TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Cestujete na lyžovačku autom? Odborník radí, na čo by ste určite nemali zabudnúť

19.02.2020, 12:21
Autor:
rperpe
Na cestu si pribaľte okrem metličky na sneh či lopaty aj reťaze, „zásoby“ pre auto, no nezabudnite ani na kontakty či poistenie.

Jarné prázdniny sa často spájajú aj s cestovaním. Keďže v nižšie položených častiach Slovenska sme si sneh túto zimu veľmi neužili, mnohí sa vyberú stráviť so svojimi deťmi voľné dni práve do hôr či na svahy. Ak sa teda chystáte vycestovať na lyžovačku autom, skontrolujte si poistenie, potrebné kontakty, preverte technický stav vozidla, „zásoby“ pre auto, jeho výbavu, ale napríklad aj jeho veľkosť.

„Niekedy pomôže strešný box na aute, no ak ste početnejšia rodina a veci na lyžovačku sa vám ani tam, ani do vozidla nepopracú, je dobré ešte pred lyžovačkou zistiť, či nemáte možnosť zameniť na čas dovolenky vaše menšie vozidlo za väčšie,“ hovorí Vladimír Guštafik, Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia.

Pripravte auto na cestu

Nie je nič horšie, ako keď počas jazdy zasneženými kopcami či zahustenou diaľnicou zistíte, že sa vám minula zmes do ostrekovačov, stierače nestierajú súvisle, alebo ste dostali defekt a v aute chýba náhradná pneumatika, prípadne vaša autobatéria melie z posledného, vypálila sa žiarovka, alebo brzdy haprujú. Ak ste pred zimou neskontrolovali vozidlo v servise, urobte tak určite aspoň pred dlhšou cestou do hôr. Najmä teda, ak máte namierené aj do zahraničia.

Podľa Guštafika by ste mali skontrolovať najmä stav a funkčnosť bŕzd - brzdového obloženia, doštičiek aj tlmičov, stav autobatérie, ďalej funkčnosť svetiel, stieračov, ako aj stav kvapalín. Nič nie je totiž horšie, ako keď vám vytúžený oddych už počas cesty prekazí problém s vozidlom, ktorý sa pritom dal jednoducho preventívne vyriešiť ešte pred cestou.

Doplňte zásoby

Vhodné je skontrolovať aj stav náhradných žiaroviek (pri halogénových svetlách), náhradnú pneumatiku dohustite alebo si zaobstarajte opravnú sadu, preverte stav autolekárničky a podľa krajiny, kam cestujete, aj potrebný počet reflexných viest či ich umiestnenie. Zimnú zmes do ostrekovačov si pribaľte aj do zásoby, nečistoty na cestách vedia urobiť svoje a jej množstvo sa v zimnom období míňa naozaj rýchlo.

No táto kvapalina vám vie pomôcť aj inak - napríklad pre ľahšie odomykanie pri vozidlách bez diaľkového odomykania, stačí streknúť nemrznúcu látku do zámkov dverí. A nezabudnite tiež, že zimná výbava nie je len vybavenie na kopec. V aute nesmú chýbať zimné reťaze, lopatka či metlička na odhrabanie snehu. V prípade nasneženia totiž hrozí za neočistené vozidlo pokuta a okrem toho tým tiež ohrozujete ostatných účastníkov premávky.

Skontrolujte známku, poistenie aj kontakty

Ak využívate diaľnicu, nezabudnite, že už platí diaľničná známka pre rok 2020, dokonca od tohto roka je možné kúpiť aj technickú známku, to znamená na obdobie 365 dní od momentu kúpenia. Ak idete do zahraničia, najmä do nečlenských krajín únie, skontrolujte si aj platnosť zelenej karty. „Tá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu a najmä pri nečlenských krajinách únie sa môže stať, že vás bez nej do krajiny ani nepustia,“ upozorňuje Guštafik. V aute je nutné mať aj tlačivo správy o nehode.

Pred cestou tiež zvážte havarijné poistenie vozidla, pripoistenie, ako aj vaše cestovné poistenie. Zároveň si tak pred cestou skontrolujte aktuálnosť kontaktov na asistenčnú službu, ktorá by mala byť k dispozícii nonstop v každej krajine, ale aj na slovenské konzulárne oddelenie v danej krajine. Obvykle by vám mala po prechode hraníc prísť prostredníctvom mobilného operátora od Ministerstva zahraničných vecí SR aj SMS s kontaktom, kam v prípade nehody, krádeže či inej poistnej udalosti volať.

Veľkosť vozidla si prispôsobte

Ak máte k dispozícii služobné vozidlo aj na súkromné účely a spoločnosť využíva operatívny lízing, správu vozidlového parku, alebo má rámcovú zmluvu o poskytovaní mobility, dá sa na daný čas požiadať o krátkodobý prenájom iného, aj väčšieho vozidla. „Krátkodobý prenájom cez lízingovú spoločnosť však už môžu využívať aj iné spoločnosti pre svojich zamestnancov, ktoré operatívny lízing nevyužívajú. Hlavnou výhodou na rozdiel od klasickej autopožičovne je užívanie daného vozidla 24 hodín denne vrátane plnej starostlivosti, pri odbúraní akejkoľvek administratívy,“ konštatuje Guštafik.

Podstatou operatívneho lízingu je totiž zabezpečenie stálej mobility a často prenájom zahŕňa rôzne benefity. Môžete si pritom vyžiadať akýkoľvek typ vozidla a samozrejme, v rámci doplnkových služieb môžete požiadať o pristavenie auta aj s detskou sedačkou či strešným nosičom.

Služobným vozidlom súkromne

Ak si na lyžovačku beriete služobné vozidlo a firemné smernice vám to povoľujú, vopred si zistite, kto bude hradiť súkromné kilometre a prípadné škody na vozidle. V prípade poistenia však poisťovňa poskytuje poistné plnenie bez ohľadu na to, či k poistnej udalosti došlo na súkromnom alebo firemnom aute. „Poisťovňu zaujíma, ako k nehode došlo a či ste nešli vedome do rizika, prípadne či sa na danú poistnú udalosť vzťahuje poistné krytie. Ak vám používanie služobného auta na súkromné účely povoľujú firemné smernice, treba i tak v prípade poistnej udalosti nehodu vždy riadne zdokumentovať,“ upozorňuje.

Priebeh poriadne zdokumentujte bez ohľadu na to, či privoláte políciu alebo nie. Privolajte ju, ak si nie ste istí výškou škody či určením vinníka. „Vodičov inštruujeme, aby zavolali políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako štyritisíc eur. Prípadne aj v prípadoch, ak ju nevedia odhadnúť alebo vodičovi spôsobil škodu niekto iný,“ dodáva odborník z Business Lease Slovakia.

Preštudujte a naplánujte si cestu

Hoci navigácia je dnes už v moderných autách spoľahlivá a na trhu sú najrôznejšie doplnkové navigácie, preštudovať si vopred trasu nie je na zahodenie. Zhustená premávka a prípadná neopatrnosť môžu zapríčiniť dopravnú nehodu a následne kolóny. Práve naštudovanie trasy vám umožní nájsť alternatívy, prípadne si počas cesty urobiť neplánovane zastávku a pozrieť si niečo zaujímavé.

Pripravte pre deti hry či maľovanky, ktorými si cestu autom môžu krátiť. Predídete tak momentom, ktoré by vás počas cesty následne znervózňovali. Prípadne hru prepojte s pozorovaním krajiny, ktorou prechádzate, a hádaním, kde sa čo skrýva. Pozrite si vopred aj možné destinácie, kde by ste v prípade potreby mohli prespať.

​​Jazdite bezpečne

Počasie dáva ostatné dni vodičom poriadne zabrať. Ak však jazdu neprispôsobíte stavu vozovky, prípadne vediete vozidlo bez vodičského preukazu či s požitím alkoholu, aj tá najlepšia poistka je vám nanič. „Poisťovňa môže v takýchto prípadoch krátiť plnenie,“ upozorňuje Guštafik. Napríklad aj vtedy, ak ste nepoužili zimné reťaze, hoci ich stav vozovky vyžadoval. Rovnako, ak ste sa snažili dostať cez prekážku, ako spadnutý strom, zosypanie snehu na cestu a podobne, môže to poisťovňa zobrať ako úmyselné zavinenie a plnenie rovnako odmietnuť či krátiť. Jazdite však nielen obozretne vzhľadom na stav vozovky a poveternostnú situáciu, ale rovnako aj maximálne bezpečne.

Bezpečnostný pás musíte mať počas jazdy nielen vy, ale aj všetci členovia posádky vrátane detí. Hneď na začiatku si nastavte sedadlo a opierku tak, aby ste mali chránenú hlavu aj krk. Na ceste dodržujte bezpečnú vzdialenosť, ako aj povolenú rýchlosť. Ideálne je robiť prestávky každé dve hodiny aspoň na 15 minút. Ak cítite únavu, zastavte radšej na najbližšom odpočívadle. Ak patríte k nočným cestovateľom s deťmi, nevydávajte sa na dlhú cestu bez predošlého niekoľkohodinového spánku. Predvídajte, pozorujte a buďte na ceste riadne osvetlení.

Zabezpečte auto pred vlámaním

Ani počas prestávok, ani pri odstavení vozidla na parkovisku pred hotelom zbytočne nelákajte zlodejov interiérom, teda ponechaním akýchkoľvek hodnotných vecí vo vozidle, alebo v autonosiči. Nenechávajte vozidlo ani na opustených miestach, kde majú zlodeji dostatok času a priestoru na prekonanie zabezpečení. Pri opustení vozidla aktivujte všetky spôsoby zabezpečenia, ktoré vozidlo má.

V prípade krádeže vecí vo vozidle totiž platí, že vám škodu poisťovňa preplatí len vtedy, ak napríklad došlo k škodám na elektronických prístrojoch, ktoré sú pevne spojené s vozidlom, či ku krádeži vecí z batožinového priestoru vozidla, teda dokázateľne neboli voľne pohodené a viditeľné niekde v kabíne.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 15:01