Viete, ktoré materiály škodia nášmu vnútornému prostrediu

Viete, aké škodlivé materiály sa nachádzajú často v interiéroch?

Redakcia - 16. marca 2020 - 4966. zobrazení

Vysoká kvalita, dostupné ceny, dlhodobá životnosť. Nábytok, textílie alebo iné bytové doplnky sú za účelom zvýšenia predaja označované aj týmito superlatívmi. Často však nie je otvorene povedané, že materiály použité pri ich výrobe môžu byť škodlivé.

Škodlivé materiály v interiéroch

Nie je to len životné prostredie, ktoré šetríme využívaním prírodných materiálov. V hre je aj naše zdravie, na ktoré striehnu nástrahy v kozmetike, v potravinách či v oblečení. Aj preto má význam minimalizovať prítomnosť škodlivých látok, napríklad výberom zdravých materiálov, medzi ktoré určite nezaradíme nasledujúcich päť.

Chemické zlúčeniny

Najrozšírenejšie škodlivé materiály

  • Plastové hmoty – V súčasnosti už snáď neexistuje bytový doplnok, ktorý by sa nevyrábal z rôznych plastových hmôt. Výrobcovia na nich lákajú nízkymi cenami, no táto úspora nie je vzhľadom na negatívny vplyv prehnaného množstva plastov v dome rozumnou investíciou.
  • Drevotrieska – Kto by povedal, že nábytok z drevotriesky môže byť pre obyvateľov toxický. Neplatí to však vždy, nakoľko výrobcovia sa bránia pridávaniu formaldehydu do jednotlivých modelov. Jeho prítomnosť sa ale neobmedzuje v lepidlách a v ochranných náteroch na dvere.
  • Dýha – Špeciálne spracované drevené kúsky, ktoré sa využívajú pri výrobe (nielen) nábytku, sa vyznačujú skvelými kvalitatívnymi vlastnosťami. Ich problémom je podobne ako v prípade drevotriesky prítomnosť formaldehydu, a to vo forme povrchových ochranných náterov.
  • Hliník a ťažké kovy – Prítomnosť kovov v interiéroch je dnes skôr výnimočná, no v podobe vybraných doplnkov sa občas stáva ich súčasťou. Najčastejšie sa stretávame s hliníkom, no do kontaktu prichádzame aj s olovom a kadmiom prítomnými v rôznych farbách a lepidlách.
  • Cement – Samostatnou kategóriou je cement, ktorý má škodlivý vplyv na vnútorné prostredie bez toho, aby sa využíval v interiéroch. Jeho súčasťou sú rozličné alergény, ktoré sa prenášajú do obytných priestorov aj z exteriéru, pričom ich nezastavia ani múry.

Mramor v interiéri? Luxus, ktorý stojí za to…

Prečo je mramor v interiéri žiadaným? Aké výhody so sebou prinášajú mramorové obklady? Prečo je mramor v interiéri považovaný za luxus?

Mramorová kúpeľňa - mramor v interiéri
Drevo v interiéri

Niet nad drevo bez pridaných chemikálií, prírodný kameň, nerez alebo kožu. Každý z týchto materiálov je na rozdiel od tých vyššie spomenutých známy čistým zložením bez toxických škodlivín. Práve ich využívaním sa môžete vyhnúť ďalším negatívnym vplyvom, ktorých je už v dnešných interiéroch aj tak dosť.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články