Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC prišiel o oporu. Nahradiť ju môže bývalý mládežník Liverpoolu

Maďarský futbalista Kristopher Vida už nie je hráčom účastníka najvyššej slovenskej súťaže FC DAC 1904 Dunajská Streda. Vedenie klubu na svojom webe informovalo, že rodák z Budapešti podpísal do 30. júna 2023 kontrakt s poľským majstrom Piast Gliwice. V aktuálne šiestom tíme Ekstraklasy sa stretne aj so svojim niekdajším spoluhráčom Tomášom Hukom, spolu strávili na Žitnom ostrove tri sezóny.

26.02.2020 12:55
Kristopher Vida Foto: ,
Kristopher Vida (vpravo) opúšťa Dunajskú Stredu ako po jeseni najlepší strelec tímu.
debata

"Som nesmierne vďačný klubu, spoluhráčom, všetkým piatim doterajším trénerom a, samozrejme, fantastickým fanúšikom. Spoločne sme prežívali ten krásny prerod, ktorým DAC prechádzal. Keď som sem prišiel, nemali sme štadión, v akadémii boli len dve ihriská a ani výsledky nevyzerali najlepšie.

Teraz je všetko dané, aby klub naďalej rástol. Napĺňa ma hrdosťou, že som sa mohol zlepšovať v tomto prostredí a dostal som príležitosť odohrať tu vyše sto zápasov. Obdobie v Dunajskej Strede zostane navždy v mojom srdci," uviedol 24-ročný stredopoliar pre web dunajskostred­ského tímu.

Zo Žitného ostrova odchádza Kristopher Vida ako piaty najlepší strelec aktuálneho ročníka Fortuna ligy a zároveň najlepší kanonier Dunajskej Stredy. Celkovo odohral 106 ligových zápasov, v ktorých strelil 29 gólov.

"Kris bol jedným z najhodnotnejších hráčov klubu pod novým majiteľom. Pamätám si na jeho prvú návštevu, práve v deň 21. narodenín, kedy sme búrali starý štadión. Zosobňoval rozvoj klub, jeho filozofiu a hodnoty počas predošlých rokov.

Už navždy bude mať žlto-modré srdce. Nemohli sme mu zabrániť, aby využil túto príležitosť a, samozrejme, mu prajeme veľa šťastia," povedal športový riaditeľ DAC-u Jan Van Daele.

Z príchodu ofenzívne ladeného hráča majú pochopiteľne radosť aj v Poľsku. "Kristopher bol jedným z najlepších hráčov svojho klubu. Pravidelne strieľa góly a asistuje. Dobre sa prezentuje v kombinačnej hre, disponuje dobrým driblingom a rýchlosťou.

Má pred sebou najlepšie futbalové roky a môže hrať na niekoľkých útočných pozíciach. Veríme, že zvýši konkurenciu v našom tíme a pomôže nám dosiahnuť čo najlepšie výsledky,“ povedal pre klubový web Piastu Gliwice športový riaditeľ Bogdan Wilk.

Vidu môže nahradiť Németh

Podľa portálu ma7.sk má Dunajská Streda na lane maďarského reprezentanta Krisztiána Németha. Tridsaťjedenročný útočník by mohol posilniť ofenzívu DAC, ktorá v úvodných dvoch jarných kolách Fortuna ligy neskórovala.

Németha zastupuje rovnaká agentúra, ktorá bola za zimným príchodom Andrása Schäfera do Dunajskej Stredy.

Németh vyrástol v rodnom Győri, pred odchodom do zahraničia pôsobil v MTK Budapešť. V roku 2007 prestúpil do FC Liverpool. Strávil tu tri roky, no červený dres v súťažnom zápase nenavliekol. Neskôr pôsobil v Olympiakose, Rode Kerkrade, Kansase City či Al-Gharafe, kde si zahral s Vladimírom Weissom ml.

Od 1. januára tohto roka je bez klubovej príslušnosti. Za Maďarsko odohral 35 zápasov a strelil 4 góly.

debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda #Fortuna liga #Krisztián Németh #Kristopher Vida #Pias Gliwice