• EDOTÁCIE
  • Články
  • Návrh novej Partnerskej dohody na programové obdobie 2021-2027 je už pripravený

Splníme Vám viac než len 3 priania

Návrh novej Partnerskej dohody na programové obdobie 2021-2027 je už pripravený

V Bratislave sa zišli členovia pracovnej komisie pre prípravu Partnerskej dohody SR a operačných programov na budúce programové obdobie 2021-2027. Hovorili o dosiahnutom pokroku pri príprave eurofondov na nasledujúce roky, pričom ucelený návrh Partnerskej dohody SR je už pripravený a už bol zaslaný na neformálne posúdenie Európskej komisii (EK). 

Návrh dokumentu pripravovala sekcia Centrálny koordinačný orgán (CKO) Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Pri jeho príprave aktívne spolupracovala so zainteresovanými stranami a sociálno-ekonomickými partnermi. Okrem Partnerskej dohody SR je už pripravená aj tzv. intervenčná logika jednotlivých priorít Slovenska. Tá bude základom pre budúce operačné programy na roky 2021-2027, cez ktoré sa budú čerpať európske zdroje. Aktuálne sa o nej intenzívne rokuje so zástupcami EK.

„Témou zasadnutia pracovnej komisie bol primárne dosiahnutý pokrok pri príprave nového eurofondového obdobia z hľadiska Slovenska. Prípravu Partnerskej dohody, ktorá je základným dokumentom pre vyžívanie eurofondov po roku 2020, systematicky zastrešuje práve naša sekcia,“uviedla generálna riaditeľka sekcie CKO Denisa Žiláková. Ide o dlhodobý proces, ktorý sa začal už počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v roku 2016 a vyústil do vypracovania Východiskového návrhu priorít SR pre politiku súdržnosti 2021-2027. Dokument jednohlasne 3. októbra 2019 schválila Rada vlády SR pre politiku súdržnosti. Celá príprava a procesy v rámci nej sa robia v súlade s harmonogramom prípravy programového obdobia, ktorý je dohodnutý s EK. Jej zástupcovia boli vo februári na pracovnom rokovaní v Bratislave a vyjadrili spokojnosť s tým, že sa Slovensko tohto harmonogramu drží.

Aby boli eurofondy využité čo najefektívnejšie, musela byť do prípravy zapojená aj územná samospráva. Táto kooperácia je zakotvená v Memorande o spolupráci, ktoré podpísal ÚPVII s Úniou miest Slovenska, Združením miest a obcí Slovenska a Združením samosprávnych krajov SK8. Táto dohoda je základom na to, aby boli jednotlivé regióny Slovenska cielene z eurofondov podporované.

Ďalšou dôležitou témou zasadnutia bola diskusia o aktuálnom stave plnenia základných podmienok, ktoré sa týkajú prípravy koncepčných a strategických dokumentov Slovenska, ako aj opatrení, aby boli eurofondy úspešne implementované. Diskusia sa opierala aj skúsenosti z využívania eurofondov v minulých programových obdobiach. Dôležitou súčasťou zasadnutia bolo aj riešenie hlavných východísk pre nastavenie implementačnej štruktúry jednotlivých fondov a programov v budúcich rokoch na Slovensku.

V rámci programového obdobia 2004-2006 vyčerpalo Slovensko celú alokáciu, ktorá bola preň vyčlenená, išlo o sumu 1,2 miliardy eur. Programové obdobie 2007-2013 stále nie je z pohľadu EK ukončené. Sme na 15. mieste v rámci EÚ 27 s čerpaním 96,77 percent v sume 11,2 miliardy eur. Napriek tomu, že aj v aktuálnom programovom období ešte nie sú všetky financie vyčerpané, podľa štatistiky portálu Európskej komisie sme k 26. februáru 2020 vo výkonnosti eurofondov na 19. mieste z 28. Za nami je Estónsko, Francúzsko, Česko, Bulharsko, Dánsko, Rakúsko Taliansko, Luxembursko aj Španielsko.

V čerpaní jednotlivých európskych fondov sme na 6. mieste z 15 v čerpaní Kohézneho fondu a na 16. mieste z 28 v čerpaní Európskeho sociálneho fondu. Vlani sme splnili aj finančné pravidlo n+3 vo všetkých programoch financovaných z Európskeho sociálneho fondu, Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Kohézneho fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka. V roku 2019 sme vyčerpali 1,36 miliardy eur, pričom 3 operačné programy už majú splnené pravidlo n+3 aj na tento rok.

 

Zdroj: Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom