Všeobecne virtuálna realita
Pokračovať v čítaní
Virtuálna realita na doma – aký headset zvoliť pre domácnosť
TOP Prispevok
0

Mnoho ľudí sa nás pýta, aký headset si zvoliť, ak chcem headset na použitie do izby, teda na použitie na doma. Pokiaľ ste čítali článok ako sa dostať do VR, pravdepodobne viete, že máme viacero typov virtuálnej reality. Povieme Vám teda s čím treba počítať, načo sa treba pripraviť.

Dôležitým rozhodnutím, akú virtuálnu realitu si zvoliť, je potrebné stanoviť si rozpočet. Pretože ak rozmýšľame nad poriadnou virtuálnou realitou, určite by som nezvolil Playstation VR, nakoľko táto virtuálna realita je neporovnateľná s napr. HTC Vive. Pokiaľ vyradíme mobilnú virtuálnu realitu, ktorá už končí, máme na výber tieto tri druhy virtuálnej reality.

 Virtuálna realita pre PCKonzolová virtuálna realitaStandalone virtuálna realita
min. rozpočet. zariadenie1100€300€ (PlayStation 4 Pro)0 €
min. rozpočet. headset520€ (Oculus Rift S)200-300€ (Playstation VR)200-600€
Min. požiadavky pre headsetProcesor: Intel Core i5-4590 alebo výkonnejší
Grafická karta: Nvidia GeForce GTX 970 / AMD Radeon R9 290 alebo výkonnejšia
RAM: 8 GB a viac
Konektivita: HDMI 1.3 obrazový výstup, 3 × USB 3.0, 1 × USB 2.0
Operačný systém: Windows 7 SP1 alebo novší
Konzola : Playstation 4 ProŽiadne
Počet hrateľných cca.cca. 856 (Steam)cca. 300 (Wiki)1000
Priestorová virtuálna realitaVX?
VyužitieRôznePrevažne herné titulyRôzne

PlayStation VR

Pokiaľ chcete len virtuálnu realitu vyskúšať a nečakáte od nej veľa, PlayStation VR je ideálnym riešením, pretože nie je náročný na využívanie a nastavenie. Stačí ku PlayStation 4 PRO len dokúpiť PlayStation VR a v oficiálnom obchode viete stiahnuť z viac než 300 titulov.


PlayStation VR - virtuálna realita pre Playstation
PlayStation VR – virtuálna realita pre Playstation

Standalone virtuálna realita

Pokiaľ rozmýšľate nad virtuálnou realitou, no nemáte výkonný počítač, ideálnym riešením je nový formát virtuálnej reality a to standalone. Čo značí, že táto virtuálna realita nepotrebuje žiadny iný výkon pre beh obsahu vo virtuálnej realite. Všetko výpočtové zariadenie sa sústredí v samotnom headsete.

Sledovanie headsetu v priestore sa uskutoční pomocou externých senzorov. Zväčša funguje sledovanie pomocou 6-smerového pohybu a výpočet aktuálnej polohy je založený na štyroch širokouhlých senzoroch a algoritmoch. To znamená, že nepotrebuje žiadne iné senzory. Táto virtuálna realita má ale nevýhody a tou je, že ste obmedzený dobou hrania. Musíte si často robiť pauzu a dobíjať headset.

Oculus Quest

Hlavnou výhodou standalone headsetu od Oculus je to, že budete môcť zapnúť hry, ktoré môžete nájsť aj na Oculus Rift, dokonca je teda už po zakúpení headsetu viac ako 50 titulov. Medzi tituly patrí aj napr. Robo Recall, The Climb, Moss.

Oculus Quest
Oculus Quest, ktorý je veľmi dobrým riešením standalone VR, no bohužiaľ sa nepredáva na Slovensku

Problémom ale môže byť okrem batérie aj pamäť, headset je v základnej verzii predávaný so 64-GB interným úložiskom. No k dispozícií je aj 128GB verzia. Súčasťou balenia Oculus Quest budú aj pohybové ovládače Touch. Presne rovnaké tlačidlá ako poznáme z Oculus Rift.  Problémom je ale, že Oculus zariadenia nie sú oficiálne distribuované na Slovensko a nie je možné ich zakúpiť.

Virtuálna realita pre Desktop, teda výkonný počítač

Virtuálna realita pre herné PC a herné notebooky. Táto kategória je najdrahšia, ale poskytuje najlepší zážitok z VR. Počítač máme skoro všetci, no počítač, ktorý je označovaný ako „VR-Ready“ alebo počítač, ktorý dokáže utiahnuť softvér pre virtuálnu realitu je pomenej. To, či je Váš počítač pripravený na virtuálnu realitu si môžete skúsiť s programom od HTC alebo nástrojom od Oculusu.

HTC Cosmos – začiatočný headset bez nutnosti inštalácie senzorov

HTC Cosmos bol prednedávnom predstavený VR Headset, ktorý tento mesiac doplnili aj ďalšie doplnky, ako je sledovanie objektov akým je napr. hokejka. Taktiež prinesie možnosť sledovania celého tela, či možnosť rozšírenia na mixovanú realitu. Sledovanie headsetu je bez externých laserových snímačov pohybu v priestore. Headset je teda ako aj Oculus Quest možné využiť takmer kdekoľvek.

HTC Cosmos ukážka

Okuliare na virtuálnu realitu disponujú celkom štyrmi integrovanými kamerami, ktoré sa starajú o lokalizáciu v priestore. HTC Vive Cosmos je ideálny pre začiatočníkov s virtuálnou realitou, vďaka obsahu aj cenovke. Zároveň prinesie skvelé zážitky fanúšikom, ktorí už majú nejaké tie skúsenosti s virtuálnou realitou.

Cosmos má podporou VirtualLink, teda rozhraním so základmi USB-C, vďaka čomu zvládnu prenášať obraz, zvuk, dáta aj napájať jedným káblom do počítača.  No ma veľmi negatívne hodnotenia kvôli zlemu sledovaniu. Odporúčam by som sa skôr pozrieť na HTC Vive Cosmos Elite. Cena tohto headsetu je 700€.

HTC Cosmos Elite – vylepšený a stabilný headset

HTC Cosmos headset spomínaný vyššie nepotrebuje sledovacie stanice. Ale technológia nie je až tak skvelá bez snímačov. Často-krát s ňou boli problémy. Možno aj z toho dôvodu sa rozhodol HTC vydať nový headset HTC Cosmos Elite, ten má v balení aj sledovacie stanice, ktoré si viete umiestniť podobné ako HTC Vive či HTC Vive Pro.
Cena tohto headsetu je 1 000€.

Oculus Rift S

Oculus Rift, ktorý naštartoval virtuálnu realitu sa už nepredáva. Miesto neho ale viete dostať Oculus Rift S. Tento vylepšený headset od CV verzie má tiež sledovania pomocou svojho systému sledovania „Constellation“, ktorý sa orientuje na pohyb v exteriéri.

To znamená, že ako aj HTC Cosmos, nepotrebuje externé snímače umiestniť do izby. Je ale potrebné myslieť na to, že v tomto prípade je lepšou možnosťou HTC Cosmos, pretože Oculus sa oficiálne nepredáva a tak môžu byť problémy s reklamáciou na Slovensku. Cena tohto headsetu je 513€.

HTC Vive Pro – to najlepšie pre každého

Pokiaľ chcete do virtuálnej reality naozaj investovať, je dobré zvoliť si HTC Vive Pro. Pri HTC Vive je ale treba myslieť na to, že musíte mať v izbe dostatočný priestor. To znamená, že musíte mať priestor na hranie aspoň 1,5 x 2 m. To znamená čistá plocha, kde sa nenachádzajú žiadne predmety. Najlepšie ale mať aspoň 3,5 m x 3,5 m.

HTC Vive Pro
HTC Vive obsahuje ovládače, senzory a všetky káble.

Pri tomto headsete budete ale potrebovať nainštalovať aj senzory na stenu, kvôli sledovaniu headsetu a ovládačov v priestore. Taktiež tento headset môžete zapojiť aj bez káblov, po zakúpení príslušenstva. Cena HTC Vive pro je 1 199€.

Aká je Vaša reakcia?
Zaujímavý článok
0%
Prekvapilo ma to
0%
Pobavilo ma to
0%
Článok má chybu
0%
Autor
Michael Šubák
Som zakladateľom projektu VirtualnaRealita.eu. Virtuálna realita je zaujímavá a nie je len pre hráčov. V každej oblasti môže táto čoraz dostupnejšia technológia pomôcť. Jednoduchšie učenie, spoznávanie sveta, tvorba grafiky, či pozeranie športových prenosov alebo výcvik letcov. Som majiteľom Oculus Rift CV. Rád píšem píšem o VR a chcem sa tejto technológii venovať aj v budúcnosti. Viac o mne na www.michael.subak.sk