Zámerom súťaže je nájsť najvhodnejší architektonicko-urbanistický koncept revitalizácie územia bývalej panelárne a priľahlého priemyselného areálu na Mlynských nivách.

Brownfield sa má v nasledujúcich rokoch transformovať na modernú mestskú štvrť s mixom funkcií, s ponukou bývania rôznych segmentov a kategórií vrátane nájomného bývania.

YIT v území ráta aj s modernými kancelárskymi a obchodnými priestormi, občianskou vybavenosťou, ako aj verejnými priestormi pre oddych.

Lokalita má podľa developer ambíciu stať sa ďalším epicentrom rozvoja v západnej časti budúceho bulváru Mlynské nivy, ktorý sa má otvoriť smerom k Dunaju a Zimnému prístavu.

Do súladu s okolitou zástavbou

Pozemky v Ružinove kúpilo YIT vlani, v minulosti sa tu vystriedalo niekoľko majiteľov, no ani jeden z veľkých plánovaných projektov sa nerealizoval. Platilo aj pre veľkolepý zámer Harbour City, ktorý pred rokmi počítal s vybudovaním nového administratívneho centra Bratislava.

Územie s výmerou zhruba 6,5 hektára je súčasťou väčšieho urbanistického funkčného bloku ohraničeného ulicami Plynárenská, Mlynské nivy, Bajkalská a Prístavná. V jeho východnej časti sa v súčasnosti už nenachádzajú žiadne objekty, iba zvyšky spevnených plôch a areálových komunikácií, a v západnej časti sa ešte nachádzajú pôvodné, zväčša priemyselné a skladové budovy.

„Územie sa nachádza v tesnej blízkosti novovznikajúceho downtownu Bratislavy a má tak veľký potenciál pre ďalší rozvoj mesta. Súčasné využitie areálu je v rušivom kontraste s rozvíjajúcou sa okolitou zástavbou a práve premiešanie funkcií a kvalitný verejný priestor sú hlavnými predpokladmi na to, aby na danom území vzniklo dobré miesto pre život,“ hovorí generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko.

Zadanie súťaže 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa