Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Pšenično-ražný kváskový chlieb

Pšenično-ražný kváskový chlieb

Odkedy kváskujem, vyskúšala som už viacero chlebíkov, ale tento je aj tak môj najobľúbenejší. A nielen môj. Aj keď ho radi prestriedame s celozrnným, semienkovým, vločkovým, zemiakovým a podobne, k tomuto základnému sa vždy vraciame.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
ŠTARTÉR
150 g  ražná chlebová múka
150 g  voda
1 PL  kvások z celozrnnej ražnej múky
 
PRIDÁME
350 g  pšeničná chlebová múka
210 g  voda
2 ČL  soľ
1 ČL  mletá rasca

Postup prípravy

Kvások mám ražný z celozrnnej múky. Tá sa mi osvedčila lepšie ako klasická ražná, lebo kvásku trvá dlhšie, kým vyhladne. Taktiež si v pohári nechávam len dve-tri lyžice kvásku, keď ho bolo viac, vždy mi časom zlenivel. :)

Nasledujúce info budú pre ostrieľaných kváskovačov asi zbytočné, pokojne ich preskočte. ;) Do misy dáme suroviny na štartér (rozkvas), ručne premiešame, prikryjeme a necháme 9 až 12 hodín na linke. Ja to zvyknem robiť ráno. Kvások v pohári, z ktorého sme odobrali lyžicu do rozkvasu, dokŕmime. Najlepšie je nechať len trošku kvásku na dne pohára a dokŕmiť ho dvomi lyžicami múky a dvomi-tromi lyžicami vody. (Nesmú tam byť suché miesta.)

Rozkvas premiestnime do misy kuchynského robota. (Ak miesite cesto ručne, tak skrátka do dostatočne veľkej misy.) Pridáme múku a vodu, dve minúty premiešame (hákový nástavec), prikryjeme a necháme odležať asi 40 minút. Za tento čas prebehne autolýza, v ceste sa uvoľní lepok a bude sa s ním lepšie pracovať. Vďaka tomuto kroku môže byť cesto viac hydratované, čo znamená vo finále mäkší a jemnejší chlebík. Ak by ste autolýzu vynechali, odporúčam trochu menej vody alebo viac múky, inak sa bude cesto lepiť. 

Po uplynutí 40 minút pridáme do cesta aj soľ a rascu a päť minút miesime. Cesto by sa malo odliepať od stien misy. Robot vypneme, misu vyberieme, prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 2 hodiny. Ak je chladnejšie, tak aj tri. Po uplynutí tohto času vyberieme cesto na jemne pomúčenú dosku, rukami ho roztiahneme, stočíme, založíme aj konce a dobre utiahneme.

Ošatku vysypeme škrobom, preložíme do nej chlieb spojom nahor, prikryjeme a necháme kysnúť dve hodiny pri izbovej teplote. Ja však štartér zakladám ráno napríklad o 7, o 7 večer alebo aj skôr je pripravený a o tri hodinky putuje do ošatky, tú dám do chladničky, a ja idem do postele.

Chladničkové kysnutie je super v tom, že si nemusíte nič načasovať. Chlebík môžem piecť na druhý deň ráno, ale aj hocikedy počas dňa. Už som ho tam mala 8, 12 aj 24 hodín a stále to bolo v pohode.

Ak je v chladničke kratšie a nie je ešte dosť nakysnutý, vyberiem ho na chvíľu von a až potom dám piecť. 

Do rúry na strednú priečku vložíme plytký plech a dolu na dno dáme starý plech, ktorý slúži na zaparovanie. Rozohrejeme ju na 250 stupňov a po rozohriatí ešte aspoň 10 minút počkáme. Bochník vyklopíme na papier na pečenie. Ja ho mám už rovno položené na drevenej doske, z ktorej sádzam chlieb do rúry.

Štetcom oprášime zvyšky škrobu a chlieb narežeme najlepšie žiletkou alebo aspoň ostrým nožom. Čo najrýchlejšie otvoríme rúru a na plech šupneme chlieb aj s papierom alebo podložkou. Do spodného plechu vylejeme hrnček vody a rúru zavrieme. Po 10 - 15 minútach stíšime teplotu na 200 stupňov, rúru vyvetráme a spodný plech vyberieme. Dopekáme ešte 20 - 30 minút. Upečený chlebík má po zaklopaní znieť duto a tiež byť pekne sfarbený.

15. 3. 2020 14:35

Páči sa ti recept?

Komentáre

Môžeš sa vydávať | 20. 7. 2020 23:28 | mail | www
Zdravím, ani mne sa nepodaria vždy až také bubliny ako na fotke, ale väčšinou áno a teda hutný chlebík nikdy nebol. Neviem či ste skúšali aj iné recepty a práve tento môj vám nevychádza, alebo ako ste na tom s kváskovaním. Netreba ozdraviť kvások? Neviem žiaľ čo iné by mohlo byť vo veci, chlebík robievam často a stále rovnako.
Zuzana | 19. 7. 2020 15:40 | mail
Dobry den, chlebik som skusala opakovane a bol sice chutovo dobry, ale bol hutny. Take bubliny ake mate na fotke sa mi vobec nepodarilo docielit. Urcite neprekysol, proste sa mi take bubliny nerobili. Viete mi poradit? Dakujem

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty