Ako s rodičmi komunikuje americká škola

Ako s rodičmi komunikuje americká škola

Od 8. septembra chodia naše dve deti do školy v Berrien Springs v štáte Michigan. Rád by som sa s čitateľmi podelil o zážitok z toho, ako s nami komunikuje americká škola. Podotýkam, že ide o bežnú štátnu základnú školu (public school). Aby sme mali vo všetkom jasno hneď od začiatku, štyri dni pred začiatkom školského roka sa konalo stretnutie, na ktoré nám prišla poštou pozvánka. Riaditeľ školy Ryan Pesce, ktorého všetci volajú familiárne „Mr. PC“, nám oznámil, že škola, na ktorú chodia naše deti, je najlepšia škola v Amerike. Nemajú problém s disciplínou, majú jasné pravidlá a všetky deti tam budú chodiť rady. (Sebavedomie mu nechýbalo – a my sme už po dvoch mesiacoch uznali, že hovoril pravdu.) Zároveň povedal, že chápe, že máme na školu veľké požiadavky, ale že on má na žiakov ešte oveľa väčšie požiadavky. Očakáva totiž, že z jeho školy vyjdú študenti, z ktorých raz budú prezidenti, kongresmani a šéfovia vesmírnych letov.

Škola má pravidlo „24 hodín”. Znamená to, že ak má rodič akýkoľvek problém alebo ak potrebuje akúkoľvek informáciu, môže zatelefonovať na sekretariát školy, riaditeľovi alebo konkrétnym učiteľom. Ak nezdvihnú, je možné nechať odkaz s telefónnym číslom. Ak nechceme volať, môžeme poslať e-mail alebo fax. Škola rodičom zaručuje, že do 24 hodín problém vyrieši a oboznámi nás s výsledkom, prípadne poskytne požadované informácie.

Na prvom stretnutí pred začiatkom roka dostalo každé dieťa vytlačený rozvrh hodín, mená učiteľov, čísla tried, v ktorých sa predmety konajú a číselný kód skrinky, v ktorej si môže ukladať svoje veci. Na webovej stránke školy sú kontakty na všetkých učiteľov a adresy ich osobných webových stránok, kde možno nájsť aktuálne preberané učivo a domáce úlohy. Na inej (heslom zabezpečenej) stránke zasa nájdeme všetky známky detí, ako aj práce či úlohy, ktoré ešte neodovzdali, spolu s termínmi, dokedy je potrebné ich odovzdať. Rodič si môže nastaviť aj každodenné doručovanie známok a úloh e-mailom.

Keď sa má konať rodičovské združenie, najskôr prinesú informáciu o ňom deti zo školy na papieri. Potom príde tá istá informácia poštou a v deň konania stretnutia s učiteľmi nám obom s manželkou zazvoní telefón a vypočujeme si nahratý odkaz „Mr. PC”, ktorý nás srdečne pozýva na stretnutie s učiteľmi.

Na stretnutí dostane každý rodič od každého učiteľa výpis hodnotenia z daného predmetu, na ktorom vidí všetky hodnotené položky (práce, domáce úlohy, poznámky, testy…) s dátumami hodnotenia, bodové vyjadrenie, percentuálne vyjadrenie, hodnotenie známkou a predbežnú výslednú známku z daného predmetu za doterajšie obdobie.

Učitelia sú milí, usmiati a ochotní. Neustále nás ubezpečujú, že urobia maximum pre to, aby sa naše deti cítili v škole dobre a aby sa naozaj naučili to, čo potrebujú. Zároveň sú zvedaví, či sa deťom v škole páči, či nemajú nejaký problém a čo by sme my ako rodičia očakávali.

Škola nás neustále informuje o všetkom, čo sa deje. Keď bola chrípková epidémia, škola posielala rodičom dvakrát týždenne informácie, ako sa chrániť pred chrípkou, ako si umývať ruky, aké sú príznaky chrípky, aké sú možnosti očkovania.

Učitelia veľmi ochotne komunikujú prostredníctvom e-mailu. Naposledy nám prišiel e-mail tohto znenia: „Zdravím, chcem Vám len dať vedieť, že Lukáš odovzdal najlepšiu časovú os z celého siedmeho ročníka. Bola poučná, kresby boli úžasné a jeho článok precízny. Som na neho veľmi hrdá a chcela som sa s Vami podeliť o tento úspech. Pridelila som mu navyše 10 bodov za mimoriadne úsilie, ktoré preukázal pri tejto úlohe. Tammy Youngs, 7. ročník, zemepis.“

Keď sme poďakovali, pani učiteľka poslala ďalší e-mail: „Prosím Vás, dajte Lukášovi vedieť, aká ohromená som jeho prácou. Neviem, či rozumie, keď hovorím o jeho práci. Opakujem, je pre mňa potešením mať ho v triede! Ešte raz ďakujem, Tammy Youngs.“ Ľudia, ruku na srdce, stalo sa vám niekedy niečo podobné tu na Slovensku? A vážne, čo by ste dali za takúto komunikáciu so školou? 

Ďalšie texty tohto autora o školstve nájdete na danihel.blog.sme.sk.

Ako s rodičmi komunikuje americká škola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top