Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zbohom zbraniam. Rýchlik utiekol od smrti k futbalu

Pristúpil k nemu Arjen Robben. Potľapkal ho po pleci. Podali si ruky a vybrali sa spoločne na tréning Bayernu Mníchov. V klbku hviezd predstavil nového spoluhráča s veľkým príbehom. Pre niekdajšiu holandskú hviezdu to bol jeden z posledných tréningov v kariére. Alphonso Davies bol na opačnej strane barikády. Splnil si ním veľký sen, ktorý možno odštartoval cestu za trofejami.

26.02.2020 16:29
Alphonso Davies Foto: ,
Alphonso Davies je novou hviezdou Bayernu Mníchov.
debata

„Rád by som si jedného dňa zahral s profesionálmi v nejakom dobrom klube,“ želal si štíhly chlapec z Ghany na archívnom videu.

Deptal kapitána Chelsea

Spoluhráči sa mu vtedy posmievali. Lenže Davies sa smial naposledy – v utorok večer bol jedným z najlepších hráčov osemfinálového súboja Ligy majstrov medzi Chelsea a Bayernom (0:3).

„Kupovali sme ho ako krídelníka, ale čo predvádza na ľavom kraji obrany, je fenomenálne. Urobil obrovský progres,“ chválil svojho zverenca kouč Bayernu Hans-Dieter Flick.

Kapitánovi londýnskeho klubu Césarovi Azpilicuetovi sa o obrancovi Bavorov azda aj snívalo. Skúsený Španiel mal s 19-ročným reprezentantom Kanady obrovské problémy. Pramenili z nich viaceré šance i gól Roberta Lewandowského. Poliak ním uzavrel skóre do odkrytej časti bránky po prihrávke Daviesa.

„Nastúpil som na štadióne klubu, ktorému dlhé roky fandí môj otec. Je to skvelý pocit,“ doplnil šťastný Davies.

Usmievavý multitalent

Keď mal päť rokov, jeho otec Debeah pobalil rodine všetky veci a utiekol po druhý raz v živote. Najskôr z rodnej Libérie, kde zúrila druhá občianska vojna, a potom z utečeneckého tábora v Ghane do Kanady.

„Jediná možnosť, ako prežiť, bolo mať pri sebe zbrane. Nechcel som taký život. Radšej ťažkosti v ďalekej krajine ako byť doma so smrťou na každom rohu,“ odkrýva Debeah Davies.

Nakoniec sa usadil so svojou päťčlennou rodinou v Edmontone. Najstaršieho Alphonsa však nelákali hokejoví Oilers, ale skôr zelené trávniky. Podľa bývalej učiteľky to bol multitalent na športy a prameň dobrej nálady.

„Atletika, basketbal, futbal – hocičo robil, bol v tom náš malý Alphonso najlepší. Bol jedným z tých detí, ktoré majú na tvári neustály úsmev. Po tom všetkom, čo videl a zažil, to znie neuveriteľne,“ priznala Melissa Guzzová.

Malý Alphonso už dávno vyrástol. Je z neho výborne stavaný univerzál. A najmä žiadaný artikel pre všetky popredné európske kluby. Z Bayernu sa však bleskurýchly Davies nikam nechystá.

„Každý deň strieľam na stenu s menom Neuer. Musím utiecť tvrďasovi Boatengovi. Centrujem na hlavu jedného z najlepších útočníkov sveta Lewandowského. Vstávať každé ráno s vedomím, že budem s nimi pracovať, je pre mňa požehnanie,“ doplnil Davies.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Bundesliga #Bayern Mníchov #Alphonso Davies