Denník N

Rozlúčil sa s trénerom a vyradil Nadala. Rakúšan Thiem je v semifinále Australian Open

Foto: TASR/AP (AP Photo/Andy Wong)
Foto: TASR/AP (AP Photo/Andy Wong)

Tenisová sezóna odštartovala len pred niekoľkými týždňami, už teraz sme však zrejme videli jeden z najlepších zápasov celého roka. Je ním mužské štvrťfinále Australian Open, v ktorom sa stretli Rakúšan Dominic Thiem a Španiel Rafael Nadal.

Medzi štyroch najlepších postúpil Thiem, ktorý zdolal svetovú jednotku po vyše štyroch hodinách 7:6, 7:6, 4:6, 7:6.

„Po mentálnej stránke to bolo mimoriadne náročné. Nevedel som to ustáť, nedarilo sa mi udržať čistú myseľ – príliš som sa ponáhľal a náhle menil taktiku. Nesmierne sa teším, že sa mi podarilo doviesť to do úspešného konca,“ povedal po zápase pre web ATP.

V ďalšom súboji sa stretne s Nemcom Alexandrom Zverevom, ktorý predtým porazil Stana Wawrinku. V druhom semifinále na seba narazia Novak Djokovič s Rogerom Federerom.

Tenis? Nemal na výber

Dominic Thiem je synom Wolfganga Thiema, bývalého tenisového trénera, a profesionálnou trénerkou bola aj jeho mama Karin. „Pri svojich rodičoch som nemal na výber, musel som začať hrať tenis,“ povedal Thiem vo videu na svojom YouTube kanáli.

Preraziť sa snaží aj jeho devätnásťročný brat Moritz, ale ten na svoje prvé tenisové úspechy stále čaká. Zatiaľ odohral na okruhu ATP iba jeden zápas a väčšinu času trávi na turnajoch nižšej kategórie ITF.

Starší z bratov Thiemovcov sa prvýkrát dostal k tenisu ako šesťročný. Keď mal deväť rokov, začala sa jeho spolupráca s trénerom Günterom Bresnikom, ktorý je známy svojou posadnutosťou správnou technikou.

Bol to práve Bresnik, kto Thiema v tínedžerskom veku podnietil k prechodu z obojručného na jednoručný bekhend, ktorý dnes patrí medzi charakteristické črty jeho hry. „Najprv to bolo veľmi náročné,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie