Spoločník v eseročke predá firemné auto svojej manželke alebo sám sebe za pár stoviek eur, ale mal by tak urobiť za trhovú cenu. Prípadne vyberie financie z vlastnej firmy, čiže tá mu poskytuje pôžičku, za ktorú by mal platiť trhový úrok. Alebo okrem eseročky podniká aj na živnosť a fakturuje si vzájomné služby medzi nimi za ceny len tak od oka.

To je len pár príkladov, na ktoré sa budú v najbližších mesiacoch daniari zameriavať, a to v rámci pravidiel transferového oceňovania. Podporuje ich v tom aj nová legislatíva.

Treba dať do poriadku doklady

Daňové kontroly na transferové ceny boli až doteraz neraz čo do počtu zanedbateľné, zhruba okolo 50 ročne. To sa však má v ďalších mesiacoch tohto roka zmeniť. Daniari budú viac sledovať nielen na cezhraničné, ale aj domáce kontrolované transakcie.

Ako prezrádza Miroslava Vojteková, daňová poradkyňa spoločnosti LeitnerLeitner, aktuálne sa kontrolóri zameriavajú na preverovanie transferových cien. Teda konkrétne na tie obchody, ktoré robia závislé, teda blízke osoby podľa Občianskeho zákonníka, prípadne tie, ktoré sú ekonomicky či inak personálne prepojené. „Podnikateľom odporúčame, aby si dali vopred do poriadku transakcie medzi prepojenými subjektami,“ konštatuje M. Vojteková.

A prečo to daniari robia? Snažia sa odhaliť skryté prevody, či už medzi fyzickými ale i právnickými osobami, ktoré sa snažili nejakým spôsobom ovplyvniť výšku základu dane. Kapitálové a personálne prepojenie v štatutárnych alebo dozorných orgánoch spravidla dobre zistia priamo z obchodného registra. Závislé osoby tiež bývajú súčasťou rovnakej skupiny firiem.  

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa