Zamestnanci majú v rámci sociálneho poistenia spravidla väčšie krytie. Firmy a zamestnanci platia do Sociálnej poisťovne odvody na nemocenské a starobné poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Zamestnávatelia navyše odvádzajú peniaze aj do garančného a úrazového fondu, čím chránia zamestnancov v prípade svojej platobnej neschopnosti alebo seba v prípade pracovného úrazu zamestnanca. Peniaze z odvodov putujú aj do rezervného fondu solidarity.

Živnostník na druhej strane platí len nemocenské a starobné poistenie. Tak ako zamestnávatelia, aj podnikateľ posiela časť odvodov do rezervného fondu. Ak s podnikaním skončí, na rozdiel od zamestnanca nebude mať nárok na podporu z úradu práce. Sociálnym poistením nie je chránený ani garančným poistením v prípade krachu firmy, ktorej napríklad faktúruje svoje služby.

Živnostník a zamestnanec na maródke

Na péenku má nárok živnostník aj zamestnanec, za prvé tri dni sa počíta ako 25 percent a od štvrtého dňa ako 55 percent z takzvaného denného vymeriavacieho základu. Ten v podstate predstavuje príjem zamestnanca alebo vymeriavací základ živnostníka, z ktorých platili sociálne odvody.

V tomto prípade síce má živnostník s minimálnymi odvodmi menšiu základnú dávku péenky, ale oproti zamestnancovi má výhodu v tom, že

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa