Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Majster rozstrieľal Liptákov, Košičanom žičili maskáčové dresy

Hokejisti Michaloviec zvíťazili v nedeľnom domácom stretnutí 50. kola Tipsport Ligy nad Trenčínom 3:1. Zemplínčania ukončili štvorzápasovú šnúru prehier.

16.02.2020 10:25 , aktualizované: 18:50
SR hokej TL 50. kolo Košice Újbuda KEX Foto: ,
Košičania nastúpili proti Budapešti v špeciálnych dresoch.
debata

Tipsport Liga – 50. kolo

HK Dukla Ingema Michalovce – HK Dukla Trenčín 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Góly: 35. Ventelä (Safaralejev, Török), 42. Bdžoch (Giľák), 49. Giľák (Török) – 5. Mikyska (Špirko). Rozhodovali: Adamec, Valch – Durmis, Jobbágy, vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše Vorobiov 5+DKZ za vrazenie na mantinel, Kolba 10 min za nešportové správanie – Alderson 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3670 divákov.
Michalovce: Surák – Ventelä, Pukka, Kolba, Vorobjev, Mesikämmen, Ťavoda, Bdžoch, Zekucia – Spilar, Lalancette, Phillips – Mašlonka, Galamboš, Giľák – Török, Linet, Safaralejev – Hvila, Šimun, Borov
Trenčín: M. Tomek – Brodeur, McCormack, Kajínek, Štach, Sládok, T. Bokroš, Stacha – Špirko, Mikyska, Alderson – M. Hecl, Paukovček, Sádecký – Sojčík, J. Švec, Michal Hlinka – Blaško, Ferényi, Rajnoha

Domáci nezačali dobre, už po troch minútach Vorobiov nešetrene vrazil Sojčíka na mantinel a dostal päťminútový trest plus do konca zápasu. Hostia jeho faul potrestali, keď v 5. minúte Mikyska otvoril skóre. Dukla mohla ešte v prvej tretine zvýšiť náskok, ale spolupráca Aldersona so Špirkom v oslabení nepriniesla úžitok.

Hostia boli blízko k vyrovnaniu v 31. minúte, ale Török trafil iba do žŕdky a vzápätí nepochodil pred Tomekom ani Hvila. Michalovčanov to nemuselo mrzieť, už o tri minúty neskôr potešil domácich fanúšikov Ventelä – 1:1.

Záverečná časť hry vyšla lepšie Zemplínčanom. Po 64 sekundách vystrelil od modrej Bdžoch, zaskočil Tomeka a poslal do vedenia Michalovce. Tie pridali aj poistku, v 49. minúte stanovil konečný výsledok Guľák.

Hokejisti HC Košice zvíťazili v zápase 50. kola Tipsport ligy nad MAC Újbuda 5:1. Útočník domácich Michal Chovan si v zápase pripísal hetrik a jednu asistenciu, pre košického brankára Stanislava Škorváneka to bolo 2. čisté konto v sezóne.

Košice potiahol trojgólový Chovan

HC Košice – MAC Újbuda 5:1 (2:0, 0:0, 3:1)
Góly: 13. Chovan (Haščák), 20. Chovan (Koch), 48. Haščák (Chovan), 53. Chovan (Haščák, Rapáč), 54. Skokan (Faith, Růžička) – 56. Bodó (Br. Orbán, Terbócs). Rozhodovali: Orolin, Kókai – Kis-Király (obaja Maď.), Šoltés, vylúčení 3:10 na 2 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 5649 divákov.
HC Košice: Škorvánek – Pavlin, Repe, Čížek, Růžička, Michalčin, Koch, Zeleňák – Rapáč, Chovan, Haščák – Rom. Faith, Skokan, Sukeľ – Květoň, Bortňák, Klhůfek – Milý, Eliáš, Suja
MAC Újbuda: Bernard – Garát, Macaulay, Carlisle, Bl. Orbán, Busenius, Bugár – Br. Orbán, Terbócs, Bodó – Klempa, Stretch, Sofron – Kreisz, Majoross, Szigeti – Szücs, K. Nagy, Löczi

