O kontroverzné predpovede reálnej či fiktívnej hodnoty digitálnych mien nie je medzi odborníkmi núdza. Realita je taká, že cena bitcoinu v posledných týždňoch opäť rastie. Začiatkom februára prelomil hranicu 10-tisíc dolárov. Čo je za týmto rastom?

Podľa odborníkov je to blížiaci sa májový halving tejto digitálnej meny, čo bude znamenať, že ťažiari dostanú pri ťažbe o polovicu menej bitcoinov ako v minulosti. Ponuka bude preto nižšia, dopyt by mal narásť a s ním aj cena digitálnej meny.

„Ďalší faktor môže byť aj panika na akciových trhoch, ktorá vzniká okolo koronavírusu a s ním súvisiace ekonomické problémy,“ myslí si Peter Bešina, zakladateľ webu Cryptodiggers.

Za súčasnou atraktivitou bitcoinu môže byť aj politika lacných peňazí centrálnych bánk. Tie síce proti digitálnym menám vystupujú, keďže konkurujú ich natlačeným peniazom, lacné peniaze však povzbudzujú investorov dať ich aj do rizikového aktíva. „Časť týchto prostriedkov smeruje práve do kryptomien, nielen do bitcoinu, ale tiež do rizikovejšich altcoinov,“ myslí si Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Czech fund.

Digitálne zlato

Jedným z dôvodov nárastu kryptomien je aj to, že bitcoiny sa presúvajú postupne od malých ťažiarov a špekulantov k stabilnejším držiteľom tejto meny. To sú inštitucionálni, ale aj individuálni investori, ktorí kryptomeny nepredávajú s cieľom rýchleho zisku, ale uchovávajú ich dlhodobejšie napríklad v hardvérových peňaženkách.

„Momentálne je už na dlhodobo pasívnych peňaženkách približne 75 percent zásoby,“ tvrdí Juraj Forgács, riaditeľ firmy Fumbi, ktorá obchoduje aj s kryptomenami. Dlhodobo sa podľa neho priestor pre pokles ceny znižuje presunom bitcoinov do silných rúk dlhodobých držiteľov, ktorí nepredávajú pri poklese ceny. Takí investori považujú bitcoin za digitálne zlato.

Ján Jursa, analytik Finaxu, je voči bitcoinu kritickejší. Tvrdí, že rastie jednoducho preto, že stále

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa