Akciové trhy zažili najhorší týždeň od roku 2008. Padali nielen v Číne, ale aj v USA a Európe. Napríklad Stoxx Europe 600 Index klesol za týždeň o viac ako 12 percent. Americké akciové trhy sa prepadli najviac od roku 2011. Index S&P 500 klesol na konci týždňa o 2,5 percenta pod hranicu 3 000 bodov.

Analytici upozorňujú, že ide zároveň o najrýchlejšiu korekciu od Veľkej krízy v 30-tych rokoch minulého storočia. „Pokles vyšší než 10 percent z predchádzajúceho maxima trval len šesť dní,“ pripomína Jakub Rosa, analytik Across Private Investments.

Na druhej strane sa darí bezpečným aktívam ako je zlato či štátnym dlhopisom, najmä americkým a nemeckým. Cena žltého kovu sa pohybuje na 7-ročných maximám a v priebehu týždňa sa blížila k hranici 1 680 amerických dolárom za uncu.

„Darí sa aj akciám farmaceutických firiem. Napríklad akcie japonskej firmy Kawamoto, ktorá vyrába okrem iného aj zdravotné rúška, zaznamenali v tomto roku nárast o 310 percent,“ upozorňuje Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Príčiny prepadov

Trhy padajú kvôli panike, ktorá sa vytvára vďaka šíreniu koronavírusu z Číny. Ten sa v globalizovanom svete nepodarilo

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa