Menu
  • Top 5 realistických filmových naháňačiek
    Top 5 realistických filmových naháňačiek
    • | Komentáre
    V správnych akčných filmoch nesmie nikdy chýbať poriadna automobilová naháňačka. Je ich skutočne veľa, no v modernej dobe sú stále viac a viac doplnené o nezmyselné filmové triky.

Top 5 realistických filmových naháňačiek

Rozumiem tomu, prečo v dnešnej dobe vystrelí filmový hrdina do auta jeden náboj a auto vybuchne. Alebo nejaký bežný sedan jednoducho preskočí cez rampu vo vysokej rýchlosti šesť vagónov, jednu jachtu, dom, veľkú záhradu, park, k tomu ešte dav ľudí a dopadne na zem bez poškodenia. Tomu sa hovoria filmové triky, ktoré s realitou nemajú nič spoločné, ale divák si to žiada. Ak do tejto diváckej skupiny nepatríš, existujú aj filmy, kde sú naháňačky viac realistickejšie. Zostavil som mojich 5 naj filmov s týmito scénami, ktoré si rád pozriem, hoci aj miliónkrát.

1. Nemci vs. Francúzi na francúzskej pôde

Jean Renó a Robert De Niro sú vždy zárukou dobrého filmu. V tomto prípade si zahrali bok po boku v akčnom filme Ronin, ktorý sa odohráva na francúzskej riviére. Film má, celkovo, veľmi pútavý dej, bohatý na akciu, no môžete sa tešiť aj na skutočne dobré naháňačky nemeckých a francúzskych áut. Nechcem vás o ne pripraviť, ak ste tento film nevideli, preto predstavím len „štvorkolesových hrdinov“.

Prvá štvorminútová naháňačka je tvorená z vozidiel Audi S8 D2, Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 W116 zo 76. roku a Citroën XM, ktorý bol v danej dobe označovaný za jedno z najkomfortnejších európskych áut. O pár desiatok minút pôjde ďalšia skvelá scéna, kde sa budú naháňať BMW 535i E34 a Peugeot 406. Hoci sú tieto autá menej zaujímavé na pohľad, filmári to vynahradili realistickými zábermi s minimálnym počtom filmových trikov.

2. Na únik poslúži jednoznačne naleštené BMW 735i E38

Pri Francúzoch ešte chvíľu ostaneme, pretože pod záštitou režiséra Luca Bessona vznikol v roku 2002 taktiež filmový trhák, ktorý pritiahol množstvo divákov a odštartoval trilógiu s názvom Kuriér. S najväčšou pravdepodobnosťou vám ho nemusím dopodrobna predstavovať, keďže má pokračovanie a hlavnú rolu si tu zahral Jason Statham.

Budete však so mnou súhlasiť, že prvá časť je na naháňačky najviac dobrá. Film vás usadí do gauča už od samotného úvodu, kedy sa divákom predstaví krásne naleštené BMW 735i E38. Naháňačka sa odohráva v meste Nice a okrem jednej scény, vyzerajú všetky ostatné scény z  naháňačky reálne. Neskôr si užijete na pár záberoch rev Mercedesu-Benz 600 SEL W140, prezývaného medzi fanúšikmi Mamut.

3. Ikonická a neskrotiteľná „dáma“ v LA

Presúvame sa za veľkú mláku, kde je všetko možné a kde vznikajú tie najabsurdnejšie naháňačky. No nájdu sa aj kultové filmy, ktoré zožali slávu aj bez použitia drahých filmových trikov, počítačových efektov a nezmyselných kaskadérskych kúskov. Reč je, samozrejme, o filme 60 sekúnd, kde stvárňujú hlavné postavy slávne hollywoodske hviezdy Nicolas Cage a Angelina Jolie. Okrem nich si však užijete množstvo záberov na, vtedy, najvýkonnejšie, najdrahšie a najznámejšie autá. Bavíme sa o takých kúskoch ako Lamborghini Diablo, Bentley Azure, či Shelby GT500.

Poslednému autu z menovaných nepovie dnes nikto inak ako Eleanor a to práve kvôli dlhej naháňačke po uliciach Los Angeles, kde unikalo pred množstvom policajných áut. Krásne drifty, brutálny rev motora, vysoká rýchlosť, to všetko a oveľa viac si budete užívať niekoľko minút. Celkom dobre jej stíhalo aj obyčajné čierne BMW 540i v rukách detektíva Castlebecka, ktorého stvárnil herec Delroy Lindo. Mimochodom, film 60 sekúnd je už remakom pôvodného filmu z roku 1974.

4. Zlato v kufroch troch MINI

Ďalší vydarený remake sa Američanom podaril pod názvom Talianska práca, natočený v roku 2003. Úvod filmu sa začína v Benátkach, kde hlavné postavy úspešne ulúpia zlato z trezora jednej banky. Nasleduje efektná „lodná“ naháňačka kanálmi Benátok. Ak si chcete vychutnať cestnú naháňačku, musíte si počkať až do, takmer, samého konca filmu. Na ten si radi počkáte, pretože herecké kapacity ako Mark Wahlberg, Jason Statham, Charlize Theron, Donald Sutherland a Edward Norton vás udržia pri pozornosti. A potom, kto by nechcel vidieť plánovanie ukradnutia zlata za takmer 30 miliónov dolárov v troch Mini Cooperoch S druhej generácie v uliciach Los Angeles?

5. Porsche a Cobra na letisku

Môj osobný zoznam s automobilovými naháňačkami uzatváram akčným filmom Bad Boys 1. V tomto filme dostane divák všetko podstatné z prostredia tradičného akčného filmu. Poriadnu dávku zábavy, akcie a strieľačiek zabezpečí hlavný hrdina Mike Lowrey, ktorého si nezahral nikto iný ako Will Smith. Po jeho boku mu pomáha dolapiť drogový gang ukecaný policajný kolega Marcus Burnett v podarní Martina Lawrenca. Určite ste tento film videli, takže viete, že v samom závere filmu sa môžete tešiť na extrémne rýchlu jazdu letiskom, kde sa ženú neuveriteľne krásne a drahé skvosty. Reč je o Porsche 964 Turbo a Shelby 427 Cobra. Pri pozeraní vám prejdú zimomriavky po chrbte a chceli by ste sedieť za volantom z jedného z nich.

 

V tomto článku som sa sústredil na naháňačky na autách, ktoré boli natočene bez použitia filmových trikov. Držia sa pri zemi, nelietajú a neprerážajú dvadsať centimetrov hrubé múry. Existuje množstvo ďalších dobrých filmov, kde sú veľmi dobre zvládnuté realistické naháňačky. Ja som vám prezradil mojich top päť. Pochváľte sa v komentároch, aký je rebríček vašich top päť filmov s realistickými naháňačkami!

Autor
Ivan Kutálek

Ivan Kutálek

Hovorí sa, že jeho prvé slovo bolo "auto". Odmalička si k štvorkolesovým autám hľadal cestu, no viac ho zaujímali spoza volantu ako pod kapotou. Od svojich osemnástich sa venuje novinárskej činnosti a v roku 2010 založil webauto,sk, kde píše recenzie k autám, ktoré skutočne riadil.

Sorry no comment yet.

Leave a Comment

Facebook