„Pokojnejšie prostredie je síce lákadlom, no kupujúci stále viac preferujú bývať v blízkosti pracovných príležitostí a voľnočasových aktivít. V tom je Bratislava na Slovensku bezkonkurenčná,“ dodal R. Bruchánik.

Podľa poslednej analýzy Bencont Investments vo štvrtom kvartáli minulého roka sa dostupnosť bývania v hlavnom meste rapídne zhoršila práve pre nedostatočnú ponuku a pre pokles ponuky bytov v novostavbách.

„Ponuka v novostavbách klesla pod 2 000 voľných bytov. To je najmenej, od kedy sa v Bratislave tento trh začal začiatkom 21. storočia vôbec rozvíjať,“ vysvetlili analytici.

Ako ďalej tvrdia, nedostatok bytov spôsobil aj nárast cien na historické maximá. Priemerná jednotková cena prvýkrát prekonala hranicu 3 000 eur za štvorcový meter (m2), vďaka čomu prekonala rekord z roku 2008.

Analytikov prekvapil dopyt po lacnejších bytoch na okraji mesta. V poslednom štvrťroku 2019 na realitný trh v Bratislave prišli dva očakávané projekty, Ovocné sady a Vydrica.

Ovocné sady v bratislavskej Trnávke v blízkosti Ivanskej cesty ponúkali byty s priemernou cenou okolo 2 500 až 2 700 eur za m2, patrili tak medzi najlacnejšie projekty v Bratislave.

„Masívny predaj v podobe viac než 280 bytov za prvé dva mesiace však ukázal, že štartovacie byty s nižšou cenou sú aj napriek okrajovej lokalite v rámci Bratislavy vysoko dopytovaným tovarom,“ dodali analytici.

Na druhej strane projekt Vydrica v bratislavskom Starom Meste prišiel s rekordne drahými bytmi, kde priemerná cena presiahla 6 000 eur za m2.