Peter Draisaitl, tréner HC Košice: „Snažili sme sa držať súpera pod tlakom, pretože sme vedeli, že hostia hrali nedávno veľa náročných zápasov a mali za sebou aj náročné cestovanie. Zvládli sme to veľmi dobre, celých 60 minút sme boli schopní kontrolovať. Síce sme dali 5 gólov, ale s náskokom 2:0 pred 3. tretinou to mohlo dopadnúť rôznym spôsobom. Je pozitívne, že sme boli schopní odskočiť súperovi na väčší rozdiel. Celkovo sme dnes robili veľa vecí dobre, ale stále sú tam detaily, ktoré potrebujeme zlepšiť.“

Gergely Majoross, tréner MAC Újbuda: „Proti Košiciam sa nám doteraz hralo veľmi dobre, pretože ich prednosťou je rýchlosť a na tomto sa snažíme stavať aj my. Priebeh zápasu však ukázal, že sme nemali dosť benzínu v nádrži. Košice si dnes zaslúžili tri body, boli lepší tím.“

Domáci nastúpili v špeciálnych dresoch, keďže zápas bol venovaný príslušníkom ozbrojených zložiek. Lepší vstup doň mali práve „oceliari,“ ktorí sa často usadili pred brankárom Bernardom. Hostia nevyužili presilovku v 11. minúte a krátko po nej pykali. Košičanom sa vydaril protiútok, v ktorom Chovan prestrelil brankára Bernarda pokusom spoza obrancu – 1:0. Ani potom neutíchla aktivita domácich, ktorí do prvej prestávky pridali ďalší gól. Opäť skóroval Chovan, keď po strele Kocha ukončil obliehanie bránky hostí – 2:0.

Aj druhá tretina bola herne v réžii Košičanov. Hralo sa najmä pred Bernardom, hostia hrozili najmä z brejkov. Chybu Košičanov nepotrestal Terbócs, na opačnej strane vo viacerých šanciach zlyhali Faith, Chovan či Haščák. Aj preto sa druhá časť skončila bez gólov.

Hostia sa ani v 3. tretine nevedeli dostať do súvislejšieho tlaku a pred brankárom Škorvánekom sa vyskytovali len sporadicky. V 46. minúte bolo po obojstrannom vylúčení viac priestoru na ľade a Košičania to využili na tretí gól. Chovan v rýchlom protiútoku ideálne našiel Haščáka, ktorý pred odkrytou bránkou nezaváhal – 3:0.

V 53. minúte Chovan skompletizoval hetrik, keď dorážkou ukončil presilovkové obstrelovanie Bernardovej bránky. Krátko na to boli domáci opäť v početnej výhode a v nej Skokan vymietol pravý horný roh bránky hostí – 5:0. Gólovú bodku za stretnutím dal v 56. minúte Bodó, ktorý obral brankára Škorváneka o 2. čisté konto v sezóne.

Bystrica zvalcovala Liptákov

HC 05 Banská Bystrica – Mhk 32 Liptovský Mikuláš 9:0 (6:0, 2:0, 1:0)
Góly: 6. Mlynarovič (Hickmott, Hohmann), 10. Mlynarovič (Hohmann, Ihnačák), 10. Gabor (Róth, Fafrák), 11. Ďatelinka (Lamper, Nemčík), 11. Žiak (Giertl, L. Lunter), 19. Hohmann (J. Brejčák, Hickmott), 25. Hickmott (Hohmann, Southorn), 39. Lamper (Ďatelinka, Gabor), 52. Kriška (Fafrák). Rozhodovali: M. Novák (SR), Rencz (Maď.) – Valo (SR), Soltész (Maď.), vylúčení: 1:6 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 2339 divákov.
Banská Bystrica: Melicherčík – J. Brejčák, Southorn, Ďatelinka, Nemčík, Owens, Maier, Žiak – Hohmann, Hickmott, Kriška – Lamper, Ihnačák (do 37. min), Šoltés – Gabor, Mlynarovič, Fafrák – L. Lunter, Giertl, Róth
Liptovský Mikuláš: Romančík – Kramár, Smutný, J. Nemec, Michal Roman, Mezovský, S. Droppa – M. Surový, Tamáši, Michalík – Oško, Piatka, Vybíral – Haluška, Uhrík, Nechaj – Dlugoš, Lištiak

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: „Pred zápasom sme veľa hovorili o tom, že nemôžeme Mikuláš podceniť. Hrali sme s týmto súperom doposiaľ vždy tesné stretnutia. Museli sme sa hlavne dobre mentálne pripraviť, aby to nebola dlhá a ťažká noc po zápase. Moji hráči sa k tomu postavili profesionálne. Využili sme hneď prvé dve presilovky, dostali sme sa tak do zápasu a pridali sme i ďalšie góly. Mikuláš nám už potom nestíhal. Je to zaslúžené víťazstvo po dobrom výkone.“

Anton Tomko, tréner L. Mikuláša: „Banskobystričania od začiatku nastúpili do zápasu koncentrovane. Bolo badať veľký rozdiel medzi týmito mužstvami. Domáci hokejisti hrajú v tíme o "fleky“. Bojovali od začiatku, aby si vydobyli miesto v zostave. My nemáme koho postaviť na ľad, navyše sa nám v prvej tretine zranili dvaja obrancovia. Museli sme to riešiť stiahnutím útočníka do obrany. Nehrali sme však to, čo sme chceli hrať. Vyrobili sme v prvej tretine dva fauly a za obe nás Banská Bystrica potrestala v presilovkách. Prišiel tretí gól a domáci sa upokojili, narástli im krídla, začali útočiť, predviedli pekné akcie. My sme najmä pohybovo nestíhali. Môžem teda iba pogratulovať súperovi k dnešnému víťazstvu."

Banskobystričania s novými posilami v obrane Maierom a Owensom rozhodli o výsledku už v prvej tretine. Hoci voľno dostali viacerí kľúčoví hráči, proti oklieštenej zostave Liptákov nemal majster problém presadiť sa. V úvode najprv nevyužili šance zblízka Gabor a Ďatelinka, ktorý strieľal do žŕdky, ale v presilovke bol už úspešný v 6. minúte Mlynarovič. Ten dobre clonil brankárovi pri strele Hickmotta.

V 10. minúte sa v ďalšej presilovke opäť presadil Mlynarovič, keď tentoraz excelentne zakončoval voľný do odkrytej bránky. Ubehlo iba 30 sekúnd a už v hre piatich proti piatim sa presadil Gabor. Tomu stačilo len nastaviť hokejku a pohladiť puk po Róthovej prihrávke. O ďalších 31 sekúnd bolo 4:0, ujala sa delovka Ďatelinku spoza kruhu. Prešlo iba 22 sekúnd a gól na 5:0 dal pohotový Žiak pri pravej žŕdke, kde ho našiel Giertl.

Hostia boli zrelí na uterák, inkasovali štyri góly za 83 sekúnd! Následne však ustáli dve príležitosti „baranov“. Nepresadili sa v nich Hohmann a Šoltés. Pred prestávkou domáci pridali aj šiesty gól, keď po strele Brejčáka od modrej sa ujal teč Hohmanna.

V strednom dejstve dostali väčší priestor na ľade tretie a štvrté formácie Banskej Bystrice, ale Liptáci sa nevedeli pozviechať z črtajúceho sa debakla. Prvý gól za „baranov“ sa snažil zaknihovať Giertl, zblízka však stroskotal na Romančíkovi. Potom sa do úniku dostal Kriška, ale bol faulovaný. Následnú presilovku majster využil, keď z medzikružia presne strieľal Hickmott – 7:0.

V polovici stretnutia mal na hokejke hetrik Mlynarovič, ale brankár hostí v poslednej chvíli zasiahol na čiare. Hostia pohrozili Lištiakom a vychladený Melicherčík medzi žrďami dobre zasiahol. V 37. minúte bol Mlynarovič sám pred Romančíkom, opäť však šancu nevyužil. Podarilo sa to napokon až Lamperovi, ku ktorému sa odrazil puk a zblízka ho upratal do bránky na 8:0. Na 2. tretiny mohol z piatej strely svojho mužstva docieliť aspoň čestný zásah Vybíral, ale brankár HC'05 bol proti.

Na opačnej strane sa nepresadil z dobrej pozície Šoltés a Bystričania potom nevyužili dve presilovky za sebou, v ktorých mal najväčšiu možnosť Mlynarovič. Mrzieť ich to však príliš nemuselo, pretože deviaty gól pridal v 52. minúte voľný Kriška, ktorý zakončoval do odkrytej bránky. A keďže presný zásah zaznamenal proti svojmu bývalému klubu, neoslavoval ho patričným spôsobom.

Diváci si potom pýtali aj desiaty gól, ale majster nevyužil tretiu početnú výhodu v tretej tretine. Až po nej mali šance Hohmann a Mlynarovič, ale Romančík mal aj kus šťastia. Hostia pohrozili znovu iba Lištiakom, Melicherčík si však udržal čisté konto. Podržal svoj tím hlavne na konci stretnutia počas jedinej presilovky hostí.

Derby pre Detvu

HC 07 WPC Koliba Detva – HKM Zvolen 3:2 (0:2, 1:0, 2:0)
Góly: 39. Podešva (Král), 41. Král (Ščurko), 47. Valent (Žilka) – 10. Trotter (McPherson, Betker), 15. Kelemen (Halama, Štrauch). Rozhodovali: Kalina, Goga – Bogdaň, Synek, vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše Gachulinec 10 min za vrazenie na mantinel – Stephenson 10 min za bitku, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 598 divákov
HC 07 WPC Koliba Detva: Petrík – Andersons, Gachulinec, Turan, Golian, Jendroľ, F. Fekiač, Lalík – Žilka, Valent, Gašpar – Král, Podešva, Ščurko – Čacho, Klíma, Mons – Ľupták, V. Fekiač, Čenka
HKM Zvolen: Hollý – Stephenson, Betker, Kurali, Corrin, Švarný, Kubát, Petran, Tomko – Meliško, Trotter, McPherson – Kelemen, B. Mráz, Thompson – Štrauch, Halama, S. Petráš – Kolenič, Tibenský, Marcinek

Domáci prvú tretinu nezvládli, v 10. minúte Thompson dobre clonil pred brankárom Petríkom a ten nedokázal zareagovať na strelu Trottera. V 14. minúte sa dostali do šarvátky viacerí hráč, Zvolen dostal výhodu presilovky, ktorú zužitkoval Kelemen.

V druhej časti hry Zvolenčania tlačili a snažili zveľadiť skóre, no bez úspechu. Naopak, 75 sekúnd pred klaksónom Ščurko využil Petášovo vylúčenie a položil základ obratu.

Už v úvode záverečného dejstva Hollý iba vyrazil Ščurkovu strelu a Král vyrovnal. V 47. minúte dali Detvania hosťom ďalšiu lekciu z efektivity, keď Valent zobral zodpovednosť za seba a po individuálnej akcii rozhodol víťazstve domácich.

Pod Tatrami padlo 12 gólov

HK Poprad – HK Nitra 7:5 (2:1, 1:2, 4:2)
Góly: 4. Matej Paločko (Bjalončík, Larkin), 16. Ró. Huna (Matúš Paločko, Erving), 26. Takáč (Svitana, Zagrapan), 49. Dalhuisen (Reway, Handlovský), 53. Zagrapan (Martin Chovan, Handlovský), 58. Svitana (Takáč), 60. Zagrapan (Svitana) – 18. Yellow Horn (Blackwater, Csányi), 30. Yellow Horn (Blackwater, Kollár), 33. Kubka (Lušňák), 43. Šiška (Buček), 54. Šiška (Buček). Rozhodovali: Baluška, Štefik – Jedlička, Gegáň, vylúčení: 3:4 na 2 min., navyše: Mezei 10 min za napadnutie hlavy a krku, Blackwater 5+DKZ za napadnutie (obaja Nitra), presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 2803 divákov.
Poprad: Vošvrda – Ulrych, Erving, Larkin, Dalhuisen, Brejčák, Chovan, Česánek – Svitana, Zagrapan, Takáč – Lapšanský, Réway, Handlovský – Matúš Paločko, Ró. Huna, Ri. Huna – Mercier, Bjalončík, Matej Paločko.
Nitra: Šimboch – McNally, Kubka, Morrison, Mezei, Pupák, M. Versteeg, Sloboda, Tábi – Buček, Šiška, Hrušík – Blackwater, Yellow Horn, Csányi – Čaládi, Kollár, Lušňák – Fominych, Minárik, Škvarek

Peter Mikula, tréner Popradu: „Bol to zápas ako na hojdačke. Videli sme ťažko pochopiteľné veci. Dnes sme prišli o dvoch hráčov, aj keď sme získali tri body. Zákrok na Ervinga si musím pozrieť na videu, ťažko ho teraz posúdiť. Boli tam emócie.“

Tomáš Chrenko, asistent trénera Nitry: „Myslím si, že to bol výborný zápas s množstvom gólom. Zbytočným zákrokom Blackwatera sme dostali Poprad do hry. Siahali sme aspoň na bod. Dvoma gólmi v závere to domáci zlomili vo svoj prospech.“

Novými hráčmi posilnení domáci mali proti Nitranom raketový nástup do zápasu. Už vo 4. minúte sa domáci tešili po zásahu Mateja Paločka, ktorý sa po Bjalončíkovom nahodení na Šimbochovu bránku najlepšie zorientoval pred bránkoviskom a odrazený puk poslal do odkrytej časti brány. Na druhý zásah „kamzíkov“ sa čakalo do 16. minúty. Strelu Matúša Paločka brankár hostí iba vyrazil priamo na hokejku Róberta Hunu, ktorý sa presadil bekhendom – 2:0. Nitrania sa pripomenuli akciou zámorských hráčov. Famóznu prihrávku Blackwatra zužitkoval peknou kľučkou Yellow Horn, ktorý znížil gólom do šatne na rozdiel jediného gólu.

V 26. minúte domáci opäť súperovi odskočili na rozdiel dvoch gólov. Po veľkom tlaku domácich trafil k bližšej žrdi Samuel Takáč. Počas presilovej hry prišli chvíle kľúčového útočníka Nitry Judda Blackwatera, ktorý bekhendom naservíroval cez dvojicu brániacich hráčov gólovú prihrávku Yellow Hornovi. Ten sa už pri zásahu do prázdnej bránky nepomýlil. V 33. minúte bolo vyrovnané, keď na prekvapenie všetkých poslal Kubka z ostrého uhla puk do siete.

V úvode 3. tretiny sa vo vlastnom oslabení dostali Popradčania do gólovej šance, Lapšanského však vychytal parádnym zákrokom Šimboch. Vzápätí sa na opačnej strane presadil po McNallyho prihrávke s prispením poriadnej dávky šťastia Šiška. Puk sa totiž za bránkovú čiaru odrazil od brankára Vošvrdu. V 48. minúte po škaredom zákroku Blackwatera zostal ležať na ľade domáci bek Erving. Toho napokon s podozrením na otras mozgu odviezli do nemocnice. Hosťujúci útočník dostal vyšší trest na 5 minút plus do konca zápasu. V dlhej presilovke domáci skóre otočili.

Najskôr sa od modrej čiary presadil obranca Dalhuisen, aby v 53. minúte zvýšil na 5:4 po pohotovej dorážke Zagrapan. Hostia však nezložili zbrane. Po chybe popradskej obrany unikol Buček. Jeho blafák síce skončil na konštrukcii bránky, ale napokon ho do siete doklepol z druhej vlny Šiška a bolo vyrovnané. Dve minúty pred koncom riadneho hracieho času vrátil vedenie na domáce hokejky Svitana. Pri hre hostí bez brankára pečatil skóre druhým presným zásahom Zagrapan.


Tabuľka hokejovej Tipsport Ligy

Nadstavbová časť

Skupina o 1.-6. miesto

1. Banská Bystrica 55 32 6 4 9 4 0 180:109 120
2. Slovan Bratislava 55 29 6 2 13 4 1 191:118 108
3. Košice 55 28 2 7 14 3 1 163:114 106
4. Poprad 55 28 5 0 17 2 3 170:131 99
5. Trenčín 55 26 4 1 19 2 3 167:139 93
6. Zvolen 55 29 0 0 22 4 0 186:152 91

Skupina o 7.-12. miesto

7. Michalovce 55 20 4 1 22 6 2 152:157 78
8. Nitra 55 21 2 1 23 7 1 149:157 77
9. Miškovec 55 20 4 3 25 0 3 148:158 77
10. Budapešť 55 18 2 0 30 5 0 158:201 63
11. Nové Zámky 55 13 4 2 28 6 2 143:188 59
12. Detva 55 16 3 0 34 1 1 131:206 56
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Tipsport Liga