„Nie je to na zarábanie, ani na kradnutie,“ hovorí autor zámeru a programový líder strany Sme rodina Štefan Hollý. Na základe svojich skúseností obchodníka s autami navrhuje založenie štátnej akciovky, konkrétne „štátnej autopožičovne“, ktorá nakúpi tisícky áut vyrobených v továrňach na Slovensku.

Keďže by nakupovala vo veľkom objeme priamo od výrobcu, počíta so zľavou 40 percent. Vďaka tomuto rozdielu oproti cenníkovým cenám chce tieto autá prenajímať v priemere o polovicu lacnejšie ako súčasní obchodníci s operatívnym lízingom.

Mesačné nájmy uvedené v programe Sme rodina v rozsahu od 75 eur do 195 eur zahŕňajú e-Známku, daň z pridanej hodnoty a zákonné a havarijné poistenie vozidla. Servis, výmena oleja a pneumatík, či iné služby poplatok za nájom nezahŕňa. 

Nemá to stáť ani euro

Expert Sme rodina tvrdí, že nákup tisícok áut by štátny rozpočet nezaťažil. Dokonca by to štátu vraj generovalo príjem 300 miliónov eur ročne na DPH, dani z poistenia či cestnej dani. Financovanie štátnej autopožičovne by malo byť vyňaté z verejných výdavkov.

Peniaze na nákup áut by získala práve od lízingových spoločností. Z prirodzených konkurentov by tak mali byť partneri. Aspoň tak si to predstavuje Š. Hollý, podľa ktorého o to budú mať tieto spoločnosti záujem. Má to byť pre nich výhodné, pretože im môže byť v zásade jedno, či

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa