2020-02-25 19:45:00
Volkswagen T-Cross
Volkswagen T-Cross Ilustračné foto
Zdroj: Volkswagen AG

Volkswagen a Toyota obnovili výrobu vo svojich čínskych závodoch

Hyundai a Nissan spustenie výroby zatiaľ odkladajú. Toyota a Volkswagen už ďalej nečakajú.

Nemecká automobilka Volkswagen obnovila výrobu vo väčšine svojich závodov v Číne, ktoré boli odstavené v dôsledku epidémie koronavírusu. Oznámila to v pondelok nemecká firma.

Podľa Volkswagenu, ktorý citovala agentúra DPA, už fungujú všetky závody v rámci spoločného podniku VW a čínskej firmy FAW. Zároveň bola obnovená prevádzka takmer vo všetkých závodoch spoločného podniku SAIC Volkswagen.

Firma VW pôvodne plánovala uviesť do prevádzky závody spoločného podniku SAIC Volkswagen od 17. februára, pre problémy s dodávateľskými reťazcami a logistikou v dôsledku šírenia koronavírusu však opätovné spustenie výroby o týždeň odložili. Ďalším dôvodom boli aj obmedzenia v doprave, ktoré znemožnili nástup do práce viacerým zamestnancom.
Pre pokračujúcu obmedzenú mobilitu v Číne, k čomu čínska vláda pristúpila s cieľom zmierniť šírenie vírusu, sa chce Volkswagen viac zamerať na online kontakty so zákazníkmi. Ako firma dodala, predajcov v Číne už v tomto smere zaškolila.

Je to nevyhnutné, nielen pre strach obyvateľstva, najmä pre obmedzenia výrazne klesol predaj áut vo februári. Predaj osobných áut v Číne sa v prvej polovici februára prepadol o vyše 90 %. Dôvodom je epidémia nového koronavírusu, ktorá viedla k zatvoreniu veľkého počtu firiem a obchodov a k obmedzeniu pohybu obyvateľstva. Uviedla to Čínska automobilová asociácia (CPCA).
Podľa CPCA klesol maloobchodný predaj osobných áut v Číne v prvých 16 februárových dňoch oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 92 %. "Len pár predajní bolo v prvých februárových týždňoch otvorených. Navyše, ani tie veľa ľudí nenavštívilo," informovala CPCA. Situácia by sa však postupom času mala stabilizovať, v niektorých prípadoch i zlepšiť.

Toyota napríklad oznámila, že v pondelok spustila produkciu v závode v Čcheng-tu v juhozápadnej provincii S'čchuan. Keďže už medzitým začala s obmedzenou výrobou v troch závodoch, od budúceho týždňa tak bude mať v prevádzke všetky štyri čínske závody, aj keď objem produkcie bude v niektorých z nich stále limitovaný.

Japonské automobilky Honda a Nissan odložili termín opätovného spustenia svojich závodov v kritickej čínskej provincii do prevádzky. Reagovali tak na výzvu úradov, aby v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nového koronavírusu, presunuli spustenie výroby až na marec.
Nissan plánoval obnoviť výrobu v závodoch v meste Sien-jang v provincii Chu-pej a Čeng-čou v susednej provincii Che-nan v pondelok (24. 2.). Po požiadavke úradov však oznámil, že obidva závody ponechá zatvorené. Nový termín ich opätovného uvedenia do prevádzky firma nezverejnila.
Zatvorené zostanú aj závody automobilky Honda, ktorá ich má práve v najviac postihnutom meste Wu-chan, ktoré je centrom provincie Chu-pej. Práve v tomto meste epidémia nového koronavírusu na prelome rokov vypukla, pričom doteraz si v Číne vyžiadala viac než 2230 obetí. Podľa Hondy zostanú závody zatvorené minimálne do 11. marca, teda do termínu, do ktorého by firmy mali podľa úradov ponechať závody mimo prevádzky.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo