Slovenskí rodičia, ktorých dieťa navštevuje škôlku napríklad v Rakúsku či v inom blízkom štáte EÚ, si môžu v prípade chrípkových prázdnin či uzatvorenia škôlky uplatniť ošetrovné v Sociálnej poisťovni. Musia byť však nemocensky poistení na Slovensku.

„V zmysle európskej legislatívy o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia totiž Sociálna poisťovňa pri posudzovaní nároku na ošetrovné zohľadňuje fakty alebo udalosti, ktoré sa vyskytnú na území iného členského štátu EÚ, ako keby sa vyskytli na území Slovenskej republiky,“ píše na svojej stránke Sociálna poisťovňa.

Ako dlho sa poskytuje

Rodič si môže toto ošetrovné uplatniť, ak sa celý deň musí starať o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré je doma kvôli uzatvoreniu predškolského zariadenia či karanténneho opatrenia.

Sociálna poisťovňa za také opatrenia považuje prerušenie prevádzky riaditeľom zariadenia z dôvodu dezinfekcie priestorov a hračiek, čistenia budovy či v prípade chrípkových prázdnin.

Aj keby bolo zariadenie zatvorené dlhšiu dobu, dávka sa poskytuje len prvých desať dní. Od jedenásteho dňa opatrovania sa už neprepláca.

Aká je výška ošetrovného

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa