Slováci majú na bežných účtoch uložených 37 miliárd eur úspor na termínovaných vkladoch alebo na vkladných knižkách. Keďže miera inflácie je okolo troch percent a úspory sú v bankách úročené skoro nulovou sadzbou, majitelia týchto peňazí prerábajú.

Aj preto sa viaceré finančné firmy na slovenskom trhu snažia presmerovať tieto pasívne peniaze na bežných účtoch do rôznych investičných produktov.

Minulý rok sa zjavne rozbehli investičné chute Slovákov. Hovoria o tom aj čísla Partners Investments. „Od založenia firmy v auguste 2019 sme uzatvorili 8 500 investičných zmlúv s bežnými klientmi v objeme 52 miliónov eur, pričom sto percent z týchto peňazí je v ETF fondoch,“ hovorí Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Investments.

Podľa neho je však potenciál v tomto type investovania oveľa väčší. „Máme v tomto ešte veľké rezervy z pohľadu celého trhu,“ dodáva.

To, že Slováci viac investujú, potvrdzujú aj aktuálne dáta Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS). Napríklad majetok v podielových fondoch kontinuálne rastie od roku 2011. Kým pred deviatimi rokmi mali Slováci vo fondoch 3,83 miliardy eur, v minulom roku tam už bolo 9,604 miliardy eur, pričom medziročný nárast financií vo fondoch bol až 15 percent.

Investuje stále menšina

Počet Slovákov, ktorí investujú, rastie z roka na rok. Potvrdzuje to aj prieskum agentúry Focus pre Partners Investments na vzorke 1 017 ľudí. Podľa prieskumu vlani investovalo približne 18 percent Slovákov, zatiaľ čo rok predtým len 12 percent.

Najväčší počet ľudí investuje do

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa