhral počas superutorka, vrátane Massachusetts, Texasu a niekoľkých južanských štátov, ktoré pomohli bývalému viceprezidentovi dostať sa do čela primárok, hovoria o tom, že mladí voliči sa neobjavili v takej miere ako v roku 2016.

Najväčším Bidenovým nepriateľom v novembri bude nízka volebná účasť. Jeho súperom medzi demokratickými voličmi bude „pán Len-zostaňte-doma“.Zdieľať

Černošskí voliči, ktorí Bidena zachránili v Južnej Karolíne, sú veľmi vrtkaví. Starší Američania, ktorí uprednostňujú Trumpa, sa objavujú v o 30 až 40 percent vyššej miere než mladí voliči. Zveličovanie belošských privilégií, čo sa stalo základným kameňom Demokratickej strany (že belosi sú rasistickí, nadrogovaní pištoľníci), je tiež dôvodom veľkého risku demokratov v tohtoročných voľbách.

Nová Bidenova pozícia prinútila mainstreamové médiá, aby prestali hovoriť o témach, ktoré tri roky prevládali v ich agendách, a hovoria o zvoliteľnosti. Nedáva to zmysel. Prečo voliť niekoho, ak nie preto, že reprezentuje to, čo sa mi páči?

Biden je koncom predstavy, že ktokoľvek musí byť lepší ako Trump.

Celý dom stavil na tenké steblo slamy. Tak to vyzerá, keď sa uspokojíte s Joeom Bidenom.

Copyright: The American Conservative, pôvodný text: Joe Biden: The Democrats’ Exhausted Surrender. Uverejnené so súhlasom redakcie, preložil L. Obšitník.

Viac článkov z The American Conservative nájdete tu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia