StoryEditor

​Polícia upozorňuje na zlozvyk mnohých vodičov. Toto na diaľnici nerobte, hrozí vám pokuta

24.02.2020, 23:01
Autor:
rperpe
Nie každý vie, ako sa na diaľniciach jazdí a ako sa majú správne využívať dostupné jazdné pruhy. Ak bezdôvodne jazdíte v ľavom alebo strednom pruhu, hrozí vám pokuta do sto eur.

Jazda na diaľnici či rýchlostnej ceste nemusí byť pre každého, ukazuje realita. Okrem toho, že je nutné mať platnú diaľničnú známku a dbať na zvýšenú pozornosť skrz väčšie množstvo áut, je nutné dodržiavať aj niekoľko dôležitých zásad pri samotnej jazde.

Najmä na trojprúdovej diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou pravidelne dochádza k nebezpečným situáciám, ktoré majú na svedomí nezodpovední a sebeckí vodiči. Polícia vo svojom videu preto opäť apeluje a poúča účastníkov cestnej premávky, ktorí využívajú diaľnice a rýchlostné komunikácie mimo obce s dvoma alebo viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere.

Vodiči zabúdajú, že na cestách s dvoma alebo troma jazdnými pruhmi v jednom smere sa mimo obce podľa zákona využíva primárne pravý jazdný pruh a stredný či ľavý jazdný pruh je určený len na prípadné obchádzanie, predchádzanie, alebo odbočovanie.

Prax na slovenských úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest dokazuje, že vodiči často i vedome blokujú - respektíve bezdôvodne využívajú stredný alebo ľavý jazdný pruh, pričom je pravý jazdný pruh voľný a obmedzujú tým ostatných účastníkov cestnej premávky, zdržujú dopravu a vytvárajú kolízne situácie. Prípadne i kľučkujú medzi jazdnými pruhmi a zabúdajú na pravidlá cestnej premávky pri prechádzaní z jedného pruhu do druhého.

Platí, že vodič je povinný dať prednosť vozidlu jazdiacemu v pruhu, do ktorého prechádza a použiť pri prechádzaní znamenie o zmene smeru jazdy. Ak vznikne situácia, keď sa vodič z pravého jazdného pruhu snaží preradiť do stredného a rovnaký úkon chce spraviť vodič z ľavého jazdného pruhu, prednosť má vodič jazdiaci v pravom jazdnom pruhu.

​Ak sa v pravom jazdnom pruhu nachádza súvislý rad kamiónov alebo pomaly jazdiacich vozidiel, môžu vodiči jazdiť v strednom pruhu aj dlhší čas. Hneď ako to situácia umožní, sa však majú vrátiť naspäť do pravého jazdného pruhu a uvoľniť tak cestu rýchlejšie idúcim vozidlám.

Na druhú stranu je potrebné poznamenať, že v úseku medzi Bratislavou a Trnavou ide ešte stále o "diaľnicu vo výstavbe", ktorá v mnohých úsekoch nie je oplotená, pravý jazdný pruh je v dôsledku vyjazdených koľají a výtlkov v zlom stave a diaľnica nemá odstavný pruh. Z tohto dôvodu potom vodiči často využívajú stredný pruh pre "bezpečnejšiu" jazdu, čo je v noci a za zníženej hustoty premávky pomerne logické. 

V špičke a pri hustej premávke je však nutné využívať diaľnicu a rýchlostné komunikácie výhradne tak, ako to stanovuje zákon. V opačnom prípade hrozí sankcia až do výšky sto eur. Ak na vás v strednom alebo ľavom pruhu dokonca niekto trúbi alebo vyblikuje, je "v práve" a vy ste povinný sa takémuto rýchlejšie idúcemu vodičovi v prípade voľného pravého jazdnému pruhu bezodkladne uhnúť. 

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 00:35