Aby firma, ktorá je podľa objemu aktív najväčšou európskou bankou, ušetrila, prepustí v nasledujúcich troch rokoch zhruba 15 percent zamestnancov, teda približne 35-tisíc ľudí. Agentúre Bloomberg to povedal dočasný generálny riaditeľ HSBC Noel Quinn.

Analytici odhadovali, že zisk za rok 2019 bude činiť 20,03 miliardy dolárov. Čistý zisk klesol o 53 percent na šesť miliárd dolárov. HSBC v utorok tiež oznámila, že chce do roku 2022 znížiť náklady o 4,5 miliardy dolárov. 

„Časť nášho podnikania neprináša prijateľné výnosy,“ uviedol N. Quinn, keď predstavoval celoročné hospodárske výsledky. „Navrhujeme preto revidovaný plán zvýšenie výnosov pre investorov,“ dodal. "

„Je fér povedať, že v nasledujúcich troch rokoch sa budeme pohybovať smerom k redukcii súčasného počtu zamestnancov z 235-tisíc bližšie k 200-tisíc,“ povedal agentúre Bloomberg.

HSBC vytvára väčšinu svojich príjmov v Ázii. Jej aktivity teraz komplikuje obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou, pretrvávajúca neistota okolo odchodu Británie z Európskej únie, uvoľňovanie menovej politiky aj nepokoje v Hongkongu.

N. Quinn vlani dočasne prevzal funkciu generálneho riaditeľa po náhlom odstúpení Johna Flinta. Predseda predstavenstva Mark Tucker vtedy povedal, že hľadanie nového šéfa môže trvať šesť až dvanásť mesiacov. V oznámení o celoročných výsledkoch hospodárenia sa uvádza, že vo veci nového šéfa nie je nič nové a že uvedený časový plán platí.