Hlavní obsah

Válka v Iráku stála USA už dva biliony dolarů

Novinky,
Washington

Spojené státy válka v Iráku přišla skoro na dva bilióny dolarů, uvedl profesorka Neta C. Crawfordová v serveru Defence One zamřeném na otázky obrany. Války, které Spojené státy vedly po 11. září pak stály USA už 6,4 bilionu.

Foto: Qassim Abdul-Zahra, ČTK/AP

Američtí vojáci zjišťují škody způsobené íránským úderem.

Článek

Podle Crawfordové, která ve Watsonově institutu při Brownově univerzitě vede projekt Náklady na válku, si válka s terorismem a konflikty, které vedou Spojené státy od 11. září 2001, vyžádala 6,4 bilionu dolarů. Největší položku představují náklady na operace vedené v zámoří, na které vydalo ministerstvo obrany 1,959 bilionu. Zajištění bezpečnosti USA v této souvislosti přišlo 1,054 bilionu dolarů. Péče o veterány stála 437 miliard a skoro miliardu si vyžádaly náklady na úvěry a jejich splácení.

Na válku v Iráku, která s bojem proti terorismu původně nijak nesouvisela, zahájena byla kvůli nepravdivé informaci, že Saddám Husajn vyvíjí zbraně hromadného ničení, šlo 1,992 bilionu dolarů. Tuto sumu tvoří nejen výdaje Pentagonu na konflikt, ale také peníze, které na rekonstrukci Iráku vydalo ministerstvo zahraničí a náklady na veterány.

Pentagon potřetí zvýšil počty zraněných vojáků po íránském útoku

Amerika

Od roku 2003, kdy USA podnikly invazi do Iráku, dostalo ministerstvo obrany 838 miliard na válku v Iráku v rámci výdajů na urgentní operace a operace v zámoří určené na potlačení hrozeb. Od roku 2014 jsou v této sumě i peníze na boj s Islámským státem v Iráku a v Sýrii. Výdaje na syrský konflikt jsou zahrnuty do iráckého.

Od roku 2001, kdy podnikla Al-Káida útoky unesenými letadly na New York a Washington, se základní rozpočet Pentagonu zvýšil o výdaje oproti mírovým kvůli válkám a zajištění bezpečnosti zemi v celkové výši 803 miliard, přičemž 382 miliard z nich byly vydány v souvislosti s operacemi v Iráku.

Desítky miliard na obnovu

Dalších 59 miliard šlo na rekonstrukci Iráku a Sýrie, na podporu demokracie v těchto zemích, na likvidaci min a náloží a výcvik místních policistů a vojáků. Ty vydalo ministerstvo zahraničí nebo šly přes americkou pomoc USAID.

Náklady na zdravotní péči vojáků nasazených v Iráku a v Sýrii a kompenzace za invaliditu činí asi 199 miliard. Celkově si tyto náklady vyžádaly od 11. září u všech nasazených vojáků v konfliktech v zahraničí 437 miliard.

Kdo vyzradil pohyb Sulejmáního? Američanům pomohla síť zvědů

Blízký a Střední východ

Nejsložitější je určení nákladů na půjčky a dluhopisy, protože bylo vydané jen málo válečných dluhopisů. Neta C. Crawfordová sumu v případě iráckého konfliktu vyčíslila na 444 miliard dolarů.

Náklady stále rostou

Náklady na válku v Iráku však nejsou konečné. V prosinci 2019 Kongres schválil ve vojenském rozpočtu v celkové výši 738 miliard dolarů uvolnění 71 miliarda dolarů na konflikty v zámoří.

Pentagon požadoval na pokračování operace v Sýrii a Iráku Inherent Resolve deset miliard dolarů. Ani to však nemusí stačit, protože Spojené státy kvůli eskalaci napětí s Íránem poslaly do oblasti další vojáky.

Ani v Afghánistánu ani v Iráku se však konflikty nepodařilo úspěšně ukončit. V Afghánistánu ovládá radikální hnutí Tálibán největší oblasti od roku 2001 a v zemi působí i Islámský stát.

Po nástupu Baracka Obamy se sice američtí vojáci stáhli na konci roku 2011 z Iráku, pak se však do oblasti museli vrátit, když stažení využil Islámský stát a v roce 2014 ovládl rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám