Graffiti chráni vtáctvo – výskum úhynov na presklených zastávkach

Graffiti chráni vtáctvo – výskum úhynov na presklených zastávkach

 

Počas víkendu na prelome februára a marca 2020 prebehol 41. zjazd ornitológov Sliezska. Jeden z príspevkov sa týkal aj o dnes stále aktuálnejšej témy – výskumu vplyvu sklenených prekážok na mortalitu vtákov. Výsledky potvrdzujú mimoriadne nebezpečenstvo presklených plôch pre vtáctvo. Znečistenie týchto plôch (napríklad graffiti), často nepríjemné ľudskému oku, prispieva podľa štúdie k zvýšeniu viditeľnosti a tým aj bezpečnosti pre operence.

Štúdia bola publikovaná v časopise Landscape and Urban Planning, online ju nájdete TU. Monitoring prebiehal na 80 zastávkach v juhozápadnom Poľsku (mapa v originál článku), pričom na 40 z nich boli zaznamenané úhyny vtákov (minimálne 1 obeť kolízie so sklom). Celkový počet uhynutých vtákov v priebehu ročného monitoringu bol 155. Vzhľadom k tomu, že kontroly prebiehali priemerne raz za 12 dní a uhynuté jedince boli určite medzičasom odstraňované aj zdochlinožravými predátormi (líška, kuna, túlavé psy a mačky), je reálny počet takto usmrtených vtákov určite omnoho vyšší. Sklo je dnes významným architektonickým materiálom. Okrem budov a iných veľkých stavieb sa v súčasnosti zvyšuje aj počet malých predmetov zo skla, ako sú reklamné panely, ohrady pre podchody pre chodcov a prístrešky pre ľudí využívajúcich verejnú dopravu (vlakové stanice, autobusové a električkové zastávky) a pod.

Počet autobusových zastávok sa navyše zvyšuje spolu s globálnym rozvojom verejnej dopravy a cestných sietí. Z ľudského hľadiska sa tieto objekty javia ako malé, ale pre vtáky predstavujú veľké neviditeľné povrchy (obr. v originál článku). Nedávna štúdia z USA ukázala, že napriek svojej malej veľkosti majú tieto štruktúry negatívny vplyv na miestne populácie vtákov.

Hlavným posolstvom, či myšlienkou však bol fakt, že jednoznačne najmenšia mortalita bola identifikovaná na zastávkach, ktoré boli pomaľované graffitmi (obr. v originál článku), alebo mali znečistené sklá (pomaľované, alebo zaprášené). Úhyny prevládali na zástavkách viac na vidieku ako v mestách. Z hľadiska času bolo najviac úhynov zaznamenaných v júli a auguste, kedy sa obeťou stávajú najmä mladé neskúsené vtáky (júl), prípadne jedince, ktoré sa už vydávajú na migráciu (august). Naopak najmenej úhynov bolo zaznamenaných od novembra do februára, kedy je bolo v daných končinách najmenej vtákov.

Sklo patrí medzi najrizikovejší faktor pre vtáctvo vôbec. Ročne teda uhynie vplyvom kolízie so sklom viac vtákov ako vplyvom nárazu do elektrických vedení/zásahu prúdom, či z dôvodu ulovenia túlavými mačkami (odhady hovoria dokonca o miliardách jedincov).

Riešení je niekoľko, pričom najlepšia je prevencia – teda myslieť na dôsledok stavby už pri jej plánovaní. Existujú napríklad bezpečné sklá, ktoré v sebe už obsahujú UV prvky viditeľné pre vtáčie oko.

Existujúce rizikové plochy je potrebné oblepiť špeciálnymi UV nálepkami pri dodržaní pokynov, prípadne použiť celoplošnú fóliu. UV nálepky sa dajú kúpiť v niekoľkých obchodoch online, viacerí predajcovia poskytujú tiež súčinnosť pri ich umiestnení.

O správnom postupe pri riešení nárazov vtáctva do presklených plôch sme písali aj TU.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd