Keď už sa zdalo, že sa úroková vojna hypoték skončí s rokom 2019, na začiatku toho nového prišla ďalšia banka so zľavou. Poštová banka koncom januára znížila sadzbu na 0,5 percenta na nové hypotéky, čím hranicu posunula na rekordné minimum. Tú však prekonala v polovici februára Fio banka s ešte nižším úrokom - 0,48 percenta.

Pred niekoľkými rokmi bola dokonca hranica jedného percenta považovaná za takmer neprekonateľnú.

Slováci si v súčasnosti užívajú rekordne lacné hypotéky. Pre porovnanie, na začiatku roka 2019 bol úrok na nových hypotékach 1,38 percenta. Pri 150-tisícovom úvere na 30 rokov by človek platil mesačnú splátku 509 eur.

V decembri 2019 dávali banky nové hypotéky za priemerný úrok už za 1,02 percenta. V tomto prípade by 150-tisícová hypotéka na 30 rokov vyšla iba na takmer 484 eur. Za necelých 12 mesiacov v tomto imaginárnom príklade klesla mesačná splátka o 25 eur. Za rok by človek ušetril 300 eur.

Približne pred tromi rokmi, teda v januári 2017 bol priemerný úrok na nových hypotékach takmer dvojnásobný - dve percentá. Pri 150-tisícovej hypotéke na 30 rokov by človek platil až 554 eur. Oproti súčasnosti by tak zaplatil mesačne o 70 eur viac. Ročne až o 840 eur viac.

Aj keď sú hypotéky lacnejšie, na druhej strane zase rekordne rastú ceny nehnuteľností na bývanie. Iba za rok 2019 narástli ceny medziročne o sedem a pol percenta.

Pôjdu ešte dole?

Natíska sa teda otázka, kam až môžu úroky na nových hypotékach padnúť. O tom, či môžu úvery na bývanie klesnúť ešte viac, banky

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa