logo

.

Mokrade ako ostrovy biodiverzity

02.02.2020

2. februára si pripomíname Svetový deň mokradí

2. februára 1971 bol v iránskom meste Ramsar podpísaný Ramsarský dohovor o ochrane medzinárodne významných mokradí. Ľudstvo si desaťročia uvedomuje význam vody v krajine a vníma globálnu stratu mokradí so všetkými negatívnymi dopadmi. Obzvlášť v podmienkach rýchlych klimatických zmien zohrávajú mokrade významnú úlohu ako stabilizačný prvok v krajine. Sú domovom biodiverzity, ktorej úbytok badáme v dôsledku intenzívnej zmeny využívania krajiny vo všetkých ekosystémoch. Napriek tomu, však mokrade v globálnom meradle ubúdajú až trojnásobnou intenzitou ako napríklad lesy.


Okrem dôležitých ekosystémových služieb, ktoré ponúkajú mokrade ľudstvu, sú významné pre mnohé vodné a pri vode rastúce rastliny a celé spektrum živočíchov od hmyzu, rôznych bezstavovcov, obojživelníky, ryby, plazy a vtáky. Ak zmiznú mokrade, zmiznú všetky organizmy, ktoré sú na ne viazané. Práve na tieto fakty upozorňuje aj dnešný deň, mokrade potrebujeme a musíme ich chrániť.

Každý dospelý človek si s veľkou pravdepodobnosťou dokáže spomenúť na nejaký močiar, čistú rieku alebo kľukatý potok, pri ktorom sa kedysi ako dieťa hrával, no dnes tam už nič z toho nie je. Prípadne to, čo po nich zostalo už nepripomína zdravé, životom prekypujúce prostredie a vlastné deti by nepustil sa tam hrať. Pre ochranu mokradí, ich biologickej rozmanitosti a služieb pre ľudí však nestačia len vyhlásenia. Je nevyhnutné konať a zvrátiť desaťročia trvajúci negatívny trend spôsobovaný ľudskou činnosťou. Na Slovensku utrpeli mokrade masívnym odvodňovaním a reguláciou vodných tokov. Dopad týchto zásahov sa ukazuje v posledných niekoľko rokov v súčinnosti so suchom v dôsledku klimatických zmien ako fatálny už aj na Slovensku. Pozostatky pradávnych mokradí podliehajú postupným zmenám, mnohé vysychajú alebo sa menia, divoké rieky boli spútané hrádzami a betónom. Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko prispieva k ochrane mokradí vo viacerých Ramsarských mokradiach na Slovensku. „Naše aktivity sú zamerané na revitalizáciu, obnovu a zlepšovanie ekologického stavu mokradí medzinárodného významu napríklad Poiplie, Senné - rybníky, Mokrade Oravskej kotliny, Parížske močiare, ale  aj ďalšie významné mokrade ako Žitavský luh, mokrade v povodí Bodrogu, Moravy a Váhu“ hovorí Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.  

„Opatrenia, ktoré sú zrealizované pre podporu vhodných podmienok pre vtáky pomáhajú komplexne všetkým živočíchom a rastlinám mokradí. Zavádzame napríklad tradičné formy pasenia na mokrých lúkach pre bahniakovité vtáky, obnovujeme tradičné formy kosenia lúk a trstinových porastov, staráme sa o riečne ostrovy a hniezdiská čajkovitých vtákov, zavodňujeme vysychajúce močiare, obnovujeme riečne ramená a prinavraciame ohrozené druhy do krajiny. Výsledky týchto aktivít môže obdivovať aj široká verejnosť na našich podujatiach, kde záujemcom predstavujeme prírodné hodnoty mokradí po celom Slovensku. Na vybraných miestach pomáhame aj s budovaním pozorovateľní a krytov, ktoré priblížia návštevníkom úžasný svet mokradí.“ Vysvetľuje Matej Repel z SOS/BirdLife Slovensko.  

Prinavrátenie života do mokradí a návrat vody do krajiny nie je možný bez adekvátneho nasadenia na rôznych úrovniach. Projekty zamerané na oživenie krajiny podporuje Európska komisia v rámci programu Life+ a Ministerstvo životného prostredia SR. Pri jednotlivých aktivitách a praktických opatreniach na záchranu mokradí spolupracujeme so Štátnou ochranou prírody, Slovenským vodohospodárskym podnikom, miestnymi farmármi, občianskymi združeniami a stovkami dobrovoľníkov. Pre komplexné riešenia je však nevyhnutné zmeniť celkové vnímanie všetkých typov mokradí vrátane riek ako významných biotopov pre biodiverzitu, a zároveň ako unikátne miesta, bez ktorých nemôže existovať zdravá krajina pre ľudí. K tomuto je nevyhnutné prispôsobiť všetky štátne politiky a spraviť maximum pre mokrade plné života s fungujúcimi ekosystémovými službami, ktoré prinášajú benefit pre spoločnosť.



Doplňujúce informácie:
 

O prebiehajúcich aktivitách na ochranu mokradí sa dočítate napríklad na webových stránkach:
www.vtaciraj.sk
www.medzibodrozie.vtaky.sk
www.podunajsko.sk
www.dubnickestrkovisko.vtaky.sk

Prehľad Ramsarských lokalít na Slovensku nájdete na webe Štátnej ochrany prírody SR:
http://www.sopsr.sk/publikacie/ramsar.pdf 
 



Kontakt:

Matej Repel, SOS/BrdLife Slovensko, repel@vtaky.sk, 0904501437
Ján Gúgh, SOS/BrdLife Slovensko, gugh@vtaky.sk, 0907149152

Foto: lyžičiar biely, autor Andrej Chudý


Autor: Ján Gúgh, Matej Repel


Zoznam tlačových správ

Nahor