Vnímanie korupcie na Slovensku má určite reálny základ, povedala Petková
27 | 02 | 2020 I SITA

Vnímanie korupcie na Slovensku má určite reálny základ. Povedala v rozhovore pre agentúru SITA Zuzana Petková, riaditeľka nadácie Zastavme korupciu.


Reagovala tak na správu Európskej komisie (EK) o členských štátoch, kde EK zisťovala medzi inými ukazovateľmi aj vnímanie korupcie či dôveru v súdnictvo. Slovensko patrí v týchto štatistikách medzi úplne najhoršie krajiny v celej Európskej únii (EÚ). Podľa bývalej novinárky Petkovej verejnosť ovplyvnila vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a informácie, ktoré sa vyplavili z Kočnerovej Threemy.

Slovensko je vo vnímaní korupcie 23. najhoršou krajinou EÚ, v prípade vnímania nezávislosti súdnictva je Slovensko 27. najhoršou krajinou.

Ďalšia ikona Ficovej éry je za mrežami
Kauza zmenky je priamo napojená na predstaviteľov štátnej a súdnej moci na Slovensku. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Arpád Németh


„Vnímanie korupcie na Slovensku má určite reálny základ, pretože vidíme, že rozhodnutia súdov na Slovensku trvajú príliš dlho, čo znamená nízku vymožiteľnosť práva a na jeho slabú vymožiteľnosť sa sťažujú aj zahraniční investori a zahraničné obchodné komory,“ povedala s tým, že zverejňovanie informácií z Kočnerovej Threemy dalo Slovákom obraz o časti justície, ktorá fungovala tak, že sudcovia boli ochotní za úplatky prispôsobiť rozhodnutia v prospech konkrétneho človeka. Podľa Petkovej prieskum EK ale ešte nezachytil očistný proces, ktorý nastal v justícii, no pripomenula, že aj ten sa začal až po veľkom tlaku verejnosť. „Určite sú viditeľnejšie rozhodnutia, o ktorých sú pochybnosti, ako dobré rozhodnutia súdov, ktoré, samozrejme, vydávajú denne,“ vysvetlila.

Petková si myslí, že na negatívne umiestnenie Slovenska a verejnú mienku má najväčší vplyv vražda novinára a jeho snúbenice a informácie, ktoré vyplynuli z jej vyšetrovania. Odborníčka však pripomenula, že vnímanie verejnosti nemusí odrážať celkový stav polície a justície na Slovensku.

Mali by sme sa pripraviť na možný výskyt koronavírusu aj u nás, upozorňuje hlavný hygienik
Mali by sme sa pripraviť na to, že sa aj u nás objaví prípad nákazy novým koronavírusom. Hlavný hygienik SR Ján Mikas to uviedol vo štvrtok pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR. Otázkou podľa neho je, ako rýchlo sa tento prípad a jeho kontakty... Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | SITA


„So svojich skúseností s orgánmi činnými v trestnom konaní, a teda s políciou a prokuratúrou, si myslím, že pocit ľudí je horší ako realita. Na prokuratúre aj v polícii pracuje prevažná väčšina čestných ľudí, ktorí si svoju prácu robia dobre a neberú za ne žiadne úplatky a nenechajú sa nikým korumpovať,“ dodala Petková.

EK včera zverejnila Zimný balík Európskeho semestra, ktorého súčasťou sú aj podrobné správy o členských krajinách. V balíku hodnotí makroekonomickú situáciu a vývoj, hospodársku orientáciu a jednotlivé štrukturálne politiky, najmä daňový systém, trh práce, zdravotníctvo, školstvo, vedu a inovácie, digitálnu ekonomiku, podnikateľské prostredie, justíciu a verejnú správu.

Hovorca Kremľa potvrdzuje vyhlásenie ruského generála, že NATO pripravuje armádu na veľký konflikt
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že verí názoru vysokopostaveného ruského generála, ktorý vyhlásil, že zintenzívnené cvičenia NATO od minulého roku naznačujú, že vojenské jednotky sa pripravujú na veľký vojenský konflikt. Portál RT... Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka