Koniec falošných obáv z používania elektronických cigariet
11.3.2020 07:00
akt. 09.03.2021 05:26

Koniec falošných obáv z používania elektronických cigariet

Zdroj: Depositphotos.com
Uložiť článok
Public Health England naďalej radí, aby fajčiari prešli na elektronické cigarety, ktoré im pomôžu prestať fajčiť, ale nefajčiari by nemali s vapingom začínať.

Pred niekoľkými dňami bola inštitútom Public Health England (PHE) zverejnená šiesta nezávislá správa o e-cigaretách . Vedci z King's College London informujú o nových odporúčaniach PHE o elektronických cigaretách spoločne so správou NHS o dopadoch na duševné zdravie.

Správa poskytuje nové informácie o používaní e-cigariet medzi mladými ľuďmi a dospelými a o vnímaní škodlivosti vapingu zo strany verejnosti. Podrobne skúma aj dopady používania elektronickej cigarety u ľudí s duševným ochorením a tehotných žien.

Súčasná úroveň používania elektronických cigariet dospelými a mladými ľuďmi ostala od poslednej správy stabilná. Obavy však vyvoláva rastúci počet fajčiarov, ktorí sa domnievajú, že vaping je škodlivejší ako fajčenie. To nie je v súlade s odbornými posudkami z Veľkej Británie a USA, ktoré dospeli k záveru, že používanie regulovaných elektronických cigariet je oveľa menej škodlivé ako fajčenie.

Public Health England naďalej radí, aby fajčiari prešli na elektronické cigarety, ktoré im pomôžu prestať fajčiť, ale nefajčiari by s vapingom začínať nemali.

Elektronické cigarety sú oveľa menej škodlivé ako tabak, ale nie sú úplne bezpečné. Obsahujú výrazne menej škodlivých chemikálií, ktoré spôsobujú choroby súvisiace s fajčením, ale dlhodobý vplyv používania elektronických cigariet zostane ešte istý čas neznámy.

Mylné presvedčenie, že elektronické cigarety sú škodlivejšie ako fajčenie, sa medzi fajčiarmi v Británii prudko rozšírilo po prepuknutí pľúcnych poškodení v USA na jeseň 2019. Americké úrady teraz potvrdili, že primárnou príčinou bol acetát vitamínu E, zahusťovadlo pridané k výrobkom z kanabisu. Táto látka je v rámci EÚ v nikotínových vapingových výrobkoch zakázaná.

V správe sa uvádza, že je potrebné neustále monitorovať vnímanie verejnosti. Vedci sa obávajú, že fajčiarov od odvykania si od fajčenia pomocou e-cigariet odrádzajú obavy z ich bezpečnosti, čo v konečnom dôsledku bude stáť životy. Správa tiež varuje, že zákaz ochutených náplní by mohol niektorých fajčiarov od prechodu na elektronické cigarety úplne odradiť.

Fajčiari by mali byť naďalej povzbudzovaní k tomu, aby vyskúšali regulované elektronické cigarety, spolu s ďalšími pomôckami na skoncovanie s fajčením a podporou správania, aby sa tak zvýšili ich šance na úspešné skoncovanie s fajčením. 

Správa odporúča:

  • na ochranu mladých ľudí je potrebné lepšie presadzovať preukázanie veku pri predaji elektronických cigariet
  • zdravotnícki pracovníci by mali využívať rady o používaní elektronických cigariet počas tehotenstva
  • je potrebný ďalší výskum zameraný na vaping u ľudí s duševnými chorobami a tehotných žien
  • je potrebné viac skúmať preferencie príchutí e-cigariet medzi mladými ľuďmi

Profesor John Newton, riaditeľ oddelenia Zlepšovanie zdravia pre PHE, správu komentoval takto:

Je znepokojujúce vidieť, do akej miery prepuknutie choroby pľúc v USA ovplyvnilo názory fajčiarov na elektronické cigarety tu vo Veľkej Británii. Obavy z bezpečnosti môžu mnohých fajčiarov odradiť od prechodu na e-cigarety, čo ich ponechá na ceste zlého zdravia a predčasného úmrtia v dôsledku fajčenia. Americké úrady potvrdili, že primárnou príčinou prepuknutia choroby v USA bol acetát vitamínu E, zahusťovadlo pridávané do kanabisovej vaping tekutiny. Táto látka je v nikotínových vaping výrobkoch, regulovaných Spojeným kráľovstvom, zakázaná.     

E-cigarety sú oveľa menej škodlivé ako fajčenie, ktoré v Anglicku spôsobuje 220 predčasných úmrtí denne. Našou radou zostáva, že pre každého, kto fajčí tabak, je najdôležitejšie prestať fajčiť úplne a elektronické cigarety môžu byť účinným spôsobom, ako s tým fajčiarom pomôcť.            

Naše nové rady v oblasti duševného zdravia, týkajúce sa vapingu, sú dôležitým krokom vpred v tom, aby sa zdravotníckym pracovníkom umožnilo dôvernejšie hovoriť so svojimi pacientmi o výhodách používania elektronických cigariet na ukončenie fajčenia. Táto rada je ďalším krokom k celkovému cieľu nefajčiarskej generácie. 

Hlavný lekár profesor Chris Whitty povedal:

To najlepšie, čo fajčiar môže urobiť pre svoje zdravie, je prestať fajčiť úplne. Elektronické cigarety môžu pomôcť niektorým ľuďom prestať fajčiť a sú bezpečnejšou alternatívou.

Táto správa je ďalším vítaným príspevkom k budovaniu dôkazov, týkajúcich sa dôležitej oblasti verejnej politiky a vyzdvihuje výzvu maximalizácie príležitostí, ktoré e-cigarety predstavujú pri riadení rizík, spojených s nikotínom.

Profesorka Ann McNeill, profesorka závislosti na tabaku na King's College London a hlavná autorka správy, uviedla:     

Pre fajčiarov je v súčasnosti veľmi ťažké porozumieť mnohým protichodným správam o dopadoch vapingu a fajčenia. V našej správe uvádzame dôkazy, ktoré naznačujú, že v Anglicku vaping neoslabil pokles fajčenia u dospelých a v prípade mládeže sa vaping týka hlavne tých, ktorí už fajčili cigarety. Musíme však zostať ostražití a zabezpečiť, aby vapingové produkty spolu s bežnými cigaretami neboli pre mladých ľudí ľahko dostupné.        

PHE si objednalo úplné preskúmanie dôkazov o bezpečnosti elektronických cigariet, ktoré bude uverejnené v roku 2022. King's College London bude na vykonaní tohto preskúmania spolupracovať s mnohými výskumníkmi z Veľkej Británie a USA, vrátane niektorých, ktorí prispeli do Správy o elektronických cigaretách z roku 2018.

Pozadie

Deborah Arnott, výkonná riaditeľka Action on Smoking and Health (ASH), povedala:

V Anglicku je viac ako 6 miliónov fajčiarov a fajčenie je stále hlavnou príčinou predčasnej smrti a chorôb, najmä medzi tými najviac znevýhodnenými v našej spoločnosti. Ak chceme dosiahnuť víziu vlády, a to spoločnosť bez dymu do roku 2030, je nevyhnutné pomôcť prestať fajčiarom s fajčením a vaping musí taktiež zohrať rolu. Vaping už pomohol prestať fajčiť tisíckam fajčiarov. Mohli to však byť  ďalšie tisíce fajčiarov, ak by neboli oklamaní pretrvávajúcimi, zhoršujúcimi sa a nepresnými presvedčeniami verejnosti o vapingu. Fajčiari by mali byť dnešnou oficiálnou a podrobnou správou upokojení, správa totiž ukazuje, že britské nariadenia o elektronických cigaretách sú účinné a vapovanie zostáva bezpečnejšou alternatívou k fajčeniu. Nalieham na fajčiarov, aby mali dôveru v náš regulačný systém a nenechali sa odradiť alarmujúcimi titulkami o riziku vapingu, ktoré nie sú podložené dôkazmi.         

George Butterworth, vedúci oddelenia pre výskum rakoviny v Spojenom kráľovstve, uviedol:

E-cigarety sú relatívne nový produkt, nie sú bez rizika a ich dlhodobý dopad ešte nepoznáme. Preto dôrazne odrádzame nefajčiarov, aby ich používali. Doterajší výskum však ukazuje, že vaping je menej škodlivý ako fajčenie tabaku a môže ľuďom pomôcť prestať fajčiť. Táto správa poskytuje fajčiarom ďalšie ubezpečenie o relatívnej škodlivosti elektronických cigariet v porovnaní s tabakom a tiež ukazuje, že v Spojenom kráľovstve nedochádza k nárastu vapingu medzi nefajčiarmi a deťmi, čo je dobrá správa.  

Zdroj: Public Health England

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.